För mycket av det goda

Proppmätt, efter en stor portion falukorv och makaroner, satt jag igår kväll och funderar om man kan få för mycket av det goda. Och med det goda tänkte jag inte på mat, utan personliga engagemang.

Jag var tidigare under dagen på ett möte med två personer som driver ett väldigt intressant företag inom webbranschen. Vi diskuterade en eventuell anställning och öppen som jag är så berättade jag givetvis om mina personliga engagemang, inklusive min nya affärsidé.

stor_glassDet föranledde, helt naturligt, en fråga om hur pass engagerad jag kunde vara i deras företag.

Jag har alltid engagerat mig i många olika saker samtidigt. Och för varje aktivt engagemang har jag närmare ett hundratal andra idéer. Den uttjatade klyschan ”många bollar i luften” är väldigt slående för mig och de gånger jag inte har haft flera olika engagemang så har jag blivit rastlös och börjat klättra på väggarna.

Jag hatar halvdana insatser. Det är snarare allt eller inget som gäller för mig. Där jag engagerar mig gör jag alltid mitt yttersta och på något sätt har jag byggt upp en ”stolthet” i detta. Om det är något jag lärt mig så är det att allt man gör räknas i slutändan, på ett eller annat sätt.

Visst har det hänt att jag har tagit mig vatten över huvudet, men det är något jag lärt mig mycket om likväl. De saker jag engagerar mig i är numera alltid saker jag gillar att syssla med, saker jag finner spännande och som jag bemästrar och/eller vill lära mig mer om.

Nu har jag funderat en del över detta och sovit på saken. Att vara engagerad i flera olika saker är viktigt för mig. Det får mig att växa som människa och att prestera bättre i allt jag företar mig. Att jag kommer fortsätta med detta är en självklarhet, något som jag är stolt över och som jag kommer vara fortsatt öppen om.

Hur ser ni själva på det här, både som företagare (med anställda) och som egna individer med många engagemang (jag vet att jag inte är ensam)?

Idag ska jag förövrigt migrera en WordPress-installation till WordPress MU. Det är något jag aldrig har gjort tidigare, men jag har stora kunskaper om båda dessa system och jag vill verkligen lära mig mer om det här. Det kommer bli en spännande upplevelse, så önska mig lycka till! 😉

6 svar på ”För mycket av det goda”

 1. Jag har ett deltidsjobb som fungerar som källa till grötkapital och som tankesmedja. Att förena egenföretagande med rollen som anställd är nyttigt. Du får se flera olika aspekter av hur ett företag fungerar och såväl framgångar som motgångar är lättare att förstå.

  • Björn, du har så rätt. Jag funderar likaså på ett liknande upplägg.

 2. det viktiga är väl att man trivs själv. Gillar man att ha mycket omkring så då blir det ju bra. För mig är att göra en sak, enbart, att ta död på själen.

  Så fortsätt med alla bollar! Det verkar passa dig finfint.

 3. Fördelen med att ha många bollar i luften är väl att man kan utnyttja tiden bättre. Är man inte riktigt på humör för det ena projektet så är man ofta det för något annat.

 4. Hej Jonathan! Kul att läsa det här inlägget – litet deja vu-känsla 🙂

  Själv är jag faktiskt likadan, men ändå inte. Jag har alldeles för många intressen och projektidéer (jag har en lista med ca 30 mer eller mindre färdiga affärsidéer och uppfinningar, där jag kanske kan hinna genomföra 2-3 under min livstid, om jag har tur). Jag har dock kommit fram till att livet är för kort och iallafall jag själv blir för ineffektiv om jag försöker fokusera på en massa olika saker samtidigt, så jag försöker begränsa mitt professionella engagemang till en sak i taget. Sedan lyckas jag kanske inte alltid, men det är målsättningen iallafall. Jag tror också att om man verkligen vill lyckas idag är det ganska svårt att göra flera saker samtidigt. Konkurrensen är hård och den som inte satsar ordentligt får svårt att hänga med konkurrenterna. Min rastlöshet försöker jag istället bota genom att göra en massa andra saker privat – jag lägger mest energi på ett arbete, sedan gör jag hundra saker på fritiden istället, fast med lägre målsättning. Många av de saker jag sysslar med på fritiden är affärsidéer av olika slag, men pga att jag lägger såpass litet tid på varje enskild sak är det rätt osannolikt att jag kommer i mål med något av projekten. Det är inte särskilt troligt att det ger något förrän jag ”avverkat” mitt pågående professionella engagemang och kan hugga in på nästa idé på riktigt.

  Men vore jag i den situationen att jag inte såg några stora affärsmöjligheter i min nuvarande verksamhet – om jag t.ex. var enbart anställd någonstans – då skulle jag absolut försöka ha många bollar i luften samtidigt för att på så sätt maximera chanserna att det dyker upp nya intressanta möjligheter till företagande. Jag är entreprenör och letar alltid efter nya affärsmöjligheter och möjligheter att bygga företag, men när jag hittat och valt att engagera mig i en sådan möjlighet tror jag det är mest effektivt (och jag gillar att försöka bli så effektiv som möjligt 🙂 att fokusera på den för att det ska hända saker.

  Å andra sidan har jag aldrig varit så bra på att göra många saker samtidigt. Jag är extremt målinriktad och jobbar bäst när jag får fokusera på en enda sak. Det har säkert påverkat mina attityder.

  /Ragnar

 5. Ragnar, stort tack för den kommentaren.

  Jag håller med om mycket av det du skriver och det är därför som jag inte är ensam om att vara engagerad i min nya affärsidé. Och även om jag har många idéer så vill jag fokusera på det jag är bäst på, det jag tycker är roligt och kan bidra mest till.

  Sen är jag en kreativ människa, som måste få uttrycka mig ordentligt för att kunna växa och utvecklas. Det är något jag tror kan skilja oss åt en aning. Men jag gör fortfarande alltid mitt yttersta i det jag engagerar mig i.

Kommentarer är stängda.