Skit i förgasarn

Min blogg har fått en trög start denna vecka. Det beror inte på bristande inspiration, utan krånglande teknik.

I söndags försökte jag koppla ihop vårt nya och fräcka Huawei E169-modem (stickan) med min mobila bredbandsrouter (Huawei D100). Det slutade med att den mobila uppkopplingen dog, både med routern och direkt med datorn.

Huawei E169 fungerar riktigt dåligt med Mac OS X 10.5 (senaste versionen av Mac OS). När vi fick stickan så ville den inte koppla upp, trots nya och fräscha drivrutiner. Efter tre besök till en Tre-butik, inklusive byte av modem och sim-kort, samt en nedgradering av drivrutinen så kom den till slut igång.

Men så slutade stickan fungera med datorn, enbart efter att ha varit inkopplad i en router (hur i h-e?!).

Efter att ha bråkat med den ytterligare igår kväll lyckades jag till slut koppla upp med min dator. Lösningen var att använda den nya drivrutinen, men att skapa en ny uppkopplingsprofil med data.tre.se som APN. Hur logiskt som helst, eller hur?

Om jag hade hetat Sverker så hade Huawei E169, Huawei D100 och Tre fått sig en rejäl omgång i soptunnan. Men nu heter jag bara Jonathan och det jag bloggar om tenderar att hamna rätt så högt upp på Google.

Skitmodem

5 svar på ”Skit i förgasarn”

 1. Huawei är inte ensamma på den punkten, Ericssons MD400 och även icon2 har samma problem på Mac, rejält knussel ibland att få det att lira.

  • Jupp. Tre är inte ensamma om att ha problem, som ISP. Fick aldrig igång mitt mobila bredband med Telenor och Mac OS X 10.4. Det är inte nog med att mobilt bredband har dåliga hastigheter, det fungerar uruselt likaså.

 2. Hej!

  Läste ett gammalt inlägg på din förra blogg hos binero där du skrev om D100. I det inlägget jämförde du mobilt bredband med ADSL och du sa då att det enda som är synd är hastigheten. Eftersom jag har 2Mbps nu och mobilt bredband ger mig 6 Mbps undrar jag om jag inte tjänar på detta? Naturligtvis gör jag det, men din kommentar fick mig att undra att det kanske inte går så fort alltid? Vad är din erfarenhet av stabilitet i det mobilia bredbandet? Är det slött eller får man verkligen iaf i närheten av de utlovade hastigheterna? Tacksam för svar!

  • När det gäller hastigheterna på bredband, oavsett om det är ADSL, mobilt eller något annat, så anges de ”upp till” x Mbps. Och även om ADSL rätt så ofta uppnår denna gräns, så kan man inte säga detsamma om mobilt bredband (i dagsläget åtminstone). I ditt fall skulle jag inte tro att det mobila bredbandet skulle innebära någon större hastighetsskillnad.

   Mobilt bredband fungerar väldigt olika bra/dåligt, beroende på var man befinner sig. Om du bor någorlunda centralt eller i närheten av en lite större stad så bör det gå rätt så bra. Förslagsvis att du lånar ett mobilt bredband, t ex av en kompis, och testar hur det funkar för dig.

   När det gäller stabiliteten på uppkopplingen med D100 så är den väldigt, väldigt bra. Man kan i praktiken koppla upp den och glömma bort den.

   • Tack för svaret! Bor i centrala Malmö och har tre mobil redan med fantastisk täckning så det borde bli bra 🙂

Kommentarer är stängda.