Domäner med eftersmak

Här kommer en glad nyhet för oss som älskar domäner, eller som älskar domännamn som verkligen kommer till nytta.

Under många år har domännamn som har gått ut, främst under de generiska toppdomänerna, registrerats på nytt så snart de gått ut. Med avancerade och automagiska system har hundratals företag fört statistik över dessa domäners popularitet (antal besökare till dem), för att avgöra vilka domäner som är attraktiva.

De domännamn som har varit attraktiva har sedan (många gånger) fyllts med en massa annonser, eller annat material som bara varit avsett att dra in pengar (utan att skapa ett unikt mervärde). Domänerna som inte fastnat har släppts, för att automagiskt registreras på nytt av ett annat företag.

Det här har skapat en ond cirkel där många domännamn aldrig har blivit tillgängliga för nyregistrering av vanliga företag/privatpersoner. Den här principen går under namnet domain tasting (mig veterligen finns det, tyvärr, inget bra svenskt ord för det).

Att domain tasting har funkat beror på att de här företagen har betalt korvören för att ”smaka” på domänerna. Avgiften som man betalade för att registrera en domän blev nämligen återbetald när domänen lämnades tillbaka (inom 5 dagar). För att ni ska förstå omfattningen så kan jag berätta att det registrerades 55,1 miljoner domäner under februari 2007. Av dessa återlämnades 51,5 miljoner domäner (som dock var upptagna en lång tid framöver). Och det var bara en månad.

Efter flera års påtryckningar införde till slut ICANN en ny policy om återlämning av (generiska) domännamn. Den innebar att företag som lämnade tillbaka domäner inte fick pengarna tillbaka om antalet återlämnade domäner översteg 10 % av det totala antalet registrerade domäner (eller 50 domäner/månad, beroende på vad som var högst).

Nu har det gått ett år sedan den nya policyn infördes. Hur har det då gått?

Mellan juni 2008 och april 2009 gick domain tasting ner med 99,7 %. Det totala antalet återlämningar (för 16 toppdomäner) gick ner från 17 668 750 domäner till 58 218 domäner. Snacka om succé! 🙂

Om du vill nöta mer siffror så har ICANN publicerat en rapport (PDF) om detta.

Kommentarer är stängda.