Ge mig frihet, eller ge mig döden

Nya kontorsplatsen

Det här är min ThinkPad x100e, en dator med 11,6″ skärm (1366×768), dubbla AMD64-proppar, 4 GB RAM, en rymlig SSD-disk och ett inbyggt 3G-modem. Som operativsystem använder jag Xubuntu, en variant av Ubuntu.

Det här är en liten, lätt, snabb och extremt tålig dator. Enda nackdelen är att batteriet bara håller ca 5 timmar. Allt som allt har den kostat mig knappt 9 papp.

Nu kanske du undrar varför jag berättar detta?

De senaste 5-6 åren har jag varit en högljudd förespråkare av Apple och deras datorer. Det var främst ren bekvämlighet, då deras datorer ”bara fungerar” (när datorer i min omgivning inte fungerar så brukar jag vara den som får fixa det), men även kopplingen till BSD, öppna standarder och underdog-stämpeln spelade in.

Men nu har jag tröttnat på Apple.

De har nämligen utvecklats till den värsta formen av mjuk- och hårdvaruföretag i mina ögon. Apple har successivt dödat sin koppling till öppen källkod. Deras datorer är fina att se på, men de håller inte för vanligt bruk. Och masspsykosen som uppstår när de släpper nya prylar blir bara värre och värre.

Apple är idag både större och värre än Microsoft. Men det värsta med Apple är framtiden.

Nästa version av Mac OS X, Lion, kommer att innehålla en App store, motsvarande det som finns till iPhone, iPad osv. Vad som får vara med där, det avgör Apple. Och det här är bara första steget mot en total inlåsning av Apples datorer.

Apples mobila operativsystem (iOS) och vanliga operativsystem (Mac OS X) kommer att vara identiskt inom 2-3 versioner. Det kommer vara en helt låst plattform, med förslavade användare som gemensamt sporrar varandra till att köpa menlösa och idiotiska applikationer. Allt i hopp om ett bättre liv.

Om du frågar mig vad för dator du ska skaffa, då rekommenderar jag en vanlig dator med Ubuntu (eller annan Linux-variant). Det är ett bättre och billigare alternativ. Allt vi gör med våra datorer – med undantag för vissa spel – kan man göra med Ubuntu.

Linux är för fria människor. Apple är för slavar. Vad väljer du?

34 tankar på “Ge mig frihet, eller ge mig döden

 1. Jag väljer att vara slav ett tag till. Fram till den dag jag upplever att inlåsningen är till minsta nackdel för mig. Men hittills har jag aldrig upplevt det. Och om apple i framtiden väljer att gå mot inlåsning av OSX, så kommer de snabbt tappa alla alpha geeks, vilket jag tror är väldigt dåligt för dem.

  • Apple har redan börjat tappa alpha geeks. Jag är långt från ensam om detta. Och när du upplever nackdelen med inlåsningen, då kanske det inte längre går att ta sig loss från Apple (läs: flytta allt digitalt material).

 2. Nackdelen med NIX är batterihanteringen.

  Har en Sony VAIO, en fet en må hända med stor skärm och mycket disk. Med Windows fixar den typ 2-3 timmar på batteri.

  Med ubuntu kanske 30 minuter max. När jag drar ur sladden så ser jag grafen i appen faller som ett sänke, efter 10-15 varnar den mig.

  Fri, men bunden till sladden. Begränsad frihet. Gillar annars Ubuntu skarpt efter att ha varit Windoze länge. Blir kanske Mac nu ett tag framåt då batteritid är viktigt.

  På tal om batterier; min laddare till min Sony är f-n stor som en mjölkförpackning. Var för slutar SONY designa när datorn är klar. Om jag nu är beroende av laddning, kunde de inte göra den mindre. Man anger vikt på datorn, men inte komplett med sänket som ska med.

  • Batterihanteringen i Linux kan vara ett helvete. Med min ThinkPad skiljer sig batteritiden inte mellan Ubuntu och Windows 7, men när jag körde Ubuntu på min tidigare MacBook så räckte batteriet knappt en timme.

   Det kan helt enkelt vara en bra idé att kolla batteritiden på en dator, med Linux, i förväg.

 3. Apple har ju som du vet valt att begränsa, eller åtminstone försvåra, användarens valfrihet i vissa sammanhang. För det mesta verkar det vara för att förenkla för slutanvändaren, och ibland för att tjäna mer pengar. Detta kan man tycka vad man vill om, men jag tror att det är en bra strategi så länge det handlar om att förenkla. Att ge en använda massor av valmöjlighet är sällan ett bra alternativ när vi pratar medelsvensson.

  Men jag gillar min Mac och min iPhone. Båda fungerar bra. Jag behöver inte bry mig om hårdvara och mjukvara ska lira bra ihop. Den tryggheten känner jag inte ännu hos konkurrenterna, och därför stannar jag kvar än så länge. Det är inte värt att krångla för frihet som jag ändå inte tänker utnyttja.

  Å andra sidan kan du ju installera Ubuntu på en Mac helt lagligt, eller haxxa in Mac på en vanlig PC-burk. Så friheten finns ju där, om än inte officiellt supportad. Hur som helst tycker jag att det är bra med alternativ och konkurrens. Saker och ting brukar bli lite bättre då, i alla fall på sikt.

 4. apples egna app-store kommer vara en av många ”app-stores”, man kan nog få ut mycket bra grejer från detta.

 5. Själv fortsätter jag köra Win 7, då det faktiskt ”bara fungerar”.
  (Dock sitter jag i konsol nästan oavbrutet endå, emot min uppsjö av *nix servrar)

  • Jag testade Windows 7 för några månader sedan. Det var första gången jag använt Windows på många, många år och jag blev glatt överraskad. Efter några veckor återgick jag dock till Ubuntu.

 6. Det är det jag inte fattar: kommer man att kunna ladda ner program på vanligt sätt, eller MÅSTE man gå via App Store, som på iPhone? :O

  • I nästa version av Mac OS X kommer man kunna göra på båda sätt. Men om min teori stämmer så kommer man i framtiden bara att kunna installera program på sin Mac via App Store.

   • jag hoppas att du har fel Sulo, även om jag själv har tänkt tanken många gånger, det är ju inte svårt att dra paralleller till IOS.
    Dock så tror jag att apple får problem om man gör detta draget, på iphone var det lättare eftersom man aldrig har haft något alternativ till app-store, och man var även först ut på den ”riktiga” app marknaden, jag vet att Nokia har en store för SymbianOS apps, men på den tiden jag använde Nokia var det allt annat än funktionellt.
    OsX däremot är ju använt av användare som är van att ha friheten att kunna installera egna program, jag tror (och hoppas) att en inlåsning på mac hade fungerat lika dåligt som på en Windows baserad PC.

    Men som flera har påpekat, sker det så är ju Windows 7 väldigt potent som alternativ till OsX. Jag kör faktiskt windows 7 i DualBoot på min Macbook air 13″, jag kunde inte låta bli att testa nu när Air äntligen kom med SSD.. Och Windows 7 fungerar precis som väntat väldigt bra även på mac.

    Vänligen,
    Fredrik Näs

 7. Det är det jag inte fattar: kommer man att kunna ladda ner program på vanligt sätt, eller MÅSTE man gå via App Store, som på iPhone? :O

  • I nästa version av Mac OS X kommer man kunna göra på båda sätt. Men om min teori stämmer så kommer man i framtiden bara att kunna installera program på sin Mac via App Store.

 8. Jonathan, visst kan man tro det om apple att de gärna skulle vilja ha det så med ett inlåst operativsystem. Men USA:s lagstiftning är jag hyfsat säker på att den skulle omöjliggöra det.

  Personligen kör jag mac och har alltid gjort det. Och linux är ju också bra men jag skulle inte vilja gå över helt eftersom jag vant mig vid så många program på mac. Vet du någon webutvecklingseditor som matchar Coda för mac?

 9. Jonathan, visst kan man tro det om apple att de gärna skulle vilja ha det så med ett inlåst operativsystem. Men USA:s lagstiftning är jag hyfsat säker på att den skulle omöjliggöra det.

  Personligen kör jag mac och har alltid gjort det. Och linux är ju också bra men jag skulle inte vilja gå över helt eftersom jag vant mig vid så många program på mac. Vet du någon webutvecklingseditor som matchar Coda för mac?

 10. Sådär funderar jag också litegrann. Generellt har ju Apple dessutom satsat mer på leksaker senaste åren och inte kommit med särskilt vassa datorer längre. Bra men inte sådär galet bra. Problemet för mig med Ubuntu (som för övrigt är skitbra!) är att det inte funkar så bra mot trycksaksproduktion.

  • Intressant inlägg, jag kan delvis hålla med och hypen som sker kring nya produkter blir bara värre, se bara på Beatlessläppet i iTunes.

   Någon kanske bör satsa på att tillverka riktigt snygga laptops som levereras med linux? Jag är ledsen men en macbook är enligt mig mkt snyggare än de pc som finns på marknaden idag 🙂

 11. Sådär funderar jag också litegrann. Generellt har ju Apple dessutom satsat mer på leksaker senaste åren och inte kommit med särskilt vassa datorer längre. Bra men inte sådär galet bra. Problemet för mig med Ubuntu (som för övrigt är skitbra!) är att det inte funkar så bra mot trycksaksproduktion.

 12. Intressant inlägg, jag kan delvis hålla med och hypen som sker kring nya produkter blir bara värre, se bara på Beatlessläppet i iTunes.

  Någon kanske bör satsa på att tillverka riktigt snygga laptops som levereras med linux? Jag är ledsen men en macbook är enligt mig mkt snyggare än de pc som finns på marknaden idag 🙂

 13. Det här med att köpa med hjärtat är intressant. Jag kunde aldrig med att köpa mig en iPhone, och när första android-telefonen kom så kastade jag mig över den direkt. Jag måste vara den enda designern utan mängder av apple-prylar, men som sagt.. Det här med ideologi är viktigt!

  • Jag beställde en iPhone men avbeställde när 3 inte kunde leverera ens efter 6 veckors väntetid. På datorfronten är det PC av ekonomiska skäl, ser inte nyttan med att betala 3ggr så mycket bara för att det sitter ett päron där..

 14. Det här med att köpa med hjärtat är intressant. Jag kunde aldrig med att köpa mig en iPhone, och när första android-telefonen kom så kastade jag mig över den direkt. Jag måste vara den enda designern utan mängder av apple-prylar, men som sagt.. Det här med ideologi är viktigt!

 15. Jag beställde en iPhone men avbeställde när 3 inte kunde leverera ens efter 6 veckors väntetid. På datorfronten är det PC av ekonomiska skäl, ser inte nyttan med att betala 3ggr så mycket bara för att det sitter ett päron där..

 16. Det där låter mer som en domedagsprofetia. Apple har nyligen fått med Steam på tåget, som kör med sin egna App Store, de lär inte gå över till Apples egna, när den nu kommer. För de flesta användare så kommer en inbyggd App Store anses vara en ögonöppnare, så som App Store till iPhone blev. Tro det eller ej, vanligt folk vill inte bry sig om hur och var program hittas, det är bl a därför de flesta tror att Facebook är internet. Sen är det roligt att du nämner Ubuntu, som kört med egen ”app store” i flera år nu, och som faktiskt är ett smart sätt att locka till sig vanliga användare, och inte bara nördar som kompilerar egna program, inte för att de behöver göra det, men bara för att visa polarna hur smarta de är. Så Ubuntu har det redan, Apple lanserar en snart, och Microsoft ryktas baka in det i Windows 8; vad man än tycker, så är app-stores framtiden. Ingen brukade ju klaga heller över att Nintendo och Sega bestämde över vilka spel som släpptes officiellt på plattformen. Det som sker just nu är ju en digital version av konsolvärldens affärsidé.Det här med att Apple skulle bli mer och mer inlåst är mer en anti-apple-grej. Det kan nästan liknas vid när amerikaner tycker att all sorts välfärd är kommunism och början på nedmonteringen av kapitalismen och den fria viljan. Apple är många saker, men de är inte dumma. Inte längre (sen 1997 och framåt). Men det du gör är rätt. Tycker man inte att en produkt lever upp till kraven, då låter man bli att köpa.

 17. Det där låter mer som en domedagsprofetia. Apple har nyligen fått med Steam på tåget, som kör med sin egna App Store, de lär inte gå över till Apples egna, när den nu kommer. För de flesta användare så kommer en inbyggd App Store anses vara en ögonöppnare, så som App Store till iPhone blev. Tro det eller ej, vanligt folk vill inte bry sig om hur och var program hittas, det är bl a därför de flesta tror att Facebook är internet. Sen är det roligt att du nämner Ubuntu, som kört med egen ”app store” i flera år nu, och som faktiskt är ett smart sätt att locka till sig vanliga användare, och inte bara nördar som kompilerar egna program, inte för att de behöver göra det, men bara för att visa polarna hur smarta de är. Så Ubuntu har det redan, Apple lanserar en snart, och Microsoft ryktas baka in det i Windows 8; vad man än tycker, så är app-stores framtiden. Ingen brukade ju klaga heller över att Nintendo och Sega bestämde över vilka spel som släpptes officiellt på plattformen. Det som sker just nu är ju en digital version av konsolvärldens affärsidé.Det här med att Apple skulle bli mer och mer inlåst är mer en anti-apple-grej. Det kan nästan liknas vid när amerikaner tycker att all sorts välfärd är kommunism och början på nedmonteringen av kapitalismen och den fria viljan. Apple är många saker, men de är inte dumma. Inte längre (sen 1997 och framåt). Men det du gör är rätt. Tycker man inte att en produkt lever upp till kraven, då låter man bli att köpa.

Kommentarer inaktiverade.