Retroknack med Erlang

På samma sätt som musik och mode kan bli retro och rätt efter en himla massa år (t ex som att Led Zeppelin och utsvängda byxor äntligen får den uppskattning de förtjänar) så finns det ett visst retrotänk även i IT-branschen. Hittills har det mest handlat om hårdvara, men på sistone har även programmeringsspråk blivit retro.

Ett av de äldsta och hetaste programmeringsspråken idag är Erlang. Det är ett språk som kom till redan 1986 och som till en början främst användes för telefonväxlar (Ericsson language). Sedan 1998 är Erlang öppen källkod och används av 1 000-tals företag och entusiaster över hela världen.

Eftersom Erlang från början körde i rätt så små, eller mindre smarta, servermiljöer så är det ett väldigt kompakt och snabbt programmeringsspråk/utvecklingsmiljö. Erlang är även anpassat för distribuerade och simultana processer, vilket gör det idealiskt för t ex kommunikationsintensiva lösningar (som chattar, robotar osv).

Några större företag som har insett storheten med Erlang är Yahoo!, som använder det bl a för Delicious, och Facebook, som använder det för sin chatt.

Och vem vill inte börja knacka Erlang efter att ha sett en reklamfilm som denna? 😉

Tack till mina nördiga kollegor på Globalinn som inspirerade mig till detta inlägg.

2 svar på ”Retroknack med Erlang”

  1. Haha, varsågod. Ericsson kan det här med marknadsföring 😛

  2. Det roliga för oss som var med på den tiden telefonin var analog, räknedosa och tabeller användes för att räkna trafik och programmeringsspråket Erlang ännu inte var uppfunnet är att Erlang även har en annan betydelse.

    Gubben Erlang var en dansk 1800-tals matematiker och hans tabeller för trafikberäkning av telefonitrafik användes fram tills dess att datorerna kunde ta över och med dem använda de iterativa metoder som finns. De iterativa metoderna fanns även på den manuella tiden, men Erlangs tabeller gav nöjaktigt tillförlitlighet med tanke på hur mycket mera tid det tar att iterera manuellt. Någonstans i någon kartong har jag min Erlangtabell liggande efter att ha haft nöjet att under några år använda den i mitt dagliga arbete på dåvarande Televerket.

    Det skulle inte förvåna mig om man på Ericsson tyckte det var ganska lustigt att ge programmeringsspråket namnet Erlang eftersom man där räknat Erlang sen företaget startade.

    Se Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Erlang

Kommentarer är stängda.