Staten och kapitalet

Efter månader, eller år, av lobbying från den privata banksektorn gick Post och Telestyrelsen i slutet av förra veckan ut och begärde att .SE ska spärra ordet ”bank” i domännamn under .se.

Tillåt mig illustrera hur otroligt jävla smart detta är.

För det första så är den ursprungliga orsaken till det hela bankernas egen ignorans/inkompetens. De fattade inte att folk kan stava fel på en domän och när det gick upp för dem så ropar de på ett allmänt förbud, istället för att försöka lösa sitt problem (med de rutiner som finns för tvister om domäner under .se).

Låter det bekant? Det är i princip samma agerande som vi har sett hos skivbolagen.

Och apropå skivbolag, om ett privat intresse tillåts påverka statliga myndigheter på detta sätt, vad är det då som hindrar ett annat privat intresse från att få igenom spärrar av ord som p2p, mp3, torrents eller rent utav olika artist- och bandnamn?

För det andra så löser en spärr av ordet ”bank” absolut ingenting alls. Det finns hur många sätt som helst att lura användarna att de befinner sig på en banks hemsida, utan att för den skull använda sig av ett snarlikt domännamn.

Om jag skulle vilja lura en banks kunder så skulle jag hacka en Internetleverantörs DNS-servrar. Med kontroll över dem är det omöjligt att se någon skillnad mellan bankens riktiga hemsida och en fejkad hemsida (som plockar upp alla lösenord), eftersom domänen är densamma (det är här DNSSEC kommer in i bilden).

För det tredje så är ordet ”bank”, oavsett dess betydelse, ett väldigt generellt ord. Enligt Hitta.se finns det 242 adresser som innehåller ordet bank och 358 personer med bank i sina namn.

Lycka till med att varumärkesskydda ordet ”bank” (vilket får anses vara den analoga världens motsvarighet till domäner) med så många (andra) tidigare förekomster.

För det fjärde så finns det närmare 300 olika toppdomäner i världen. Vi använder oss främst av .se domäner i Sverige men det är lätt att blanda ihop dem med t ex .ee, .es, .de, .sc, .sd, .sv osv osv.

Jag hoppas, eller förutsätter, att .SE:s styrelse vägrar följa PTS begäran. Sen bör även Lars Lindgren, Svenska Bankföreningens representant i .SE:s styrelse, omedelbart lämna sin plats där. Helt seriöst.

Om styrelsen vill ha en verklighetsförankad och framsynt ledamot så finns det en lämplig kandidat här. Lite mindre seriöst. 😉

Andra som har bloggat bra om detta: Patrik Fältström, Dan Nilsson, Techdirt, Loopia, Ballou och City Network.

23 svar på ”Staten och kapitalet”

 1. Det har, som du säger, bloggats en hel del om detta. Förutom att du har rätt i din illustration (som var så tydlig den kan vara 🙂 så är det än mer skrämmande att tänka på vad som kan ske frammåt när andra industrier kommer på liknande saker. Finns många ord som lika gärna skulle försvaras då.

  Sedan att Lindgren sitter i .SE styrelse gör detta än mer tvivelaktigt. Skulle det genomföras så kan man bara undra hur detta tagit sig så långt – med tanke på att alla förstår att detta är heltoktigt?

  Lär gärna fö vår blogg där vi skriver om ämnet i fråga. http://blog.citynetwork.se/

 2. Spärra o Spärra, det skulle spärras till den del att alla ord med bank i sig skulle hamna på en lista för senare manuell granskning enligt vad jag har förstått.

  Men vad hindrar det med typos? Bank har ett flertal olika kombinationer, och InternetSweden hade detta uppe i sin blogg med antalet typos det kan finnas. Visst .SE skulle tjäna på att man registrerar/reserverar sina olika felstavningar.
  Det blir ett flertal listor man får lägga upp.

 3. Intressant kunskap du har Jonathan… Låter som det mesta kan ”tvingas igenom”. Utan tvekan finns vettigare sammansättningar av styrelsen. Vilka är experter på området generellt? Dvs förstår allt från hur det fungerar till kunskap och sunt förnuft om anvävndande – där tex detta beslut om ”bank” inte fungerar väl någonstans i leden. Känns så uppenbart och därför så konfunderande att en styrelse får majoritet för något så ogenomtänkt.

  Sulo – vad är chansen att en kille som du kan komma med? Ser gärna någon som har varit i branschen men utan knytningar till webbhotellen idag.

Kommentarer är stängda.