Två fel gör inte ett rätt

Förra veckan skrev Anders Aleborg ett inlägg om Internet.se:s marknadsföring. Han kallar dem lurendrejare, hävdar att de ljuger om regelverket för .se domäner och uppmanar både .SE och Registrars.se att vidta åtgärder mot dem.

Till saken hör dock att han har fel.

Anders hävdar att man inte kan förlora ett domännamn som är registrerat på en ombildad enskild firma. Han menar att den enskilda individen, som firman varit registrerad på, tar över domänen (eftersom de använder samma person/orgnr.).

Så här säger dock .SE:s registreringsvillkor:

4 INNEHAVARENS SKYLDIGHETER
4.1 Ansvar för uppgifter
4.1.1 Innehavaren ansvarar för att fullständigt firmanamn och kontaktperson eller privatpersons förnamn och efternamn, organisationsnummer/personnummer, momsregistreringsnummer (endast för utländska juridiska personer inom EU), adress, postnummer, postort, telefonnummer, e-postadress lämnas vid ansökan enligt dessa Registreringsvillkor samt att uppgifterna är korrekta.

4.1.2 Innehavaren är skyldig att fortlöpande och utan dröjsmål underrätta Registraren om ändring i de uppgifter som angivits vid ansökan inklusive ändring av e-postadress. Registraren kommer därefter att korrigera uppgifterna i .SE:s register över Domännamn.

I klartext betyder det att man måste hålla sina uppgifter uppdaterade. Om man bryter mot .SE:s registreringsvillkor kan man nämligen förlora sin .se domän.

Och avtal flyttas per automatik inte heller mellan en juridisk person (företag) och fysisk person (privatperson). Det är rätt så logiskt eftersom avtalslagstiftningen mellan dessa skiljer sig åt rätt så mycket.

Uppdaterat: en enskild är inte en juridisk person. .SE:s system särskiljer dock företag (oavsett bolagsform) och privatpersoner. Det innebär alltjämt att det uppstår ett avtalsbrott om den ombildade enskilda firman kvarstår som ägare.

Anders påstår även att Internet.se bryter mot .SE:s regelverk genom denna typ av marknadsföring (läs: marknadsföring till innehavare via brev). Så här säger dock .SE:s registraravtal:

14.5 Registraren får inte skicka ut obeställd kommersiell information genom elektronisk post (s.k. ”spam”) eller fax till Innehavare såvida inte uttryckligt samtycke dessförinnan har inhämtats från Innehavare.

Notera avsaknaden av ”brev”.

Övriga kommentarer av Anders är likaså irrelevanta. Det är upp till respektive .SE registrar att själv styra sin affärsverksamhet med allt vad det gäller prissättning, namn, marknadsföring osv (förutsatt att det inte bryter mot .SE:s registraravtal). Men visst, han vinner billiga poäng på sin prisjämförelse.

Missförstå mig inte nu.

Jag definierade hela konceptet med det vänliga webbhotellet. Jag – om någon – har kämpat hårt, både med Binero och Registrars.se, för en schysst webbhotell- och domänbransch. Och jag tycker verkligen inte att Internet.se agerar ok.

MEN – och det här är viktigt – Internet.se gör inte fel.

Torbjörn, som äger Internet.se, har varit i branschen en hel evighet. Han vet exakt hur man håller sig på rätt sida av staketet. Anders är däremot ute på väldigt tunn is med sina påståenden (som kan slå tillbaka, både på honom och Binero).

Hur ska man då hantera sådana här saker?

Jo, genom branschorganisationen Registrars.se. Detta skulle de, som representerar ett 50-tal .SE registrarer, kunna ta upp med .SE och lösa på nolltid. Det är trots allt för sådana här saker som Registrars.se existerar. Så gör om och gör rätt.

19 svar på ”Två fel gör inte ett rätt”

 1. Om jag minns rätt så är inte en enskild firma en egen juridisk person utan fortfarande en fysisk.

  • Helt rätt, fel tänkt av mig. Har uppdaterat mitt inlägg. Tack!

   • Jag har läst era kommentarer, men fattar inte riktigt. I .se’s avtal står det ju i punkt 4.1.1 att rätta uppgifter ska anges.

    I punkt 6.2 står det sedan att ”.SE har rätt att enligt vad som anges nedan Deaktivera eller avregistrera ett Domännamn om Innehavaren inte uppfyller sina skyldigheter enligt punkt 4.1.”

    Så varför alla dessa inlägg ovan? Det står ju tydligt att domännamnet kan avregistreras om uppgifterna inte är rätta. Om det är en juridisk person eller inte spelar ju ingen roll.

 2. Jonathan,
  Jag är rädd att det är du som har fel – sannolikt pga av den mixup du gör kring begreppet ”juridisk person”.

  ”En enskild näringsidkare är inte en juridisk person”
  http://wp.nu/f6w

  Därmed stämmer faktiskt det som Anders Aleborg skriver, vad gäller automatiskt övertagande från Enskild firma till privatperson, då organisationsnumret och personnumret är detsamma.
  Däremot är det som du påpekar innehavarens och ADMINISTRERANDE registrars ansvar att uppdatera adressuppgifterna, så att de blir valida och aktuella, men att registranten skulle förlora sin domän på det sätt som påstås i brevet är fel i sak.
  Sammanfattningsvis kan man säga att det är ”samma” registrant (org/persnummer) men ev. med kontaktuppgifter som behöver uppdateras.

  Sant däremot är att registraravtalet inte reglerar marknadsföringssätt, utöver de angivna, det gör däremot marknadsföringslagen
  http://wp.nu/f6u
  samt den av EU angivna ”Svarta listan”
  http://wp.nu/f6v

  Men jag kan hålla med dig om att Registrars.se är en naturlig part kring tillvägagångssättet, med sina etiska riktlinjer för hur deras medlemmar bör agera.
  http://wp.nu/f6x

  Peter Forsman

  • Ja, precis som Jonny noterade så var jag fel ute med begreppet juridisk person för en enskild firma. Det har uppdaterats i mitt inlägg.

   Jag har dock rätt i sak då kontakterna för företag (oavsett bolagsform) och privatpersoner hanteras på olika sätt i .SE:s system (bl a pga PuL).

   I övrigt har du helt rätt vad det gäller marknadsföringslagen osv.

    • När man registrerar ett kontakt-ID i .SE:s system så kan man ange ett företagsnamn (eller inte). Om man gör det så framgår fullständiga adressuppgifter (undantaget dold e-postadress) i whois. Gör man det inte, då visas inte fullständiga adressuppgifter i whois.

     Det är väl ändå en särskiljning av företag (oavsett bolagsform) och privatpersoner?

 3. Det stämmer inte!

  Jag kan inte svara på hur det var på ”den gamla tiden” i tidigare affärsmodell, när du var aktiv i branschen, utan svarar bara för hur detta hanteras sedan mars 2009.

  Detta styrs av organisationsnummer vid registrering och default är ”visas ej” – alltså att endast namnet på den enskilda firman syns i whois (Precis som för en privatperson).
  Däremot kan enskilda näringsidkare i ett senare skede separat meddela sin registrar att uppgifterna skall göras offentliga i whois.
  Detta kan då registraren ändra genom att ändra värde på en ”flagga”.
  //Peter Forsman

  • Då stämmer ju det jag har skrivit, att det finns ett sätt att särskilja företag och privatpersoner (dvs, en ”flagga”) i .SE:s system. Om en .se domän är registrerad på en enskild firma, vars kontakt-ID är flaggat som ett företag, så ändras inte uppgifterna bara för att firman ombildas/avslutas.

 4. Flaggat som företag?

  Jag skriver ”visa uppgifter” – vilket inte är samma sak.
  Registrantuppgifterna förändras inte för en .se-registrering om en enskild firma avslutas eller tar annan bolagsform hos bolagsverket – det stämmer.
  Därmed kvarstår firmans orgnummer som är detsamma som personens personnummer, men med (ett eventuellt) behov av att uppdatera kontaktuppgifterna – alltså inte nödvändigtvis.
  (Du kan defacto ha en oregistrerad firma av typen ”Firma Förnamn Efternamn”).

  Vidare så har jag funnits på .SE i drygt 1½ år och jag känner till 2 firmor som velat öppna upp whois för sina uppgifter – av snart 1 miljon registreringar.

  Så jag kan ge dig rätt i att det finns en mikroskopisk risk att personuppgifter felaktigt visas i whois – i det fall en enskild firma skulle avregistreras och därmed påbjuder en uppdatering enligt gällande registreringsvillkor (därmed är det inte ett skäl till avregistrering).

  Och det är då åter igen registrantens och aktuell registrars ansvar att se till att uppgifterna är valida och uppdaterade.

  Blev du klok på detta?

  Peter Forsman

  • Jag förstår precis vad du menar. Även om den nuvarande affärsmodellen infördes efter att jag lämnade Binero så var jag alltjämt väldigt involverad i arbetet som föregick affärsmodellen (med regelverk, teknik osv).

   Om jag inte minns helt fel så skulle denna flagga (disclose-flaggan) användas för att skydda personuppgifter (i enlighet med PuL). Det finns en bra beskrivning av hur disclose-flaggan fungerar i FAQ:n för EPP hos .SE: http://www.iis.se/domaner/bli-registrar/epp

   Om denna flagga är aktiverad för en kontakt med ett svenskt personnummer (som även används för enskilda firmor) så visas enbart för- och efternamn i whois. Om samma kontakt även har ett företagsnamn angivet (dvs, om det är en enskild firma) så visas det likaså i whois. Det är då detta som särskiljer privatpersoner och enskilda firmor i .SE:s system.

   Hänger du med nu?

 5. Jag hänger med i det du skriver – men jag tror att du missade min förra kommentar?
  Default är value=0 alltså att även enskilda firmor anonymiseras i whois enligt PuL och .SE´s integritetspolicy.

  Sedan jag började på .SE, så känner jag till att det är två (2) firmor som velat visa sina kontaktuppgifter i whois. Alltså några få my!

  Tar du exempelvis [domanregistreringar.se] så är den reggad på lwi4461-701420 som är min enskilda firma, men endast kontaktpersonens namn visas.
  (Som dessutom inte heller behöver vara mitt namn, eftersom enskilda firmor kan ha anställda eller partners för att sköta om detta). Men nu är det mitt namn som visas, men inte min firmas namn.

  OM – jag nu skulle avregistrera min firma, så kommer INGEN utanför .SE , aktuell registrar och registranten själv att se någon skillnad i whois – mitt personnamn kommer att stå där precis som tidigare.

  OM – jag skulle ha meddelat min registrar under tiden firman var aktiv, att jag ville att mina uppgifter skulle synas, så skulle mina adressuppgifter behövts uppdateras efter att jag avregistrerat firman, detta eftersom mina personuppgifter visas i strid mot PuL.

  Men detta är heller ingen ”bibel”, eftersom en enskild firma är en fysisk person dvs DU, så kan du registera en enskild firma som personnamn på både ”bolagsnamn” och ”kontaktperson”. Sen kan du som enskild firma vara arbetsgivare – dvs ha annan kontaktperson eller sätta en samarbetspartner som kontaktperson (kanske en webbkonsult).

  Det är därför personnummer/organisationsnummer är SÅ ruskigt viktigt vid en registrering, eftersom det är direkt avgörande för VEM som är registrant. Mao ryggraden i en registrering.

  Dessutom finns det ju bifirmor.. alltså namn som inte behöver överensstämma med firmanamnet.

  Ontopic kring just detta fall; Det finns ju de som har över 530 stycken bifirmor.. http://wp.nu/f6y (rulla ner lite)

  Så åter igen – registrantens och aktuell registrars ansvar att se till att uppgifterna är valida och uppdaterade.

  Peter Forsman

  • Det är med andra ord fritt fram att ange vilka namn- och adressuppgifter som helst, så länge man har ett giltigt personnummer? Det var en (väldigt läskig) nyhet för mig.

 6. Vad gäller personnamn – ja (om registraren tillåter detta, se nedan).
  Och rent tekniskt sett, så kan en enskild firma vara utan eller ha flera olika fasta driftsställen, precis som andra bolagsformer. (så, ja om registraren tillåter detta).
  Så om du hårddrar det så – så säger jag inte emot dig, hur gärna jag än skulle vilja.

  Det är personnumret/organisationsnumret som är kärnan i en registrering och säkerställer registrant – allt annat är olika sätt att nå/kontakta registranten; kontaktperson, postadress, e-mail, tele, fax.
  Samtliga dessa attribut kan uppdateras av registranten, men för att ändra pers/orgnummer MÅSTE ett ägarbyte ske.

  Men det förvånar mig en smula att du inte kände till det, med tanke på dina år i branschen, då det inte alls är en nyhet:
  En enskild näringsidkare kan ha anställda
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Enskild_firma

  MEN
  En registrering skall bara ske på uppdrag av registrant. Och det är Registrarens skyldighet att säkerställa identiteten.
  http://www.iis.se/docs/instruktion2.pdf

  Däremot finns tillfällen, vi säger om min fru (som inte direkt uppskattar min tid framför skärmarna och som gör så lite hon bara kan med datorer). Om hon skulle ha en enskild firma, men inte vill stå som kontaktperson, utan hellre vill att jag gör det, så är ju detta lite som att jämföra med att ett aktiebolag sätter en anställd som kontaktperson.

  Detta kan ju också registrarer villkora bort själva om de så önskar – exempelvis i det fall en registrar använder någon typ av onlinematchning org/persnr vs. registrerat namn i ett onlineregister.

  Peter Forsman

  • Ok, så det fjärde stycket i .SE:s registreringsvillkor gäller helt enkelt inte. Man kan helt enkelt hitta på vilka namn- och adressuppgifter som helst, förutsatt att personnumret stämmer, när man registrerar en .se domän.

   Finns det några andra stycken i .SE:s registreringsvillkor och/eller registraravtal som inte heller gäller?

   Din utläggning om enskilda firmor och olika kontaktpersoner var rätt så långsökt.

 7. Jonathan,

  Extremt märkligt att du intye kan läsa en text- Jo naturligtvis gäller .SE´s registreringsvillkor.

  Där det bla står att läsa ”kontaktperson eller privatpersons förnamn och efternamn”. Fullständigt firmanamn kan var namn på namn på bifirma osv.

  Det du ser som långsökt har varit DE ENDA fall där ditt påstående i ditt inlägg ev. KAN ha sanningshalt. Så det gör ditt inlägg..

  Peter Forsman

  • Det är klart att jag kan läsa och förstå en text. Du skriver dock väldigt mycket och osammanhängande, vilket gör det svårt att hänga med i dina resonemang och utlägg många gånger.

   Jag antar dock att vi kan enas om följande påstående: om en enskild firma står som ägare till en .se domän, med kontaktperson och det enskilda företagets namn angivet, så behöver företagsnamnet uppdateras/tas bort vid en ombildning.

   Korrekt?

 8. Nej, inte alls nödvändigtvis – eftersom en enskild näringsidkare kan bedriva verksamhet, utan att vara registrerad och sökbar hos PRV (utan endast anmäld till Skattemyndigheten och fortsätta som skatteobjekt) och firmor kan dessutom vara passiva/vilande osv.

  En registrering hos PRV ger endast namnskydd/namnrätt för verksamheten.
  Det kan dessutom falla in under inarbetat varumärke; ”av omgivningen känd som” osv.

  Däremot KAN det behöva uppdateras/tas bort. Och återigen innehavarens ansvar och sedemera registrarens ansvar (att uppdatera på uppdrag av innehavaren).

  Peter Forsman

Kommentarer är stängda.