Barn, ur en teknikers perspektiv

Det spelar ingen roll hur många böcker man läser, föräldrar man pratar med och föreläsningar man går på. Inget kan förbereda en, helt och hållet, inför föräldralivet. Det är inte som när man köper en dator och får en manual, med tillhörande support.

Något jag har insett, efter en månad med Edith, är dock att livet som förälder är väldigt likt livet som tekniker.

Jag har arbetat som tekniker, på ett eller annat sätt, under nästan hela mitt yrkesliv. Även om jag sysslat en del med marknadsföring de senaste 5 åren så har jag alltjämt haft kvar en fot i tekniken. Jag hade teknisk jour på både Loopia och Binero och det är något jag likaså har idag (för min nya affärsidé).

Teknisk jour, eller beredskapstjänstgöring, innebär att jag är tillgänglig dygnet runt, året om, om någonting händer. Jag får ett larm, utför en åtgärd och analyserar orsaken till problemet (samt skriver en rapport).

Det är precis så det fungerar med bebisar.

Edith skriker (larmar), vi ger henne mat/blöja/något annat (utför en åtgärd) och så tystnar hon (om åtgärden löste hennes problem, annars testar vi något annat). Det kan te sig vara rätt så självklart, men jag insåg inte detta tidigare.

Den enda skillnaden är att jouren med en bebis, eller ett barn, pågår konstant under åtminstone 20-21 års tid (om inte mer). Det finns inget rullande schema, mer än att föräldrarna hjälps åt, och det går inte att ta semester, bortsett från några timmar med barnvakt. Men det är en positiv skillnad.

Så, nu vet alla ni barnlösa tekniker hur det är att bli förälder. 🙂

5 svar på ”Barn, ur en teknikers perspektiv”

  1. Hahaha.. Bra jämförelse . Det stämmer så himla väl. Man kan dock hoppas på att dem små kan klara av vissa moment själva inom kort framtid… 🙂 Så man slipper ha ”jour” på nätterna…

  2. Rolig jämförelse! Skillnaden ligger lite i att med första barnet känns larmen alltid som de är på liv eller död. Känner ni igen er i frångan på nattan – ”andas hon”? Andra barnet är lite annorlunda – ”visst andas hon!”. Tredje märker man inte av det för man sov genom natten. 🙂

  3. Skillnaden är väl att man inte kan ta med sig servern på semestern ?? 😀

    • Haha, du har nog missförstått det här med semester.

  4. City Network: Det är väl ingen skillnad, så är det ju med teknisk beredskap också. I början så får man panik över att hela världen kommer gå under för att buggiga MyISAM pajade ännu en tabel irreversibelt. Ett par år senare så tar man lugnt en kopp kaffe medans man rullar tillbaka till senaste snapshot och skickar driftinfo via twitter.

    Jonathan: Spot on, men ersättningen är så oändligt mycket högre än genomsnittet i teknikvärlden.

Kommentarer är stängda.