Bygg din egen länkförkortare

Jag har tidigare kritiserat länkförkortarna rätt så hårt. Det största problemet med dessa tjänster är det faktum att man inte själv kan styra dem till 100 % och att länkarna hamnar utanför ens egen kontroll (med länkförkortarnas domäner).

Men nu är detta ett minne blott.

Jag har nämligen plockat ihop en egen länkförkortare, här på sulo.se, med ett antal tillägg till WordPress. Nu blir mina inlägg automatiskt förkortade och twittrade, samtidigt som det är enkelt för mina läsare att tipsa om det jag har skrivit.

Så här gör du för att bygga en egen länkförkortare:

1. Installera och aktivera följande tillägg:

2. Konfigurera Sociable och Tweet This efter önskemål.

Jag kör den engelska versionen av Sociable eftersom jag haft lite problem (med länkförkortningen) till den svenska översättningen.

Som ”URL Service” för Tweet This ska du välja ”Local”. Glöm inte bort att ange dina användaruppgifter för Twitter (för automatisk publicering).

3. Konfigurera Twitter Friendly Links.

Jag använder ett alfanumeriskt format på mina länkar (de blir ännu kortare) och har bockat i alla alternativ under ”Link Relations” (standarder är bra). Glöm inte bort att fixa stödet för Tweet This och Sociable (längst ner) också.

4. Klart!

Du kan själv testa min länkförkortare genom att tipsa om detta inlägg med hjälp av knapparna/länkarna här under. 😉

Uppdaterat: den automatiska publiceringen till Twitter fungerar tydligen sisådär. Länkarna blir inte rätt förkortade för FB/Delicious/e-posten heller. Visst är det härligt? Felsökning pågår! 🙂

4 svar på ”Bygg din egen länkförkortare”

  1. Eller så gör man som jag och kör allt på egen burk med http://yourls.org/ Integration finns med WordPress men är man lite händig så kan man bygga lite PHP-kod som anropar tjänsten och spottar ur sig förkortade länkar. Komplett med statistik för varje URL.

    • Intressant! Yourls verkar dock ha en lite högre tröskel, eftersom man behöver sätta upp en egen (lokal) tjänst, vilket kanske inte passar alla (som inte roddar en egen server).

  2. Jag använder Twitterfeed.com för ”automatisk” publicering till Twitter. Går att ställa in hur ofta RSS-flödet ska läsas av.

    • Finessen med Tweet This (den automatiska tweetaren) är att den är (eller ska vara) kompatibel med Twitter Friendly Links (länkförkortaren). I övrigt har jag inga preferenser, de flesta Twitter-tillägg fungerar ungefär likadant/lika bra.

Kommentarer är stängda.