.stockholm – ja, varför inte?

Computer Sweden gick lite tidigare idag ut med nyheten om att Stockholms stad har ansökt om en egen toppdomän, .stockholm, i linje med ICANN:s nya toppdomäner. Reaktionerna lät inte vänta på sig. I princip alla anser detta vara idiotiskt, galenskap och ett slöseri med skattepengar.

Jag var inledningsvis rätt så skeptiskt, men allt eftersom det har fått sätta sig så känner jag mig faktiskt väldigt positiv till detta.

Ur ett kostnadsperspektiv så är en miljon kronor inte mycket för Stockholms stad. Det är i runda slängar 5-6 st dagisplatser/år. Nu är dagisplatserna kanske inget som Stockholm bör dra in på pga sin egen toppdomän (tro mig, jag vet hur värdefull en dagisplats kan vara), men sett ur ett större perspektiv så är detta inget slöseri.

Vad är det dessutom som säger att .stockholm bara kommer att kosta Stockholms stad en massa pengar? Att driva en egen toppdomän, det är en av de mest lönsamma saker man kan göra. Fråga bara .SE så får ni se.

Varför ska Stockholm då ha en egen toppdomän?

Stockholm är Sveriges huvudstad. Den största, vackraste och mest framgångsrika av alla våra städer. Stockholm är samtidigt en väldigt splittrad stad. Vi har allt ifrån fattiga förorter och rikemansområden till jordbruk och högteknologi.

Men vi har inget som binder oss samman så som många mindre städer och orter (lokalpatriotismen i Skåne, Norrland osv). Visst, vi har vårt riktnummer 08, men det är ett skällsord mer än något annat. Som vi dessutom snart kommer att förlora.

En egen toppdomän kan ge alla stockholmare möjlighet att skapa starkare lokala band samt underlätta lokala verksamheter och möjligheter.

  • Sugen på en biofilm i kväll? Surfa till http://bio.stockholm
  • Något att äta? Besök http://restaurang.stockholm
  • Söker du hantverkare? Kolla in http://hantverkare.stockholm

Möjligheterna till nya och utökade affärer är hur många som helst.

En egen toppdomän sätter även Stockholm på Internetkartan på ett väldigt konkret sätt. Vi skulle hamna i samma liga som t ex New York (.nyc), Berlin (.berlin ) och Tokyo (.tokyo). Det är inte utan orsak som de stora metropolerna skaffar sig egna toppdomäner. De förstår värdet av en stark lokal prägel.

Sist, men inte minst, så är jag fortfarande övertygad om att toppdomänerna kommer att dö ut. Ju fler toppdomäner vi får, desto bättre i min mening. Låt oss fortsätta vägen mot ett sundare Internet helt enkelt.

Gamla Stan - Vertorama

Och ja, jag förstår givetvis att .stockholm kommer få sin beskärda del av domänpundare och missbruk. Men med en genomtänkt introduktion, där allmänheten i Stockholm informeras ordentligt i förväg om möjligheterna/riskerna med .stockholm (till skillnad från liberaliseringen av .se), så kan man sannolikt minimera de negativa effekterna.

3 thoughts on “.stockholm – ja, varför inte?”

  1. Vi får hoppas att försäljningen av domäner under .stockholm sköts snyggt. Eller ska vi gissa att beslutande politiker och deras egna företag får förtur på alla  bra domäner? =)

  2. Det är väl redan klargjort att Stockoholm inte kommer att sälja domäner, utan enbart använda det för stadens verksamheter? Det påverkar ju resonemanget ganska mycket.

    • Korrekt. Jag var lite snabb i fingrarna. Även om jag starkt misstänker att detta kommer att lättas upp så småningom (Lex .SE). 

      Detta innebär rent konkret att vi sannolikt kommer besparas från domänpundare och missbruk, vilket ytterligare är till fördel för .stockholm.

Comments are closed.