Webbhotell: marknadsför er miljövänlighet

Det här inlägget är tillägnat alla webbhotell i vårt avlånga land. På samma sätt som jag tidigare har bloggat om miljövänliga webbhotell ur kundperspektiv så vill jag nu trycka på nyttan med miljövänlighet ur ett leverantörsperspektiv.

Många webbhotell är redan idag miljövänliga tack vare strömsnåla servrar, virtualisering och andra former av resursoptimeringar. Det är en naturlig utveckling, då det även minskar kostnaderna för webbhotellen.

Att man ska marknadsföra detta, som webbhotell, är självklart. Många gör det redan, desto fler borde göra det. Det är inte vad detta inlägg handlar om.

Det finns ett annat miljöfokuserat marknadsföringssätt som är hur enkelt och effektivt som helst och som, mig veterligen, inget svenskt webbhotell praktiserar. Men innan jag förklarar vad det är så vill jag ställa en fråga:

Varför driver man ett webbhotell?

Det handlar inte om att tjäna pengar. Jag har varit delägare och arbetat med de största svenska webbhotellen, men är ingen krösus. Det är inget enkelt jobb. Att hantera tusentals kunder och vara tillgänglig dygnet runt, året om, är ingen lek. Det är inte en fråga om bekräftelse. Man får ett tack på hundra arga meddelanden.

Varför gör man det då?

Jo, för att man vill möjliggöra verksamheter på nätet. Man vill att ens kunder ska dra in besökare (skaffa sig kunder) genom sin hemsida och etablera något positivt och beständigt.

Förr brukade vi halvt skämtsamt (och halvt seriöst) säga att de bästa kunderna är de som inte använder sina tjänster (inte utnyttjar några resurser). Idag är merparten av dessa kunder borta.

Hur kommer miljövänligheten in här?

Kunderna till dina kunder gillar miljövänliga företag. På samma sätt som du marknadsför din miljövänlighet så ska dina kunder även kunna marknadsföra sin miljövänlighet. Hjälp dina kunder att visa att de har valt ett miljövänligt webbhotell.

Världens största webbhotell – 1 & 1 – har nyligen introducerat denna möjlighet för sina kunder och deras verksamhet skiljer sig inte nämnvärt från alla andra webbhotell (storleken undantaget givetvis).

Allt de har gjort är att ta fram en pressrelease med miljövänlig info (såsom att ca 60 % av alla konsumenter föredrar leverantörer med en miljövänlig profil) samt några ikoner/knappar, som deras kunder kan använda på sina hemsidor.

Svårt va? Låt nu era få möjlighet att visa upp sin miljövänlighet (och göra lite reklam för er). Jag skickar en faktura för konsultationen på posten. 😉

3 svar på ”Webbhotell: marknadsför er miljövänlighet”

  1. Vi var tidiga ut med att annonsera att vi körde bara med el från vindkraft. Dock måste jag säga att det föll sakta men säkert undan och trots kämpande både för miljön och hålla kostnaderna nere så visar vi det mycket dåligt utåt – precis som du säger Jonathan.

    Bra tips – måste förbättra oss där…

    Kan också hålla med Christian – relativt enkelt att fulköra det där – men oavsett är tanken bra. Med fler som gör det blir pressen högre att göra det rätt helt enkelt.

  2. Detta är, som någon nämner ovan, ett bra ämne! Jag tycker verkligen företag bör fokusera mer på att vara miljövänliga. Hela miljövänlighets-propagandan existerar visserligen inte, men ändå.

    Hur som helst. Jonathan! Jag hittade inget kontaktformulär. Hur gör man för att kontakta dig? Har ingenting viktigt att säga, utan undrar bara vad det är för tema denna blogg använder sig av. Skulle uppskattat ifall du sa det till mig!

    • Jag använder standardtemat i WordPress 3.0, Twenty Ten.

Kommentarer är stängda.