Staten och kapitalet

Efter månader, eller år, av lobbying från den privata banksektorn gick Post och Telestyrelsen i slutet av förra veckan ut och begärde att .SE ska spärra ordet ”bank” i domännamn under .se.

Tillåt mig illustrera hur otroligt jävla smart detta är.

Total idioti

För det första så är den ursprungliga orsaken till det hela bankernas egen ignorans/inkompetens. De fattade inte att folk kan stava fel på en domän och när det gick upp för dem så ropar de på ett allmänt förbud, istället för att försöka lösa sitt problem (med de rutiner som finns för tvister om domäner under .se).

Låter det bekant? Det är i princip samma agerande som vi har sett hos skivbolagen.

Och apropå skivbolag, om ett privat intresse tillåts påverka statliga myndigheter på detta sätt, vad är det då som hindrar ett annat privat intresse från att få igenom spärrar av ord som p2p, mp3, torrents eller rent utav olika artist- och bandnamn?

För det andra så löser en spärr av ordet ”bank” absolut ingenting alls. Det finns hur många sätt som helst att lura användarna att de befinner sig på en banks hemsida, utan att för den skull använda sig av ett snarlikt domännamn.

Om jag skulle vilja lura en banks kunder så skulle jag hacka en Internetleverantörs DNS-servrar. Med kontroll över dem är det omöjligt att se någon skillnad mellan bankens riktiga hemsida och en fejkad hemsida (som plockar upp alla lösenord), eftersom domänen är densamma (det är här DNSSEC kommer in i bilden).

För det tredje så är ordet ”bank”, oavsett dess betydelse, ett väldigt generellt ord. Enligt Hitta.se finns det 242 adresser som innehåller ordet bank och 358 personer med bank i sina namn.

Lycka till med att varumärkesskydda ordet ”bank” (vilket får anses vara den analoga världens motsvarighet till domäner) med så många (andra) tidigare förekomster.

För det fjärde så finns det närmare 300 olika toppdomäner i världen. Vi använder oss främst av .se domäner i Sverige men det är lätt att blanda ihop dem med t ex .ee, .es, .de, .sc, .sd, .sv osv osv.

Jag hoppas, eller förutsätter, att .SE:s styrelse vägrar följa PTS begäran. Sen bör även Lars Lindgren, Svenska Bankföreningens representant i .SE:s styrelse, omedelbart lämna sin plats där. Helt seriöst.

Om styrelsen vill ha en verklighetsförankad och framsynt ledamot så finns det en lämplig kandidat här. Lite mindre seriöst. 😉

Andra som har bloggat bra om detta: Patrik Fältström, Dan Nilsson, Techdirt, Loopia, Ballou och City Network.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Liknande inlägg:

 • Inga liknande inlägg

23 reaktioner till “Staten och kapitalet”

 1. Det har, som du säger, bloggats en hel del om detta. Förutom att du har rätt i din illustration (som var så tydlig den kan vara :-) så är det än mer skrämmande att tänka på vad som kan ske frammåt när andra industrier kommer på liknande saker. Finns många ord som lika gärna skulle försvaras då.

  Sedan att Lindgren sitter i .SE styrelse gör detta än mer tvivelaktigt. Skulle det genomföras så kan man bara undra hur detta tagit sig så långt – med tanke på att alla förstår att detta är heltoktigt?

  Lär gärna fö vår blogg där vi skriver om ämnet i fråga. http://blog.citynetwork.se/

 2. Spärra o Spärra, det skulle spärras till den del att alla ord med bank i sig skulle hamna på en lista för senare manuell granskning enligt vad jag har förstått.

  Men vad hindrar det med typos? Bank har ett flertal olika kombinationer, och InternetSweden hade detta uppe i sin blogg med antalet typos det kan finnas. Visst .SE skulle tjäna på att man registrerar/reserverar sina olika felstavningar.
  Det blir ett flertal listor man får lägga upp.

 3. Intressant kunskap du har Jonathan… Låter som det mesta kan ”tvingas igenom”. Utan tvekan finns vettigare sammansättningar av styrelsen. Vilka är experter på området generellt? Dvs förstår allt från hur det fungerar till kunskap och sunt förnuft om anvävndande – där tex detta beslut om ”bank” inte fungerar väl någonstans i leden. Känns så uppenbart och därför så konfunderande att en styrelse får majoritet för något så ogenomtänkt.

  Sulo – vad är chansen att en kille som du kan komma med? Ser gärna någon som har varit i branschen men utan knytningar till webbhotellen idag.

 4. .SE styrs i princip enbart av egenintressen. Dessa grupper utgör .SE:s styrelse (saxat direkt från stadgarna):

  * 2 ledamöter från ISOC-SE (det troligtvis minsta egenintresset)
  * 1 ledamot från Svenskt Näringsliv
  * 1 ledamot från Svenska Bankföreningen
  * 1 ledamot från Svensk Handel
  * 1 ledamot från Konsumentverket
  * 1 ledamot (+suppleant) från Swedish Operators Forum
  * 1 ledamot som utses av de övriga i styrelsen; denna person förväntas representera ett ”användarintresse”, alltså en form av slutkund.

  Den sista ledamoten är för närvarande en person från LO. Ledamoten från Konsumentverket hittar jag inte i årsrapporten från 2008, vet någon något om denne ledamot?

  Varför det är just dessa egenintressen som får styra över .SE-zonen tycker i alla fall jag är något oklart. Är det någon som kan kasta ljus över detta mysterium?

 5. Helt rätt. Det vore dock inte första gången individuella intressen får styra och ställa i .SE:s styrelse.

  Tack för tipset om ert inlägg också. Jag visste att jag hade sett något annat webbhotell kommentera det bra, har uppdaterat mitt inlägg nu också.

 6. Även om spärren skulle tillämpas i efterhand så är det alltjämt en otillbörlig begränsning (och en idiotisk idé). Det orsakar bara fler problem än det löser.

 7. Att ISOC-SE är representerade i .SE:s styrelse med två ledamoter, varav den ena är ordföranden i styrelsen, beror på att de ursprungligen grundade .SE (eller NIC-SE). ISOC-SE har länge polat med SOF, så det är ingen överraskning att de är med heller. Sen är övriga ledamöter, mig veterligen, med för att representera ”lämpliga” intressegrupper.

  Att egenintressen har en starkt påverkan på .SE såg vi tydligt i samband med arbetet inför den nya affärsmodellen. Det var i praktiken en person i styrelsen som ”tvingade” igenom .SE:s egen registrar, eftersom denna person inte hade något personligt förtroende för dåtidens .SE ombud.

 8. Med rätt kontakter kommer man långt här i livet. Jag har egentligen ingen invändning mot de organisationer som är representerade i .SE:s styrelse. De har själva utsett sina ledamöter och vi får anta att de vet bäst helt enkelt.

  Chansen att jag skulle få komma med är lika stor som chansen att jag länkar ordet webbhotell till er hemsida (bra försök dock) 😉

 9. Ha, ha! Touche!

  Ingen invändning heller. Skulle dock gärna sett branschvanan – men måste ändå anta att den finns där. Frågan är hur det står till med PTS på den fronten.

 10. citat: ”Det var i praktiken en person i styrelsen som ”tvingade” igenom .SE:s egen registrar, eftersom denna person inte hade något personligt förtroende för dåtidens .SE ombud.”

  Svar: Trams!
  Jag gissar dessutom att JS haft nån snilleidé för .SE´s halva databas av innehavare inte skulle stått helt avtalslösa vid punkten av den nya affärsmodellens införande..vilket skulle ha varit fallet utan .SE´s egen registar.

 11. Trams? Det skulle du inte säga om du kände till min källa.

  Intressant reflektion om .SE:s registrar förövrigt. Väldigt intressant faktiskt.

 12. Jag fanns som du vet inte på plats när det begav sig och jag kan nog tänka mig att det fanns starka viljor från olika håll (jag kan inte tro annat heller), men sett till registrets och framförallt slutkundernas främsta ”väl”, fanns det som jag ser det inget annat alternativ än just ”.SE Direkt”.

  Sen fanns det säkert saker (med facit i hand) saker som alla inblandade kunnat gjort lite mer eller på annat sätt för att informera och vara tydligare mot slutkunder om vad förändringen innebar för dem och vilka möjligheter som fanns för registranterna. Jag uppfattar det som att budskapet kanske inte gick fram till alla registranter av olika anledningar.

  Men, jag måste säga att jag häpnar en aning över din reaktion över detta faktum, med tanke på att du var ombudföreningens ordförande och då väl får förmodas du var uppdaterad med vad affärsmodellsbytet innebar för slutkunderna. För jag kan inte tänka mig att ni glömde bort den detaljen..

  Oavsett vad man tycker om att .SE har en egen registrar, så står det samtliga .se-registranter att kostnadsfritt begära authcode och byta registrar närhelst han/hon önskar sedan registry-registrarmodellen infördes.

 13. Nej, du var som sagt inte med ”när det begav sig” och ditt påstående om ”trams” var därför både obefogat och ogrundat. Men det är inte vad som oroar mig mest.

  Det som är riktigt läskigt är din inställning till .SE Direkt. Du som ska ansvara för samtliga .SE registrarer och arbeta för deras bästa borde, om någon, kämpa för en avveckling av .SE Direkt. Annars har du helt fel inställning och uppfattning om .SE:s registrarer och deras relation till .SE.

  Att du insinuerar att jag påstått mig ha någon ”snilleidé” för en affärsmodell utan .SE Direkt eller saknat kännedom om den nya affärsmodellens innebörd är både lögn och förtal. Var i hela världen fick du det ifrån?

  Det gör mig ont att se hur du har påverkats av ditt engagemang hos .SE. Du är en helt annan person idag jämfört med tidigare. Om det nu verkligen är dina egna åsikter som du framför.

 14. Jonathan – Du skrämmer mig!
  Ibland glänser du verkligen av medveten missuppfattning och förvrängning, vilket jag beklagar, för att jag gillar dig.

  Men du har inte en tillstymmelse till vetskap om min inställning och uppfattning till .SE Direkt, lika lite som du vet hur jag är som person nu mot tidigare.

  Jag är och har alltid varit pragmatiker och jag vet mångfaldigt mycket mer idag om .SE än vad jag kände till innan och du kan vara helt lugn, jag går inte in och kommenterar på din blogg ett på natten om det inte var egna åsikter jag framförde. Däremot tycks du läsa och förstå det jag skriver på ditt eget lite speciella sätt.

 15. Om du anser att jag förvränger dina ord så tycker jag du ska läsa våra kommentarer en gång till. Det är inte utan orsak jag har citerat nog ordagrannt. Om det är någon som förvränger, eller försöker läsa ut saker som inte är sagda, så är det du. Tyvärr Peter, men den gubben går inte.

 16. Ja du Jonathan, sanningen tycks då ligga i betraktarens ögon.

  Du vill få det att verka som att .SE Direkt kommit till av den enda anledningen av att en styrelseledamot inte litar på .SE´s ombud.

  Det är inte sant, vilket du såväl som någon annan insatt som jag skrev borde känt till. Därför blir det mindre snyggt när du driver den linjen – oavsett vad du hört från din ”källa”, så vet du de bakomliggande orsakerna som att en stor del av registranterna skulle stått avtalslösa utan .SE Direkt.

  Vidare skriver du ”Intressant reflektion om .SE:s registrar förövrigt. Väldigt intressant faktiskt.”

  Som jag uppfattade som i ”Jaha det var en intressant nyhet om orsaken till .SE Direkt” eftersom du inte skrev något i stil med ”Intressant uppfattning DU har om .SE´s registrar”

  Men i efterhand förstår jag att jag istället skulle läst det som ”Väldigt intressant – nu vet jag allt om dig”.

  Men med hänvisning till ”idag jämfört med tidigare” men utan att gå in i detta inläggs sakfråga, så observerar jag att din åsikt idag är HELT den motsatta till den du gjorde uttryck för när förslaget först presenterades i mars http://www.wn.se/showpost.php?p=299261&postcount=2

  Som sagt sanningen ligger i betraktarens ögon.

 17. Angående beslutet om att införa .SE Direkt så har jag inte påstått att det enbart berodde på en styrelsemedlems åsikt. Jag menar dock att det fanns starka personliga intressen i styrelsen som bidrog till beslutet, eller rent utav var droppen som fick bägaren att rinna över. Men på inget sätt har jag påstått att det enbart berodde på detta.

  Du har delvis rätt i din tolkning av min andra kommentar. Att jag skulle mena att jag ”vet allt om dig” är löjeväckande, jag har dock fått en väldigt bra insyn i din inställning till .SE Direkt. Med tanke på din positition är denna inställning väldigt intressant, i synnerhet för alla andra .SE registrarer.

  Till sist, min inställning till spärren av ordet bank har alltid varit negativ. Om du hade bemödat dig att läsa nästa sida i tråden du hänvisade till (som du förövrigt själv skrev en kommentar på, efter mitt förtydligande) så hade du sett det väldigt tydligt: http://www.wn.se/t35983-15-2.html

 18. Vill du fortfarande stå och stampa?

  Du har ju inte en blekaste aning om min inställning eller uppfattning till .SE Direkt – så inbilla dig ingenting.

  Vad jag skrivit är att det inte hade varit möjligt att genomföra ett affärsmodellsbyte utan ett ”.SE Direkt”.

  Men det är egentligen helt egalt idag – besluten togs långt före min tid och jag ser idag bara i backspegeln och återspeglar.

  Min roll är att verka för samtliga av .SE´s registrarer
  – no more no less.
  Har du ett problem med det, så är ju det förstås tråkigt..

  Ang. ditt förtydligande i wn-tråden, så är det sant – jag hade helt missat det.

Kommentarer inaktiverade.