Min motorsåg och jag

Jag har bytt webbläsare. Det är fyra små ord med stor betydelse.

En webbläsare är för mig vad en hammare är för en snickare, vad en bibel är för en präst eller vad en motorsåg är för en styckmördare. Det är mitt främsta arbetsredskap och det måste fungera klanderfritt (nåja) mest hela tiden.

Jag minns fortfarande min första webbläsare – Mosaic – för sådär en 14 år sedan. Därpå följde Netscape, Internet Explorer (en väldigt kort period), Firebird/Firefox och Safari.

Jag har varit en inbiten Safari-anhängare rätt så länge, tack vare dess hastighet, gränssnitt och integration med Mac OS X. Det har dock inte hindrat mig från att testa andra webbläsare. Och nu har jag hittat en ny favorit.

Fr om nu är det nämligen Google Chrome som gäller. Chrome är baserad på WebKit, vilket även Safari (och andra webbläsare) bygger på. Det gör den bl a väldigt snabb, bra på webbstandarder m.m. Dessutom är integreringen mellan Chrome och mina tjänster hos Google riktigt smidig.

Nu kör jag inte den vanliga varianten av Chrome, utan utvecklingsversionen Chromium. Och där har jag synkroniserat mina bokmärken, så jag kan få fram dem oavsett dator (den funktionen kommer snart i vanliga Chrome också).

Men den största fördelen med med Google Chrome – och det här är läskigt för mig som domännörd – är dess adressfönster, eller Omnibox som den heter. Omnibox fungerar precis som ett vanligt adressfönster, med undantag för att det blir en sökning hos Google om man skriver in något utan en toppdomän. Det är en liten detalj som helt har förändrat mitt sätt att surfa.

Är du nyfiken på Google Chrome? Spana in denna video:

Och ja, jag vet att det finns tillägg i Firefox för funktioner som det här, men jag vill att det bara ska funka rakt av. Om jag använder en annan dator kan jag inte spendera en timme åt att installera/konfigurera tillägg. Dessutom är Firefox segare än sirap. 😉

Och när jag ändå skriver om webbläsare, så får du inte missa detta:

Kommentarer är stängda.