Segelbåt, ett dåligt val

Eftersom jag och min fästmö bor ute på Värmdö, inte långt från havet och med möjlighet till båtplats, så har vi haft rätt så många diskussioner om att skaffa en båt. Vi har båda erfarenhet av båtar och vi är båda förtjusta i träbåtar.

Men vi är inte överens om huruvida det ska vara en vanlig båt eller en segelbåt.

Min far och farfar hade ett flertal träbåtar/snipor när jag var liten. Flera av mina bästa minnen av farfar är faktiskt från våra fisketurer. Jag vill då givetvis att vi ska skaffa oss en träsnipa, något i stil med detta:

tra_snipa

Min fästmö däremot, hon är uppvuxen i den karga och blåsiga skärgården på andra sidan landet och föredrar därför en segelbåt. Men inte kan man väl trollingfiska från en sån här sak?

segelbat

Och ja, fiske är den primära orsaken till att skaffa en båt.

Nu har jag iallafall hittat argumentet som tippar denna vågskål till min fördel.

Det har ju pratats mycket om att segelbåtar är bra för miljön, men så är inte alltid fallet. Under årets runda av Volvo Ocean Race, som min svärfar hårdbevakar, så har nämligen en av segelbåtarna krockat med en val.

telefonica_black

Det var båten Telefonica Black som kolliderade med en val under den sjätte etappen av denna segeltävling. Båten klarade sig, men sinkades en aning. Hur det gick för valen förtäljer inte historien. Vi får hoppas att lidandet blev kortvarigt för det stackars lilla däggdjuret.

Så, där har ni det. Segelbåtar är av ondo, en motorbåt blir det! 😉

13 svar på ”Segelbåt, ett dåligt val”

 1. Skaffar du träbåt får du räkna med att lägga ner mycket tid på underhåll!
  Ska man ha en båt primärt för fiske så förstår jag inte varför man väljer vare sig en träbåt eller en segelbåt faktiskt.

   • Du lurar bara dig själv! 😉

 2. Vad är en stackars val mot en himla massa koldioxid?
  Dessutom är nog risken större att valarna blir påkörda av fraktfartyg och sönderhackade av meterstora propellrar.

  Och självklart kan man fiska från en segelbåt.

  • Snick-snack. Hellre en snabb död än en långsam och plågsam sådan 😛 Dessutom kan vi nog fixa en miljövänlig motor också, t ex med solceller.

 3. Ett segel av solceller?

  Nej en segelbåt blir det, eller både och 😀

  • Teoretiskt sett så är det möjligt att skapa ett segel av tunnfilm med solceller. Det är även rätt så böjligt och slittåligt. Men huruvida det lämpar sig för segling är en annan femma. Får undersöka det närmare.

   Men först ska vi ha en (miljövänlig) motorbåt! 😉

 4. En roddbåt varför inte bor man så bra som Jonathan och det finns så bra fiskevatten
  i närheten so what.

Kommentarer är stängda.