Svenska VPS-leverantörer, en prisjämförelse

Omvärldsbevakning är en av de viktigaste uppgifterna i mitt arbete. I dag har jag t ex gått igenom alla svenska VPS-leverantörer (som jag kunde hitta + tipsades om på Twitter).

Tanken var att få en översikt, undersöka vad våra kollegor erbjuder och se om vi behöver göra något åt våra tjänster och priser på FS Data.

Det finns egentligen ingen bra översikt av svenska VPS-leverantörer, till skillnad från en massa *host*affilliatespammande*host* webbhotellsguider, så jag tog mig friheten att sammanställa en liten prisjämförelse.

Jämförelsen utgår från tre olika VPS-lösningar:

  • VPS (1 GB) – VPS med 1 GB RAM-minne, 10 GB hårddisk och 1 TB trafik/månad.
  • VPS (2 GB) – VPS med 2 GB RAM-minne, 20 GB hårddisk och 2 TB trafik/månad.
  • VPS (4 GB) – VPS med 4 GB RAM-minne, 40 GB hårddisk och 4 TB trafik/månad.

Jag har inte tagit hänsyn till faktorer såsom olika processormodeller osv. Om någon leverantör erbjuder mindre trafik än ovan angivna lösningar så är det markerat inom parentes. Det här är en snabb och enkel översikt, något som saknats tidigare.

Prisjämförelse av svenska VPS-leverantörer

VPS (1 GB) VPS (2 GB) VPS (4 GB)
FS Data 199 kr 399 kr 699 kr
Glesys 374 kr 699 kr 1 347 kr
Oderland 300 kr (0,5 TB) 600 kr (1 TB)
Patrikweb 250 kr (0,64 TB) 499 kr (1,6 TB) 999 kr (3,2 TB)
Ipeer/Strongbox 460 kr 895 kr (1,5 TB) 1 290 kr (2 TB)
Crystone 399 kr (0,25 TB) 799 kr (0,75 TB) 999 kr (1,5 TB)
Surftown 399 kr 999 kr
Phonera 999 kr (0,2 TB) 1 499 kr (0,3 TB) 1 999 kr (0,4 TB)
Space2u 345 kr (0,3 TB)
IT-staden 379 kr
Axentus 400 kr 640 kr (1 TB)
Internetverket 895 kr (0,1 TB) 1 495 kr (0,3 TB)
Ballou 490 kr
Adminor/XH.se 400 kr (trafik?) 900 kr (trafik?)
Secure Networks 395 kr 750 kr 1 095 kr (3,2 TB)
NetIT 325 kr 475 kr 695 kr
Easyhost 450 kr (trafik?) 950 kr (trafik?)
Acon 750 kr (0,65 TB) 1 250 kr (1,6 TB)
Dalnix 229 kr 399 kr

Alla priser är hämtade från respektive leverantörs hemsida/e-postsupport i dag och de är angivna exkl. moms. Till detta kan även startavgifter tillkomma.

Och ja, jag räknar givetvis de svenska låtsasmolnen som VPS-leverantörer. Ett moln är ju inte ett moln om det t ex inte är geografiskt oberoende, vilket (mig veterligen) ingen svensk ”molnleverantör” är idag. Det är bara VPS:er med fräsiga funktioner. 😉

Saknas du någon leverantör eller är något pris felaktigt? Lämna gärna en kommentar!

24 svar på ”Svenska VPS-leverantörer, en prisjämförelse”

  1. Tack för jämförelsen!
    Vet du något om hur stora skillnaderna är när det gäller prestanda mellan de olika leverantörerna? Som t.ex. upp-tid och svarstider?

    • Tack, roligt att det uppskattas!

      Om jag hade underlag på upptid, svarstid osv så hade jag redovisat det också. Men det skulle inte förvåna mig om det dyker upp här framöver.

  2. Kan rekommendera Glesys!
    Alltid hjälpsam och trevlig personal som också jobbar snabbt.
    Gillar deras admin-gränssnitt och möjlighet till smidig root-inloggning via java-baserat interface.

    /JJ

  3. ”Låtsasmolnen”… hmm…det verkar som om Sulo inte riktigt vet vad han pratar om… För mig är moln att man bl a kan skala upp mycket på väldigt kort tid, betalningsmodellen, dvs betala när det används, API:er etc:
    Definitionen:
    ”Cloud Computing karaktäriseras av två viktiga egenskaper; upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning. Den tjänst som erbjuds av molnet kallas Utility Computing, vilket närmast kan jämföras med resursförbrukning av t.ex. el och vatten.

    När ett moln är publikt tillgängligt kallas det för ett publikt moln (Public Cloud). Ett moln som inte görs publikt tillgängligt kallas för ett privat moln (Private Cloud). Ett moln som inte kan erbjuda upplevt oändliga resurser och betalning per resursförbrukning erbjuder inte cloud computing.

    Cloud Computing kan därför anses bestå av tjänsterna Utility Computing och Software as a Service”

    http://blog.akenine.net/2009/11/03/definition-fr-cloud-computing-klar/

    • Klipp kabeln till t ex City Cloud:s serverhall så får du se hur oändliga deras resurser uppfattas. 😉 Nej, jag ger inte ett öre för någon definition av molntjänster som ”Sveriges IT-arkitekter” har tagit fram.

      Efter 10+ år i webbhotellsbranschen och ett flertal års praktisk erfarenhet av riktiga molntjänster, från Amazon och Rackspace, så tror jag mig ändå har rätt så bra koll på vad som är moln eller inte.

  4. Måste svara dig Per.
    Formuleringen som du citerade är en vanlig missuppfattning vad gäller definition av ”molnet”.

    Upplevt oändliga resurser är sanning med modifikation. Dels finns det _ingen_ leverantör idag som kan leverera något sådant (inte ens Amazon). Huvudsaken med cloud är inte just att man upplever oändliga resurser, det handlar istället om dynamisk resursfördelning med hjälp av en plattform som ligger ovanpå hårdvarulagret (och fungerar helt oberoende av om du har tre servrar eller 40 datacenter) och fördelar arbeten till lediga resurser.

    Vad gäller exempelvis Glesys så erbjuder de dynamisk resursallokering, instansskapande samt kloning och tillhör därför de som kan leverera molntjänster.
    Jag gissar att det gäller de flesta leverantörer i listan..

  5. VPS hit och VPS dit, när kommer det en skalande shared-hosting-tjänst a la Heroku eller ep.io? Jag är inte det minsta intresserad av att sitta och patcha hål i linuxkärnan och säkra upp grsec, jag vill koda, deploya och göra det jag gör bäst. Men, dessa tjänster är fåtal idag (även om det är flera på G för ex Django/Flask/WSGI-kompatibla ramverk).

    Det jag önskar är helt enkelt:
    – Skalbart som en bra VPS
    – Säker och trygg miljö som jag själva inte behöver klappa på
    – Bra prismodell som gör det möjligt att förutse framtida kostnader
    – SSH
    – Möjlighet att köra det jag vill i httpd-väg. FastCGI är inte bäst, då finns t ex Unicorn för Rails och Gunicorn för Django som är BRA mycket bättre.
    – Deploy/repo-verktyg som git, mercurial etc, även ruby/python etc

    Som sagt, att slänga upp en tjänst som kränger VPS:er verkar hyfsat lätt med tanke på mängden såna tjänster som finns, men när kommer någon leverantör som ser till helheten?

    • Det handlar om tillgång och efterfrågan. Du och jag ser nyttan och möjligheterna med en tjänst som detta, men det är långt ifrån alla som gör det.

      Om vi kollar t ex på VPS-tjänsterna så började FS Data erbjuda detta redan 2005. Men det är först nu, 6 år senare, som efterfrågan verkligen har spikat.

      Så ge det lite tid, det kommer sannolikt tjänster som detta så småningom.

      • Japp, det är väl så det är. När VPS-marknaden i Sverige blir tillräckligt stor kommer erbjudandet förfinas.

        Jag skulle gärna se plattformsspecifika hostingerbjudanden som exempelvis WordPress-/Drupal-/Magento-/OpenCart-optimerad hosting..

  6. Har varken provat Amazon eller Rackspace så jag har ingen erfarenhet, men du har det ju uppenbarligen;
    Om hallen där ens serverinstans finns går ned, fungerar instansen ändå, men i någon annan hall då? Det är det som gör att du kallar Amazon för moln, och inte CityCloud, har jag förstått det rätt då?

    • Om man använder en riktig molntjänst, såsom Amazon, så kan man enkelt replikera sina instanser till flera olika geografiska platser (och gärna styra trafiken, beroende på vilken geografisk plats som är närmast). På så sätt fungerar allt även om en serverhall går ner. Det är ett moln på riktigt, i mina ögon.

      Om man använder ett låtsasmoln så är det förvisso enkelt att skala upp och ner, men man är körd som hos t ex ett vanligt webbhotell om serverhallen går ner.

      • Oj, det här med att styra om trafiken till en annan hall där en replika av ens serverinstans finns, låter ballt. Det sker med automatik antar jag? Hur görs det behind the scenes egentligen, just med tanke på att trafiken skulle styras om till ett annat geografiskt ställe? Som sagt, jag har ingen erfarenhet av hur moln som Amazon/Rackspace fungerar, men jag är nyfiken. 🙂

        Det enklaste alternativet om man kör VPS i vad du kallar för låtsasmoln, är väl DNS fail-over, t ex mellan Stockholm/Falkenberg i Glesys fall. Inte fullt lika smidigt som Amazon då, antar jag? Eller?

        • Ja, man kan få det att ske med automatik.

          Att göra detta mellan Stockholm/Falkenberg är väl ett alternativ, om än att det är långt ifrån lika geografiskt oberoende som USA:s öst- och västkust, EU samt Asien (där Amazon har sina datacenter).

  7. Intressant jämförelse! Axentus priser bör dock justeras avseende momsen, då de visar sina priser inkl moms.

    Skulle vara intressant att veta vilket system för virtualisering som används hos respektive leverantör. Har använt Virtuozzo-baserade VPS’er ett par gånger och tycker inte det har fungerat något vidare, förmodligen pga att man översålt resurser. På system som baseras på Xen- eller VMWare har jag aldrig upplevt liknande problem.

    • Tack, jag hade missat att justera priset för VPS (2 GB), men nu är det fixat. Jag har sedan tidigare justerat priset för alla leverantörer som visar sina priser inkl. moms.

      Intressant om virtualiseringsmotorn. Jag har hört om för- och nackdelar med samtliga system.

  8. Bra med jämförelse för VPS:er. Det har dock funnits rätt länge genom bland annat http://www.vpslistan.se/ Antar att du känner till den då FS Data listas där?

    Hursomhelst – några saker som kan vara värt för alla att förstå då du blandar lite äpplen och päron. En VPS är nästan uteslutande i Sverige en sk container från Plesk. Dvs en dedikerad server som delas upp i virtuella servrar där vps:er delar kärna. Om en VPS ställer till det så kärnan påverkas kan alla påverkas. Går servern ner går de virtuella servrarna ner som den är värd för.

    En tjänst som tex City Cloud är uppbyggd med en hypervisor – kan vara KVM eller tex Xen som inte delar kärna. Systemen är ofta byggda med bladservrar som kopplas till storage noder av något slag. Det innebär att skulle ett blad gå sönder så flyttas (inom några millisekunder) din VM (virtual machine) till ett annat blad utan att man märker det.

    Utöver det erbjuds API:n där du kan helt automatisera skalningen upp och ner samt att förstås affärsmodellen är långt ifrån hur VPS oftas säljs. City Cloud tar betalt per timma för att just man skalar upp och ner efter behov och betalar då bara för de maskiner som är igång den timman. Som helhet är detta rejäla skillnader och grundstenar i vad många definierar som cloud computing eller IaaS.

    Vet att du inte tycker det finns några molntjänster i Sverige alls. Du har rätt att ha din egen definition (och uppfattning) på vad du tycker är en molntjänst förstås. Men enligt vad den stora merparten av vad världen definierar som molntjänster har vi i Sverige flera och det är inte graden av redundans som avgör om något är en molntjänst eller ej. Du kan tex gräva av flera av våra linor utan att något händer – det gör det inte mer eller mindre till en molntjänst. 🙂

    • Johan, lika enträgen som vanligt. Jag känner till listan som du länkar till. Den är full av felaktigheter, både vad det gäller tjänster och priser. Därav denna prisjämförelse.

      Tack för din förklaring av vad molntjänster innebär för er. Den stora merparten av världen delar dock inte er syn på detta. Det finns många andra med mig, både i Sverige och utomlands, som anser att ni är ett låtsasmoln. Så försök inte här nu.

      Och när vi ändå talar om äpplen och päron så kan vi konstatera att det är en enorm skillnad med redundans via geografiskt separerade serverhallar (en riktig molntjänst) och separata förbindelser till en och samma hall (ett låtsasmoln). 😉

  9. Hej! Våra VPS (Hyper-V) servrar kan uppgraderas i steg om 0,5 GB RAM, kostar 75 SEK per månad, finns info på Ballou.se i orderflödet för VPS tjänsten där man kan skala detta och beställa. Intressant diskussion om vad som är ett Moln, det man kan konstatera är i alla fall – ju mer vi som hosting leverantör centraliserar desto större krav ställer det på redundans och diversitet i största allmänhet – gör man sen det genom spridning över flera datacenter så är det såklart att föredra. Om det sen fungerar i realiteten är en annan femma – har ingen erfarenhet av Amazon eller Rackspace i det hänseendet. Tror dock ett av Rackspace´s datacenter i Dallas låg nere i över 1 vecka förra året eller om det var 2009 då deras Elförsörjning gick åt h-e. – trots redundans på längden och på tvären. Men det var iofs inte deras Cloud tjänst. Det viktiga är att kunderna förstår vad som levereras och på vilket sätt.

    BTW så är det väldigt molnigt i Karlskrona idag 😉

  10. Passion för ämnet kanske skapar enträgenhet? 😉 Roligt att så många engagerar sig i vad vi gör – både i Sverige och utomlands. Redundans är jättebra och det är vi helt överrens om. När det gäller listan – fatta mig rätt – jag började med att säga din lista var ett bra initativ – och ville bara visa om du kanske missat.

    Du får det att låta busenkelt att få redundans via Amazon över flera av deras zoner. Kommer ihåg denna artikeln som du skrev (https://sulo.se/2009/12/27/ett-varaktigt-moln-ec2-med-ebs-boot/ ) där man ser hur knökigt det ens är att få en VM att spara datan så man får något så enkelt som varaktighet i sin VM. Har man en traditionell webbtjänst med en databas som behöver rejält med krut så har vi inte sett det vara så enkelt som du får det att låta ovan. Det skulle dock vara riktigt intressant med ett inlägg som visar hur man enkelt kan replikera databaser över zoner (hallar) utan latency problem mm. Självklart finns det vissa delar av en tjänst man enkelt delar upp.

    Jonas – du har helt rätt. Rackspace ett par riktigt stora nertider under förra året. Den du snackar om tror jag skapades av att en bil körde in i någon elstation. Allt gick ner och Rackspace pungade ut över 6 miljoner USD i kompensation tror jag. Shit happens och som Jonathan säger – kan man sprida all risk (inte bara de enkla som webb eller app-servrar eller liknande) över flera centran – då har man kommit riktigt långt.

    • Det är busenkelt att skapa redundans inom Amazon. Artikeln jag skrev har nästan 1 1/2 år på nacken. Det är sedan länge mycket enklare att skapa redundanta instanser i Amazons moln (genom deras webbgränssnitt eller API).

      Och ordet jag söker är: omvärldsanalys 😉

  11. Hej igen! För att vara säker (då jag skrivit ett par mail utan svar från dig) så skriver jag här också. Kan du vara snäll och uppdatera priserna under City Cloud då de har förändrats enligt de emailen jag skickat till dig. Vore jätteschysst. Tack Jonathan.

  12. En notering bara, det ingår 3.2TB trafik på PatrikWEB VPS1 och 6.4TB på VPS2 och 16TB på VPS3.

    Även diskstorlek är ju intressant att ha med, samtidigt som PatrikWEB har ett helt redundant nät med kapacitet över 20Gbit

  13.  Varför är inte Citycloud med i jämförelsen? 20gb hårddisk 1Tb överföring 1 gb ram kostar 184kr/ månad. 2Gb ram samma hårddisk, dock 1Tb trafik kostar 281

    • Såg du datumet på mitt inlägg? 🙂

Kommentarer är stängda.