Över 100 000 svenskar utsatta för virus & spam på Facebook

2009 skapade jag en Facebook-sida, med målsättningen att plantera 1 miljon träd, genom Reklamfritt.se. Det blev en rätt så populär sida. Faktum är att 1 medlem = 1 träd, för några år sedan, var den 3:e största svenska Facebook-sidan (efter Hallonlakritsskalle och någon annan).

Även om jag lämnade Reklamfritt.se år 2010 (och blev pappaledig) så har jag fortsatt att följa deras utveckling och fascinerats över spridningen av 1 medlem = 1 träd. Alla Facebook-fans har inte blivit medlemmar hos Reklamfritt.se, med medlemsantalet har ändå växt starkt. Och för varje medlem planteras ett träd. I slutet av 2011 hade Reklamfritt.se planterat 20 000 träd.

Reklamfritt.se stoppar pappersreklam

Reklamfritt.se är ett av de smartaste och mest effektiva svenska miljöprojekten, med fokus på nätet, någonsin. Tyvärr så kom mycket av detta att bli förstört på nolltid.

För ungefär 2 veckor sedan (den 14:e januari) kapades Facebook-sidan 1 medlem = 1 träd. Hur det skedde, det vet jag inte. Men sedan dess har den/de som kapade sidan lagt ut ett stort antal (läs: spammat) illasinnade länkar, riktade mot alla fans till denna sida.

Länkarna som sprids via 1 medlem = 1 träd är avsedda att locka till klick. Det handlar om filmer med sexuella anspelningar, ”roliga klipp” och trams. Jag har själv inte klickat på någon länk, men ett flertal fans har sagt att de sprider virus. Och de följer mallen för Facebook-virus.

Virus via spam på Facebook.

I skrivande stund har 1 medlem = 1 träd över 122 000 svenska fans. Senast Reklamfritt.se skrev om 1 medlem = 1 träd (2011) så hade de över 135 000 fans. Jag vill dock minnas att jag har sett över 150 000 fans där förra året.

Virus via spam på Facebook. Till över 100 000 svenskar.

Reklamfritt.se reagerade snabbt på den kapade sidan. Det anmäldes till Facebook, både av dem och av ett stort antal fans till sidan. Dessutom upprättade Reklamfritt.se en polisanmälan. Men Facebook har helt uteblivit med svar och polisen står handfallen och kan inget göra.

Virus via spam på Facebook, Till över 100 000 svenskar. Utan att Facebook reagerar.

Nu har Reklamfritt.se tyvärr fått ge upp 1 medlem = 1 träd och startat en vanlig Facebook-sida.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna sammanfatta det här. Det gör ont i hjärtat att se hur illa Reklamfritt.se har farit. Och jag blir riktigt förbannad på att Facebook inte kan få arslet ur.

Reklamfritt.se är ändå (eller var under min tid) en betalande kund till Facebook. Detta visar tydligt hur alla, både användare och företag, är helt maktlösa och utelämnade hos Facebook. Den förlust som Reklamfritt.se har drabbats av är enorm, sett både till pengar och goodwill.

Men värst av allt – hur många av deras fans är nu (omedvetet) drabbade av virus?

Är Facebook onda?