Samsung Galaxy med root, på riktigt

Som jag berättade för ett tag sedan så har jag skaffat mig en Samsung Galaxy GT-I7500. Det är en Android-telefon, dvs en telefon med det Linux-baserade operativsystemet Google Android. På många sätt är det den främsta utmanaren till Apples iPhone.

Jag kommer att fixa en liten videorecension av min Samsung Galaxy lite senare här i veckan, men innan dess tänkte jag berätta hur man gör för att ”roota” den här telefonen. När man blir root på en telefon så får man full kontroll över den, precis som på en Linux- eller UNIX-baserad dator.

Varför ska man roota sin Android-telefon? Är den inte mer öppen än iPhone?

Android är överlag mer öppen än iPhone. Källkoden till Android är fritt tillgänglig (som öppen källkod) och det är enkelt och helt kostnadsfritt att börja utveckla applikationer till Android (till skillnad från iPhone, där man måste ha ett utvecklingskonto + köpa en utvecklingslicens).

Android Market (en plats där man laddar ner applikationer till Android) är långt från lika hårt styrd och begränsad som App Store. Google tillämpar vissa restriktioner, men det är långt från den fascistiska mentalitet som Apple tillämpar. Det finns dock vissa geografiska begränsningar (olika länder/regioner har tillgång till olika applikationer).

Om man blir root på sin Android-telefon så får man obegränsade rättigheter, vilket både kan vara bra och dåligt. Man kan inte bara göra exakt man vill med sin telefon, man kan även förstöra telefonen (avsiktligt eller oavsiktligt). Med stor makt följer stort ansvar.

Genom att bli root kan man dock använda applikationer såsom Market Enabler, som gör det möjligt att installera applikationer oberoende av geografisk placering. Man får även möjlighet att installera applikationer som inte finns på Android Market (som inte har godkänts av Google).

Om du följer dessa instruktioner så gör du det på egen risk. Jag tar inget ansvar för felaktigheter som kan ha smygit sig in eller eventuella framtida problem som kan uppstå. Det här är först och främst en personlig logg på hur jag gjorde för att roota min Samsung Galaxy.

Notera även att dessa instruktioner inte gäller för någon annan Android-telefon. För det kan jag istället rekommendera Swedroids eminenta Wiki.

Nog svamlat, nu kör vi. Så här rootar du Samsung Galaxy, med en Mac.

Ladda ner nödvändiga program + återställningsbild.

Börja med att ladda ner Android SDK 1.5 Release 3. Tidigare releaser har inte stöd för Samsung Galaxy. Om det finns en nyare release så skaffar du givetvis den och anpassar dig därefter.

När du laddat ner Android SDK, packa då upp det (det blir en mapp) och lägg det under Program/Applications. Öppna därefter upp ett terminalfönster (Program > Verktygsprogram > Terminal) och skriv ”nano .bash_profile” (utan citat-tecken).

Klistra sedan in följande text (på en rad):

export PATH=${PATH}:/Applications/android-sdk-mac_x86-1.5_r3/tools

Stäng och spara filen (tryck ctrl+x, därefter y och till sist Enter). Skriv även in ovanstående text direkt i terminalfönstret (alternativt att du startar om Terminal).

Därefter laddar du ner fastboot härifrån. Fastboot för Mac heter fastboot-mac när du laddat ner och packat upp den. Kopiera den uppackade filen till Android SDK:s tools-mapp (som vi använde som sökväg ovan).

Till sist laddar du ner återställningsbilden för Samsung Galaxy. Lägg den i din personliga hemkatalog för enkelhetens skull.

Kolla att Android SDK funkar och att Galaxyn hittas ordentligt.

Koppla in Samsung Galaxy i Macen (med tillhörande USB-sladd) om du inte redan gjort det. Återgå därefter till terminalfönstret och skriv in följande:

adb devices

Om du får ett liknande svar så är allt ok:

List of devices attached
I7500GT00YyoJBk device

Det viktigaste är början på den andra raden, dvs ”I7500GT”. Om det inte funkar, testa då att starta om terminalfönstret (alternativt upprepa installationen av Android SDK och kontrollera att sökvägen stämmer).

Ta en backup och utför rootningen.

Fortfarande i terminalfönstret, skriv in följande (men tryck inte på Enter-knappen):

fastboot-mac flash recovery recovery.img

Notera att du behöver vara i din hemkatalog (om du inte vet var du är i terminalen, skriv då bara in ”cd” utan citat-tecken).

Stäng nu av telefonen ordentligt (utan att koppla loss den från datorn). När laddningsbilden visas så snabbstartar du telefonen genom att hålla inne knapparna för nej till samtal (strömknappen) och ja till samtal samtidigt.

Återgå därefter snabbt till terminalfönstret och tryck på Enter-knappen (för att utföra det kommando vi skrev in tidigare). Snabbstarten är verkligen snabb, det är därför vi förbereder kommandot i förväg.

När kommandot är klart på telefonen (du ser det tydligt) så utför du en norsk reset (plocka ut batteriet i telefonen).

Stoppa sedan tillbaka batteriet och håll samtidigt inne knapparna för nej till samtal, ja till samtal och volym ner. Det här är lite krångligt (jag fick upprepa det några gånger), men när du får upp en ny meny på telefonen så har du lyckats.

När du ser återställningsmenyn så trycker du på meny-knappen på telefonen (knappen för att gå tillbaka). Då utförs det en backup av telefonen.

Därefter skriver du in följande kommandon i terminalfönstret:

adb shell
# mount -o rw -t yaffs2 /dev/block/mtdblock1 /system
# cat /system/bin/sh > /system/bin/su
# chmod 6775 /system/bin/su
# sync
# reboot

Telefonen startas nu om.

Kontrollera att du är root.

Om allt har gått bra så är din Samsung Galaxy nu rootad. Du kan kontrollera detta genom att skriva in följande i terminalfönstret (när telefonen har startat om ordentligt):

adb shell
$ su
# ls /root

Om du inte får något felmeddelande så är du root.

Installera Market Enabler.

Market Enabler är en applikation som gör det möjligt för en användare att utge sig ha en annan operatör än den man egentligen har. Varför är det bra då? Jo, därför att Android Market har vissa geografiska begränsningar och genom att utge sig för att ha t ex T-mobile som operatör så får man tillgång till den amerikanska versionen av Android Market (som innehåller fler applikationer).

Ladda ner Market Enabler 3.0 beta härifrån. Placera filen i din hemkatalog och skriv in följande i terminalfönstret:

adb install MarketEnabler_3.0_beta.apk

Du kommer få upp en indikator som visar att applikationen installeras och när den är klar så kan du starta Market Enabler på din telefon. Så här kan du förövrigt installera andra applikationer på din telefon via datorn.

Under fliken ”Settings list” väljer du därefter operatör genom att hålla fingret över operatörens namn och välja ”fake this provider now” när den texten dyker upp.

Stäng sedan Market Enabler och öppna Market på din telefon så kommer du både ha tillgång till fler applikationer samt applikationer som kostar pengar (dessa finns inte i Sverige än). För att köpa en applikation så behöver du Google Checkout.

Om du inte ser fler applikationer, eller hittar några betalversioner, så kan du köra om Market Enabler (och även starta om telefonen). Det är en betaversionen av programmet och den kan fungera därefter.

Några avslutande ord.

Att jag förklarar hur man rootar en Samsung Galaxy beror först och främst på Android Markets geografiska begränsningar. Det är fullt möjligt att man, när Android har slagit ordentligt i Sverige, inte behöver roota sin telefon i framtiden (dvs att vi får lika många/samma applikationer som jänkarna).

För egentligen så borde man inte behöva roota, eller jailbreaka, sin telefon. Egentligen borde telefontillverkarna, eller andra hårdvarutillverkare för den delen (apropå regionalkodning osv), inte begränsa oss användare.

Om du har en Android-telefon så kan jag varmt rekommendera ett besök på Swedroid. Dom har intressanta nyheter, tips och recensioner av Android-telefoner och applikationer samt ett forum och en wiki som är riktigt bra. En stor del av ovanstående instruktioner är hämtade från dem (och andra Android-sidor ute på nätet).

3 svar på ”Samsung Galaxy med root, på riktigt”

  1. Hur ser det ut nu när Galaxy faktiskt kommit ut på den svenska marknaden? Som jag fattat det, så har vi svenskar ett nyare firmware än som finns ute för resten av världen, hur gör vi för att roota våra. Är det samma procedur?

  2. Hur blir det med garantin när man rootar?

Kommentarer är stängda.