Död åt alla toppdomäner

Inlägget jag skrev igår för Reklamfritt.se om .eco har fått en del intressanta reaktioner. Kommentarerna var överlag väldigt positiva, men det finns givetvis några som inte uppskattade (läs: förstod) idéen med ytterligare toppdomäner.

Jag tänker därför utveckla mina tankar om detta en aning.

Den nuvarande situationen med våra toppdomäner, både generiska (.com, .net, .org osv) och nationella (.se, .nu, .dk osv), är fullständigt ohållbar. Det finns inga lediga namn under de största/mest populära toppdomänerna och handeln med registrerade domännamn är en enorm industri som omsätter miljoner, om inte miljarder, dollar varje år.

Om man vill ha ett enkelt/kort domännamn så måste man vara beredd på att betala en halv förmögenhet.

Hur enkelt är det för alla småföretagare? Bra idéer säljer på nätet, absolut, men det krävs en bra domän likaså. Google i all ära, men domännamn har fortfarande ett alldeles för stort värde (när det gäller att inbringa trafik). Och det här är en situation som hela tiden blir värre.

Nu skriker alla domänpundare och Registrys (toppdomänsförvaltare) unisont: ”Det är ju en marknadsekonomi!”.

Jag vill påstå att så inte är fallet.

Vårt nuvarande system med toppdomänerna är ett utmärkt exempel på kolonialisering. De som var tidigt ute, som roffade åt sig de bästa domänerna, de sitter på sina feta lager och räknar sina sköna sedelbuntar. Detsamma gäller toppdomänerna (apropå Danny Aerts inställning till de nya toppdomänerna).

Hur löser man det här då? Jo, man dödar alla toppdomäner.

Om fler nya toppdomäner införs så kommer de befintliga toppdomänerna att förlora sitt värde. Det är inget som sker i en handvändning, särskilt inte med tanke på hur pass hårt inpräntad vår uppfattning om toppdomänerna är (.com är för företag, .org är för organisationer, .se är för svenskar osv osv), men med tiden kommer det att ske.

Sen kommer det inte handla om vem som har den bästa domänen, utan vem som erbjuder bäst/mest relevant information/tjänst/osv osv. Och det, om något, är ett sunt Internet.

Personligen tror jag att vi inom 20 års tid inte kommer använda domännamn och toppdomäner, på samma sätt som idag. Domänerna är, precis som IPv4/IPv6, inte tillräckliga (inte ens med en massa nya toppdomäner). Jag är övertygad om att vi istället kommer använda öppna identitetslösningar (i stil med oAuth/OpenID), som garanterar oss säker åtkomst till rätt information.

Men det är en annan diskussion. Och till dess hoppas jag att det kommer så många nya toppdomäner som möjligt, som dödar värdet på våra befintliga toppdomäner, och då gärna med beundransvärda och miljövänliga intiativ såsom .eco.

20 svar på ”Död åt alla toppdomäner”

 1. Sen när har du råkat gå in i dörren på Ica Maxi i Tumba när du skulle till Louis Vitton på Manhattan? 😀

  Min liknelse är inte perfekt men inte din heller. Och som vanligt handlar det inte om domäner utan om tjänster och innehåll därför tycker jag du är onödigt hård mot att folk jobbar som ”domäninvesterare”. Alla kan göra det, alla kan göra en tjänst utan ett generiskt namn, och alla som vill kan lyckas.

 2. Det finns en hel del material på icanns hemsidan om debatten om hur man ska hantera IP rättigheterna när de nya gTLD kommer, och på senaste tiden har IRT rapporten skapat ett himla liv i domänbranschen (sök på Google för detaljerna ;)).

  Jag, precis som Jonathan, hoppas att tekniken kommer att göra domännamn förlegade i den snara framtiden, men under tiden tycker jag att det finns plats för nya sätt att använda domännamn, t.e. med IDN TLD (på kinesiska, japanska osv.), eller ”folk-TLD” som folkgrupper utan egna landskoder kan använda för att skapa en egen närvaro på nätet (Samerna eller Kurderna är kanske intresserade… Katalarnerna verkar vara rätt nöjda med sin .CAT).

  Det finns en hel del personer i branschen som tyvärr tror att en TLD är lik med att ha en egen maskin för att trycka pengar… men förhoppningsvis så kommer marknaden att ha hand om såna 😉

  Det finns en hel del stora brister i ICANN-systemet och i deras planer för nya gTLD, men samtidigt vi har just nu inget alternativ… och mer valmöjlighet har väl aldrig skadat nån 😉

 3. @Francesco – Min uppfattning om att domäner ”inom snar framtid” ska ersättas med annan teknik är lite som att hoppas på att vägskyltar, gatu- och nummerskyltar i trafiken helt ska ersättas av GPSer..

  Jag tror att sättet vi söker på webben kommer att förändras och resultaten mer relevanta med bla sparql, men det begränsar inte behovet av domännamn, utan min bild är istället att behovet av ett relevant domännamn (under ”rätt” TLD) ökar för att stämma bättre med sidans innehåll och för att relevant hamna i serpen.

  Kanske är det också att definiera som utopi – jag vet inte.

  Beträffande nya TLDer, så tror jag iofs inte att samerna står först på tur att ansöka om egen tld, men vet at .scot kämpar för en egen och därifrån är det ju inte så långt att gissa sig till att Wales vill ha en eller varför inte varje amerikansk stat..

 4. Visst kommer det ändringar Sulo – och det gäller allt på internet… frågan är väl egentligen bara hur och när. Det kommer ta enormt lång tid innan större förändringar sker inom domänträsket. Det finns dock enormt med domännamn kvar och blandar du in de nationella så är det relativt enkelt att hitta bra adresser för en business. Domännamnet är ju inte allt. Så länge det inte är omöjligt så tror jag inte något sker…

  Kanske kan det jämföras med telefonnummer. Killarna på Ericsson sa för en herrans massa år sedan att i framtiden kommer alla bara ha ett nummer och det ringer var du än är. Det funkar idag men är inte normen trots alla dessa år.

Kommentarer är stängda.