Lego backar utvecklingen

Det senaste året har min fästmö och jag, av förklarliga skäl, haft en del genusdiskussioner hemma. Vi är båda överens om att Edith inte ska ha en massa rosa kläder och andra typiska tjejgrejer.

Hon ska få göra det hon vill, utan någon tanke på kön.

En annan sak som vi har bannat hemma är alla plastleksaker. De innehåller, förutom olja, en massa gifter och går lättare sönder än leksaker av t ex trä (apropå hållbar konsumtion).

Det enda undantaget till denna regel är Lego.

Lego har historiskt sett varit ett helt underbart sätt för barn att utveckla sina fantasier. Jag lekte enormt mycket med Lego som liten (och se bara hur vild min fantasi är ;)). Så Edith ska givetvis få en massa Lego.

Eller, det var åtminstone tanken fram till idag. Efter ett tips från Jocke hittade jag en gammal Lego-annons och passade då även på att kolla upp hur Lego ser ut idag. Resultatet var en enorm förvåning och besvikelse.

Så här såg Lego (för tjejer) ut 1981:

Lego 1981

Så här ser Lego (för tjejer) ut idag:

Det är så man vill gråta.

14 svar på ”Lego backar utvecklingen”

 1. det där med lego är dj-gt dubbelt:1) lego flirtar allt oftare med multinationella bolag idag, kolla bara dagens serier. det shell-kit som bla jag hade i min ägo 1980 känns i sammanhanget rätt oskyldigt: http://www.flickr.com/photos/reeseporter/225120…2) lego verkar med kit i serien bionicle och andra senare serier röra sig mot pre-fab, dvs delar som är tänkta att användas på ett specifikt sätt. det ser snyggare ut om man bygger enligt ritning, men hindrar tyvärr fantasin3) lego verkar ha tagit bort standardkiten från handeln, eller åtminsone har jag inte sett dem i handeln på bra länge. hur som helst finns det smarta standardkit att köpa online http://shop.lego.com/ByCategory/Leaf.aspx?cn=22…4) lego är vanvettigt dyrt. samtidigt håller det otroligt länge och kan gå i arv i generationer. mina ungar leker med mitt lego idag. inte slänger man väl lego? totalt sett skulle jag definitivt botanisera på andrahandsmarknaden för att bygga upp ett grund-kit, det kostar kanske 3000 SEK. tvätta beglego går bra i 40-gradigt vatten så blir det som nytt. om du vill prova diskmaskin rekommenderas durkslag eller nät i övre facket, samt att du testar med några bitar först innan du kastar in allt lego. se till att inte tvätta (eller tvätta mycket försiktigt, ej i maskin iaf) bitarmed tryck, som exempelvis ansikten. tänk på att mindre/smalare/längre bitare kan vara känsligare. undvik i möjligaste mån sluttorkningen, låt alltid lego lufttorka, men kör salladsslunga först.jag skulle också skita i de moraliska aspekterna här, eftersom lego formodligen är den leksak som givit mig mest nöje och utvecklat mig mest.vidare är ju lego helt enkelt kult! det har inte bara använts för att skapa delar av webbens formspråk och inspirerat pixelgrafik utan även utgjort material till konstinstallationer och andra projekt. extra värt att uppmärksamma är kansek legofesto http://legofesto.blogspot.com/, som samlar olika politiskt viktiga händelser och fenomen som guantanamo, sri lanka darfur och G20.att LEGO som företag är lite tveksamt må vara hänt, men det är en helt galet cool produkt… faktiskt!

 2. En sak som är ännu värre än att den där legokartongen är rosa är att om du går in i vilken affär som helst som säljer lego så kommer du märka att just den där kartongen med rosa lego är helt ensam (sen är det vi vuxna som lägger värderingar i färgerna, inte barnen :).

  Jag vet inte hur många olika varianter dom har men det är säkert över ett hundratal och alla dom andra är riktade till pojkar. Det är lastbilar, polisbilar, brandbilar pirater, star wars och robotar. Jag hade själv älskat detta men mina tjejer är helt ointresserade av dessa föremål oavsett vad dom har för färg och där jag tror lego gör en gigantisk miss. Dom missar helt enkelt 50% av marknaden.

  Att lego brandas till olika filmer och varumärken vet jag inte vad jag ska tycka om, men faktum är att du måste anstränga dig till det yttersta för att gå in på Toys r us eller annat affär och köpa en leksak som inte är kopplade till en film,spel eller barnprogram.

  Sen finns det en sak till som är tråkig och det är att fokus har hamnat på själva ’lekandet’ istället för byggandet. När jag var liten så fanns det inga skräddarsydda bitar. Du hade dina klassiska fyror, sexor smala och breda och sen byggde du det du ville ha (väldigt få special bitar i alla fall). Lego idag innehåller färre och färre bitar och dom blir större och större för att det ska gå snabbt att bygga ihop sin sin bil för att man ska kunna leka sedan. Jag minns att vi spenderade hela helger med att bygga och vi han aldrig komma till själva lekandet med det vi byggt…. byggandet var leken….

  Lego är världens bästa leksak och det är synd att dom sakta men säkert går ifrån det som gör den så otroligt bra (enligt mig).

 3. Jag måste flika in lite här med Legos alternativa vägar. Jag hade nyligen chans att testa både Rock Band 2 och Lego Rock Band. Första tanken var givetvis vad Lego hade att erbjuda ett spel som Rock Band, ingenting trodde jag. Och så fel jag hade.Först och främst tyckte jag att låtarna var mycket bättre i Lego Rock Band. Nu är smaken som baken, men många av mina kompisar håller med mig också. Sen är det ju oklart hur mycket Lego har påverkat i låtvalet.Den andra saken är att artisterna i Lego Rock Band ser ut som dom gör på riktigt (om än Legofierade), vilket höjer spelglädjen väldigt mycket tycker jag (spela en Queen-låt i Lego Rock Band så förstår ni vad jag menar). I vanliga Rock Band är det bara okända karaktärer som inte tillför något.

 4. Grym kommentar Roman, tack för den! :)Legos utveckling, så som du beskriver det, är väldigt intressant. Frågan är om detta är rätt väg för dem att gå – det kan ju faktiskt öppna upp för nya aktörer?Om jag inte har fel så lär morsan ha mitt gamla Lego hemma. Det blir till att plocka upp det. Sen är andrahandsmarknaden intressant, som du skriver, i synnerhet då man kan tvätta Lego så här.Innerst inne älskar jag Lego också. Det är bara så himla synd att de ska förstärka könsrollerna på detta sätt.

 5. Lego är tyvärr rätt ”grabbigt” så det är mycket brandkår, poliser och byggnadsarbetare. förutom Belville då som i stället är über-feminint och über-dyrt. Men det har blivit lite bättre på den här punkten. Då fanns det i princip bara brandkår, poliser. Knappast en enda civilt set att skaffa till sin LEGO-stad. Här följer ett par exempel:City Corner: http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=764…Green Grocer: http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=101…Family Home: http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=675…Beach House: http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=499…Apple Tree House:http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=589…Camper:http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=763…Sen kommer det ju att komma ett par till under året.

 6. Det handlar ju såklart inte om att välja bort söta klänningar och rosa som färg helt och hållet. Och dockskåp och sånt om det nu är det hon vill ha sen så blir det kanske så, till en viss gräns. Vi kan ju försöka styra men när Edith börjar på dagis kommer hon säkert vilja ha rosa kjol och glitter i håret och då har vi väl tyvärr inte så mycket och sätta emot.Det jag reagerar mot är att det ska vara rosa för sakens skull. Att det är så tydligt uppdelat bland kläder och leksaker.

 7. Håller med dig att det är märkligt att det ska vara så tydligt uppdelat!Vi har haft flickorna på Korpen gympa under hösten, de andra flickorna har haft ballerinakjolar och dylikt. Mina har haft mjukisbyxor och tshirt. Det är ju GYMPA, de hoppar, klättrar på ribstolar, gör kullebyttor.En mamma ville vara lite schyst och tipsade mig om att köpa en rosa vattenflaska med Hello Kitty på, för de hade de andra flickorna. Mina fick med sig Lokaflaskor…

 8. Bra inlägg och visst är annonsen från 1981 grym. Är själv lite Lego-fanatiker och byggde mycket som liten. Har tagit upp det nu igen med dottern och det är verkligen en kul grej att göra som förälder nu, för jag har kvar det mesta och det går att bygga ihop de flesta modellerna även om det så klart är roligast att vara helt fritt kreativ. Även om jag håller med om att Lego varit lite själslöst en lång tid, tror jag ändå att de är på rätt väg nu som företag. Skrev ett eget blogginlägg för någon vecka sedan om detta:http://tongstromberg.com/2010/01/10/lego-buildi…@Roman,Intressanta tvätt-tips. Får testa det.

 9. Lego finns att köpa i hinkar, och där slipper man all ”branding” som lego sysslar med.Hinkar finns både i Duplo & ”normal”. En medelstor hink kostar 200-250kr i handeln. Visst, Bionicle, Star-Wars mfl syns bättre i hyllorna än dessa hinkar.

 10. Jo, men sen när blev ”klarblå” en pojkfärg? Dessutom är det ändå den mest lik gamla hederliga legot.Jag vill minnas att ljusblå var en pojkfärg.

 11. Jag tycker inte att Belville är LEGO riktigt, då det i princip redan är färdigbyggt.

 12. Lego handlar mycket om känslor nostalgi och för mina barn roliga upplevelser. Men nu har Lego gått för långt. Lego för tjejer… Vämjeligt. Jag vill att mina barn leker tillsammans med varandra och oavsett kön. Lego blir allt det som vi redan spyr på i leksaksaffärerna. Stereotypa leksaker. Otroligt besviken på lego. Kommer inte köpa något lego mer för någon, from nu.

Kommentarer är stängda.