CV

Personuppgifter

Jonathan Sulo, 1979-11-09
Utterstigen 9, 139 41 Värmdö
070-564 30 40, [email protected]

Kompetens

Jag har: en gedigen praktisk erfarenhet av att utveckla, marknadsföra, effektivisera och leda företag och människor. Till mina främsta sidor hör min nyfikenhet och öppenhet, min hunger efter utmaningar, en stor social förståelse och ett glatt humör. Jag är väl insatt i såväl teknik och support, som administration och marknadsföring.

Jag kan: personal (rekrytering, utbildning, utveckling), teknisk utveckling (specifikation, dokumentation, implementation, brygga mellan teknik och marknad), marknadsföring (sociala medier, sökmotorer, bloggar, PR, gerillamarknadsföring, presskontakt), administration (företagsledning, trend- och marknadsanalyser, konkurrentbevakning), support (struktur, dokumentation, internt/externt, muntligen/skriftligen, effektivisering, systematisering) och texthantering (copywriting, översättning, webbanpassning).

Arbete

FS Data/FSD Internet Tjänster AB, 2010-12-01 – 2017-04-24
Efter 9 månaders föräldraledighet tillträdde jag som marknadsansvarig på FS Data. Som ett av Sveriges äldsta webbhotell hade FS Data en anonym, nästan förlegad, position på marknaden. Jag såg till att företaget fick en uppdaterad och mer öppen profil, med förbättrad extern kommunikation, vilket gjorde det till en mer attraktiv leverantör.

Mitt marknadsföringsarbete fokuserades på nätet. FS Data började blogga (jag skrev 400+ inlägg) och använda sociala medier. Jag arbetade aktivt med SEO, Adwords och kampanjer på egna hemsidor och olika sociala nätverk. Detta bidrog till en tydligt ökad försäljning. Vi var även med och sponsrade flera ”webbträffar”, såsom SSWC och liknande.

En av mina främsta insatser var ”ett WordPress-vänligt webbhotell”, där företaget attraherade många nya WordPress-kunder via ett stort antal WordPress-guider, översättning av WooCommerce, sponsring av WordPress Sverige, föreläsningar och arrangemang av WordPress-träffar, WordCamps osv.

Jag var väldigt självgående på FS Data. Företaget har sitt säte i Helsingborg, där jag varit flera gånger, men jag har främst arbetat från ett eget kontor hemma. Jag har planerat, utvecklat och drivit nästan all digital marknadsföring på företaget hemifrån.

Under min tid på FS Data fick jag mitt andra barn, med tillhörande föräldraledighet. I slutet av 2016 beslutade FS Data att flytta min arbetsroll till Helsingborg och jag blev då uppsagd pga arbetsbrist.

Reklamfritt.se/Moresale International AB, 2009-03-09 – 2010-03-08
Jag kontaktades av Mathias och Johan som ville stoppa den pappersbaserade direktreklamen och erbjuda (valfri) digital reklam. Det var ett spännande och väldigt utmanande projekt, med stark miljöprägel, som jag valde med hjärtat.

Idén utvecklades till en konkret och smart lösning. Jag stod för namn, koncept, forskning, budskap, planering, marknadsföring, blogg och mycket mer därtill. Det skedde givetvis i samråd med mina kollegor, men jag var den som främst arbetade med Reklamfritt.se.

Tjänsten var en projektanställning, till 80 %, på 1 år. Under det året stoppade vi 100-tals ton pappersreklam, med över 7 000 medlemmar och närmare 40 000 fans på Facebook.

Aleborg Solutions AB/Binero AB, 2007-04-01 – 2009-01-26
Efter kontakt med ett flertal webbhotell i Sverige valde jag att gå in som delägare samt att ta en tjänst på Aleborg Solutions AB (som bytte namn till Binero AB under 2007). Där ansvarade jag främst för företagets marknadsföring och domänhantering.

När jag kom till Binero var det ett litet och rätt så anonymt företag, som fokuserade på teknik och support. Min insats var främst att öppna upp företaget, att marknadsföra det effektivt och att förstärka dialogen med kunderna. Till detta påbörjade jag även en debatt om webbhotellens avtalsvillkor, vilket fick stora aktörer som Loopia och Crystone att krypa till korset och uppdatera sina avtal.

Binero är idag ett av Sveriges mest kända, öppna och uppskattade webbhotell. Företaget har även prisats av tidningarna Internetworld och Råd & Rön.

Loopia Webbhotell AB, 2000/2001 – 2007-03-31
Min vänskap med Sam Nurmi resulterade i en anställning på, samt ett delägarskap i, Loopia. Från början hanterade jag teknik, drift, domäner och support på företaget. Med tiden kom jag även att hantera personal, utveckling, administration, marknadsföring och hela verksamheten.

Loopia utsågs till Sveriges bästa webbhotell 2005 och prisades även för sin marknadsföring. Företaget såldes till Active 24 under 2005, som i sin tur köptes upp av Mamut ett år senare. När Sam lämnade Loopia så tog jag över rollen som företagets verksamhetschef, till dess att jag lämnade Loopia.

Utopia IT, 2000 – 2001
Mitt första försök med att bli egenföretagare slutade rätt så illa. Tillsammans med en kollega från Makalös startade jag en webbyrå, där jag fick ansvar för teknik och design och min kollega ansvarade för försäljning och ekonomi.

Men företaget missköttes så pass mycket på min kollegas sida att verksamheten gick omkull och vi fick personliga skulder hos Kronofogden. Då min kollega ”gick under jorden” så tog jag ensam det ekonomiska ansvaret för allt, vilket innebar en stadig diet av nudlar under ett par år.

Makalös, 1999 – 2000
Det var på Makalös som jag inledde min karriär inom webbhotell- och domännamnsbranschen. Jag tog ensam över ansvaret för samtliga webbhotellskunder (500+) och hanterade support, drift, utveckling m.m. Detta hade tidigare hanterats av tre externa konsulter. På Makalös träffade jag även en kille som heter Sam Nurmi.

Ströjobb, 1998 – 1999

Efter gymnasiet hade jag ett antal olika ströjobb som butiksförsäljare, PC-tekniker, dataregistrerare m.m. Några höjdpunkter under denna tid var min tjänst på Gameshop i Solna och min praktikplats på Dafix Data/Calypso Internetservice i Gustavsberg.

Uppdrag

Svenska Saabklubben, 2013 – pågående
Jag är webbmaster för Svenska Saabklubben, världens största klubb för Saabentusiaster. Under min tid som webbmaster har jag centraliserat, förenklat och sänkt kostnaderna för Saabklubbens IT-tjänster. Saabklubben har ett av Sveriges största och mest avancerade WordPress-nätverk med forum, medlemshantering, webbshop och mycket mer. Sedan 2015 ingår jag även i styrelsen för Svenska Saabklubben.

Binero AB, 2007 – 2009
Jag var med i styrelsen för Binero AB.

Ombudsföreningen Registrars.se, 2005 – 2009
Jag har suttit i styrelsen för Registrars.se sedan 2005, med rollen som styrelseordförande under 2 års tid. Registrars.se har ett nära samarbete med .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), både i vardagliga och framtida frågor. Det var bl a Registrars.se som föreslog en ny affärsmodell för .SE, som kommer att införas under mars 2009.

BRF Johanneshöjden, 2007
Jag var med i styrelsen för BRF Johanneshöjden i Västerås under dess ombildning.

Utbildning

Samhällsvetenskap/ekonomi på Värmdö Gymnasium, 1995 – 1998
Inriktningen på min gymnasieutbildning är egentligen inte relevant för mina kunskaper, erfarenhet eller arbetsliv. Det är inte mina betyg heller. Min största lärdom under gymnasietiden var istället de möjligheter som Internet erbjuder, vilket jag på egen hand utforskade.

Press

Jag är mediatränad och har figurerat i press ett flertal gånger. Här är några exempel:

Computer Sweden, 2014-10-16, Räds inte Googles domänplaner
Internetworld, 2010-12-08, Jonathan Sulo går till FS Data
Internetworld, 2007-03-27, Loopia-profil byter till Aleborg
Computer Sweden, 2007-10-18, Ombuden bryter med .SE
Dagens Nyheter, 2006-07-18, Skatteverket polisanmäler falsk webbsida
Ny Teknik, 2006-04-04, Domänombud rasar mot Eurid
NVP, 2009-01-27, IT i 90 timmar
Nyheter24, 2009-01-09, Entreprenörer ska superbrainstorma

Referenser

Lämnas ut på begäran.