Koldioxidskandal i Gustavsberg

Jag höll på att sätta kaffet i fel strupe när vi satt och kollade på nyheterna i morse. De berättade nämligen att ett (1) fjärrvärmeverk som Vattenfall har i Gustavsberg släpper ut lika mycket koldioxid som all fjärrvärme i Blekinge län.

För varje producerad gigawattimme släpper värmeverket i Gustavsberg ut 158 ton koldioxid. Sveriges miljövänligaste fjärrvärmeverk släpper ut 1 ton koldioxid för motsvarande energiproduktion.

http://cdn01.tv4.se/polopoly_fs/1.939636!approot/embedvideo.swf?videoId=1.1190407

Det här är en miljöskandal utan dess like, som pågår i min hemort, i Stockholms natursköna skärgård.

Vattenfall skyller det hela på kommunen och en hög efterfrågan, men det är en pinsamt undanflykt. Att de eldar med olja och andra fossila bränslen är deras eget val, det är ingen som tvingar dem till det. De kan transportera energi från andra värmeverk om de verkligen vill det (givetvis med en högre kostnad).

Egentligen borde det här inte komma som en nyhet. Vattenfall är trots allt Sveriges största miljöbov. De släpper ut mer koldioxid än hela Sverige sammanlagt.

Personligen känner jag tyvärr viss delaktighet i denna koldioxidskandal. Vi har nämligen Vattenfall som elleverantör. Det blev så när vi flyttade till vårt hus på Värmdö och vi har inte kommit för oss att byta elbolag.

Men idag ska jag göra bot, idag byter jag från Vattenfall. Gör det du också.

2 svar på ”Koldioxidskandal i Gustavsberg”

  1. Jävligt korkat rent ut sagt från Vattenfall.

    För mig betyder Vattenfall något miljövänligt, som Vattenkraftverk mm. Men när man ser din fina graf så börjar man undra. Är det OK för Vattenfall (ett statligt ägt bolag) att påverka miljön på ett sådant negativt sätt?

    Kollar man på Vattenfall.se så ser man hur mycket dom skjuter sig i foten, eller ja, dom spränger av sig benen, dom förespråkar så otroligt för miljön.

    Jävla idioter.

Kommentarer är stängda.