Om .SE:s frisläppning av spärrade namn

Jag är inte den som är den som engagerar mig i domänfrågor egentligen. Faktum är att jag har försökt hålla en väldigt låg profil inom domänfrågor sedan jag började arbeta på FS Data.

Jag var väldigt engagerad i dessa frågor tidigare, under min tid på Loopia och Binero, men jag har tröttnat på att slå huvudet mot väggar som vägrar lyssna.

De enda gånger jag gör undantag till detta, det är när jag ser att någonting har/håller på att spåra ur totalt. Såsom min kartläggning av Premium Registrations Sweden AB och .SE:s arbete med DNSSEC.

Antalet gånger jag har sett något galet, skakat på huvudet och sett mellan fingrarna är dock tiofalt större. Domännamn är inte min strid. Inte nu längre.

Jag följer dock utvecklingen inom domänbranschen noga. En utveckling som har oroat mig på sistone, det är den som sker kring .SE:s planerade frisläppning av spärrade landskoder och främmande staters namn under .se domänen.

.SE har en remiss ute om detta och merparten av de remissvar som jag har sett, de säger att de spärrade domänerna bör säljas till högstbjudande. Det är så väldigt fel i mina ögon.

Så jag valde att svara på den här remissen. Här är mitt svar:

Svar till remiss om frisläppning av spärrade namn under .se

Hej,

Här kommer mitt personliga svar till .SE:s remiss om frisläppning av spärrade landskoder och främmande staters namn på svenska (Dokumentnummer: 2013-N).

3.1 & 3.3 – Jag anser det vara rätt att släppa de spärrade landskoderna och främmande staternas namn under .se domänen. Om tekniken tillåter det så ser jag inga anledningar till en fortsatt spärr av dessa namn.

3.2 & 3.4 – På samma sätt som dessa namn har varit spärrade för registrering av alla så bör de även bli tillgängliga för registrering av alla.

De spärrade namnen är väldigt attraktiva. Det innebär att ett auktionsförfarande är olämpligt, då det i praktiken enbart kommer vara tillgängligt för individer/företag med stora ekonomiska resurser. Först till kvarn-principerna fungerar inte heller, då dessa innebär alldeles för stora tekniska risker (och potentiellt fusk).

Jag anser att frisläppningen och registreringen av dessa spärrade namn ska ske med hjälp av en slumpmässig tilldelningsprocess, eller ”lotteri”. Varje individ/företag ska enbart kunna registrera ett (1) av de spärrade namnen. Registreringen ska gälla minst 5 år framöver och under denna tid får dessa namn inte byta ägare.

Avsikten med detta, det är att de som verkligen vill registrera och använda dessa namn ska få en rättvis chans att göra det. Med 5 års registreringen och förbud mot ägarbyte minskar även risken för spekulationer och andrahandsförsäljning.

I min mening är detta det mest rättvisa sättet att frisläppa dessa spärrade namn.

Jonathan Sulo

Om du vill läsa och besvara .SE:s remiss om frisläppningen av dessa spärrade namn så kan du göra det här (fram till 10/5 2013): .SE:s remisser. Alla får svara och det enda som krävs, det är 5 min av din tid.