Från ett moln till ett annat

Igår kväll flyttade jag ett antal sajter, som ska fortsätta köra på Kaizr, från Amazons molntjänst på Irland till Rackspace molntjänst i USA. Jag gick från en väldigt kraftfull server + dedikerad databasinstans (RDS) till två rätt små servrar (512 MB minne, 20 GB hårddisk).

Nog för att sajterna hos Rackspace inte är lika många/tunga, men jag är ändå rejält överraskad av hastigheten. Svarstiderna i Rackspaces moln (återigen, i USA) är lika bra, om inte bättre, än Amazons moln på Irland. Vi snackar ca tre sekunders laddningstid på sulo.se.

Nu kanske du undrar varför jag byter moln så här? Det beror inte på att jag är missnöjd med Amazon, tvärtom. Jag har använt nästan alla Amazons molntjänster, med gott resultat, under närmare 1 1/2 års tid.

Jag är dock nyfiken på Rackspace (och andra molntjänster), jag gillar deras initiativ med OpenStack, ser fram emot deras europeiska moln (lanseras i höst) och det känns helt enkelt rätt att nystarta Kaizr så här.

Jag funderar även på att utföra en mer utförlig jämförelse av de stora molntjänsterna + eventuellt några mindre/lokala alternativ. Är det av intresse för er, mina bloggläsare? Lämna gärna en kommentar om du har åsikter om det, t ex vad som ska mätas, leverantörer osv.

4 svar på ”Från ett moln till ett annat”

  1. Vore helt klart intressant! Intresserad av att testa på molnet men inte orkat harva i att starta – vart börjar man?

  2. Gör det! Jämförelsen med de så kallade ”lokala alternativen” vore helt klart intressant.

    Min inte helt oinsatta åsikt är att många av de svenska ”cloud”-leverantörerna antingen 1) helt missförstått poängen eller 2) genomfört lösningen så uselt att man nästan skäms.

    Enligt mig är Amazon fortfarande i en klass för sig, men det kan ändras. OpenStack är väldigt intressant och det vore roligt om något svenskt företag tog modet till sig och satsade på det istället för ”köpeplattformar” som mest är till för att vara buzzword-compliant.

    • Kan säga att jag håller med dig till 100 %, om exakt allt.

  3. Intressant. Jag köpte faktiskt ett gäng RAX-aktier för så sent som ett par veckor sedan med ungefär samma anledning som du tar upp här. Dvs jag hoppas och tror att OpenStack kan bli något stort.

Kommentarer är stängda.