Från WP till WPMU

Idag utförde jag en migrering från WordPress till WordPress Multi-User (WPMU). För er som inte känner till WPMU så är det WordPress, med möjlighet till flera bloggar i en och samma installation. Till det kopplade jag även Buddypress, ett tillägg till WPMU som ordnar en massa fräcka communityfunktioner.

Att installera WPMU är rätt så rakt på sak (läs denna PDF om du vill veta hur). Att få in Buddypress är inte svårt det heller. Men att migrera data (inlägg, kommentarer, användare, inställningar etc) från WordPress till WPMU kräver lite tankeverksamhet.

WPMU är förvisso WordPress i botten, men det finns flera skillnader mellan systemen.

Först och främst är tabellstrukturen inte densamma. Istället för att använda wp_ som prefix till tabeller så använder WPMU wp_$ID_ som prefix. En export/import rakt av är därför inte möjligt, utan man måste praktisera lite sök + ersätt på sql-exporten.

Sen har WPMU en enda tabell för alla användare i systemet. Det är trevligt om man vill bygga ett community, men mindre trevligt vid en sådan här migrering. Det blev helt enkelt till att skapa alla användare på nytt i WPMU och köra lite mer sök + ersätt genom MySQL för att koppla inläggen till rätt användare.

Till sist så hanteras teman i WPMU lite annorlunda mot WordPress. I synnerhet om man använder Buddypress, eftersom det tillkommer sidor för funktioner som personliga presentationer, grupper, vänner etc. Lyckligtvis så funkade det befintliga temat + merparten av alla tillägg, med mindre justeringar.

Det finns fortfarande några mindre saker att fixa och lite temaintegration kvar, men migreringen är överlag ändå klar. Allt som allt tog det inte mer än 4-5 timmar aktivt arbete att utföra det hela. Inte illa, för en nybörjare. 😉

Ah, jag höll nästan på att glömma det. Den migrerade sidan heter Handshake. Det är en riktigt intressant sida som handlar om människor och maskiner, med fokus på mobilitet. Originalet hittar ni här, den migrerade sidan finns än så länge här.

Jag har en stark känsla av att ni kommer få höra mer om Handshake här framöver.

9 svar på ”Från WP till WPMU”

 1. Kul med lite snabb info om WPMU, har inte haft någon vidare koll tidigare.

  • Tror du har mycket tid och pengar att tjäna på att undersöka WPMU närmare. Det är klart smidigare att hantera en installation av WPMU, innehållande flera bloggar, än att hantera flera separata WP-installationer.

 2. Supertack för infot, om inte annat för att jag nu vet åtminstone en svensk som kan göra ett sånt här jobb!
  BTW, kan du (mot betalning) koda om min weconverse.com från ISO-8859-1 till UTF-8? Eller vet du någon som kan?

 3. Tack, men jag känner mig inte så säker på det. Några månader sen jag sist kikade på hur det skulle gå till, och har nåt svagt minne om att det inte var så enkelt i praktiken. Men jag skall kolla igen och förmodligen testa. (Kör en backup, konverterar och backar om det skiter sig). Men det vore skönt om någon som gjort det vet mer…

 4. Undrar tusan om inte WPMU kan vara en utmärkt lösning till mitt kommande geografiska nätverk utspritt över flera domäner. Tack än en gång för att du fick in mig på det spåret, det här ska undersökas.

 5. Jag har precis migrerat en WP 2.1 (tror jag det var) till 2.7 och slog pannan rakt i UTF-8-problematiken. Jag löste det genom en sök-och-ersätt på åäöÅÄÖ direkt i SQL-exportfilen.

  /M;

Kommentarer är stängda.