Ett personligt antiklimax

Idag har .SE äntligen påbörjat övergången till sin nya affärsmodell. Det är en stor och komplicerad process som har föregåtts av flera års arbete, både hos .SE och dess ombud/registrarer. Men inget av detta hade förmodligen skett om det inte vore för nedanstående förslag från Registrars.se.

[slideshare id=1110670&doc=seregistry-registrarmodel050823-090306092143-phpapp02]

Om man läser förslaget och ser hur affärsmodellen nu kommer att tillämpas så ser man att .SE faktiskt lyssnade väldigt bra på Registrars.se (och övriga remissinstanser). Det är något de ska ha en eloge för. Samtidigt grämer det mig att .SE Direkt har införts. Men det är alltid något som kan lösas.

De ursprungliga upphovsmännen till den nya affärsmodellen hos .SE var faktiskt inte svenskar. Det var min tidigare norska kollega Steinar Grøtterød (som då arbetade på Active 24), tillsammans med Erik Knudsen (som då arbetade på Ascio), som tog fram det första förslaget.

Mitt i all denna upprymdhet så känner jag mig ändå lite nedstämd.

Jag har varit väldigt engagerad under hela denna långa resa. Av alla utomstående, som inte arbetar på .SE, hör jag till en av de främsta och största kämparna för den nya affärsmodellen. Men jag får inte vara med om målgången.

Fr om idag har jag inte längre någon koppling till ett ombud/registrar.

4 svar på ”Ett personligt antiklimax”

 1. Åh, nästan lite nostalgiskt att se den gamla presentationen. Jag minns hur vi svettades med att få folk runt omkring oss att förstå vad det var vi ville framföra. 4 år senare… good times.

 2. At Jonathan fremhever Erik og meg, må krediteres hans blyghet. Jonathan har gjort SÆRDELES MYE for å selge inn ideen om en Registry Registar model for .SE.
  Personlig synes jeg det er synd at Jonathan nå forlater vår ”lille verden”. Jeg mistenker (og håper) at han snart er tilbake i sirkuset.
  Uansett – lykke til!

  • Steinar, tack för de vänliga orden. Det betyder extra mycket när det kommer från dig 🙂 Även om jag lämnar webbhotell- och domänbranschen så kommer jag fortsättningsvis ändå att hålla mig uppdaterad om det som händer, särskilt vad det gäller domänsidan.

 3. Jeg må give Steinar ret, Jonathan har gjort en stor indsats og har en meget stor del af æren for at dette nu er blevet realiseret.
  Jeg ønsker dig også held og lykke med de nye projekter.

Kommentarer är stängda.