Välkommen till molnet

Om du ser det här inlägget, då vet du att det är dags att börja le.

Nej, jag har inte knaprat en massa lustiga piller. Men jag befinner mig faktiskt på ett moln. Och det gör du också, som besökare på sulo.se. Idag flyttade jag nämligen min hemsida till Amazons datormoln.

Det senaste halvåret har jag spenderat den största delen av min lediga tid med att studera, undersöka och arbeta med olika molntjänster. Även om jag har över 10 års erfarenhet av serverhantering så är mycket nytt för mig i det här sammanhanget. Min tidigare erfarenhet har dock varit ovärdelig, i synnerhet vad det gäller systemdesignen.

Nu har jag börjat dra igång det hela. Än så länge är ett par servrar uppe och snurrar i ett amerikanskt moln. Till servrarna hör även ett ruskigt snabbt och obegränsat lagringsutrymme. Och då menar jag obegränsat på riktigt, inte obegränsat som de danska skitwebbhotellen påstår.

Härnäst kommer jag fortsätta optimera servrarna och koppla in både automatisk lastbalansering och skalning. Till detta hör givetvis även ordentliga backuprutiner, med snabb återställningsmöjlighet. Även om molnet är mycket bättre än traditionella servrar så är det alltjämt datorer vi pratar om (och datorer går sönder).

Därefter kommer ytterligare roligheter. Men det håller jag för mig själv än så länge.

9 svar på ”Välkommen till molnet”

 1. Tar inte Amazon ut timkostnad på servrarna?

 2. Mycket intressant! Så vad mer exakt är det du planerar att köra? Webbhotell? Har du lust att berätta lite om vad det kostar? MVH Fredrik näs

 3. Vad räknar du med att den här bloggen kommer kosta i molnet? Eller du kör den som en del i en submiljö som kommer köra mycket annat så det går inte att säga på rak arm?

  Jag har försökt få kläm på Amazons prissättning men inte riktigt lyckats. Känns som om det finns mycket fällor med trafik mm.

 4. När det gäller den tämligen för just s3 (datalagring) komplicerade prissättningen finns det en kalkulator: http://calculator.s3.amazonaws.com/calc5.html som kan vara användbar.
  Av tidigare erfarenhet vet jag att det för mig inte har lönat sig (ännu) att lägga ut mycket data där, men det är bara en fråga om tid.
  Kul att du kör amazon 🙂
  Ser fram emot fler uppdateringar och tankar!

Kommentarer är stängda.