Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/kwcq.php/kwcq.php:76) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/nhii.php/nhii.php on line 75

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/kwcq.php/kwcq.php:76) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/xrvq.php/xrvq.php on line 75
Det är innehållet som räknas - Jonathan Sulo

Det är innehållet som räknas

Joakim Jardenberg har idag skrivit ett inlägg där han efterfrågar en K-märkning av domäner, där vissa domäner ska bli frysta och skyddas från avregistrering.

Hans förslag baseras till stor del på ett tragiskt dödsfall, där en intressant bloggare gått bort och hennes blogg har gått förlorad pga en utgången domän (eller principen som sådan).

I all välmening, men det är ett riktigt dumt förslag.

Det är nämligen inte domänen som är intressant, utan dess innehåll. Att frysa domänen har ingen som helst betydelse om inte innehållet bevaras (webbhotellet/bloggtjänsten blir fryst likaså).

Och utifrån vilka kriterier ska en domän bli fryst? Jag förstår Jockes frustration över att den där bloggens inlägg har ersatts av Adsense-spam, men det går inte att frysa domäner pga personliga känslor eller liknande. Vems känslor (och vilka känslor) ska få bestämma det?

Om vi inför en K-märkning av domäner och det tar fart så kommer det bli ännu svårare att hitta bra/lediga domännamn. Internet kommer att bli statiskt, en levande gravgård. Det går helt emot principen om molnet. Och vem ska bekosta de K-märkta domänerna och deras innehåll?

Det är dumt, dumt, dumt. Och dömt att misslyckas.

En bättre lösning är istället att fortsätta utveckla arkiveringen av hemsidor genom projekt som Archive.org och Kungliga Biblioteket Kulturarw3. Då sparas innehållet och är åtkomligt oberoende av domäner.

Och ja, jag vet att det egentligen inte är innehållet, utan konversationen, som räknas. 😉

8 svar på ”Det är innehållet som räknas”

 1. Visst är det innehållet som räknas, men samtidigt känns det lite som en skymf att en person med så stark uppfattning om en massa saker, helt plötsligt blir en reklamsida för blekta tänder och snabba lån…

  Jag vet inte vilken väg som är bäst att gå, det bästa vore om det inte blivit ett missförstånd i just Helenés fall, men det är lätt att vara efterklok.

 2. Ehh, och länkarna? Din lösning är möjligtvis en delmängd av lösningen på hela problemet, men egentligen den minst viktiga delen.

  Jag har uppdaterat bloggposten med ett förtydligande.

 3. Dock har Archive.org en fördröjning på 6månader…
  Och KB’s tjänst är bara tillgängligt på KB, samt dom har inte samma insamlingsfrekvens (2006 gjorde dom senaste varvet)…

  Detta är negativt på det sätt att detta inlägg syns inte förrän om 6mån på Archive.org, trist, och kanske ännu senare på KB…

  Helt klart så kan man snabba upp tjänsten, men det kommer att kräva enorma resurser misstänker jag.

Kommentarer är stängda.