Bloggande mobbare

Hur blir man en framgångsrik bloggare? Det är en ständigt återkommande fråga, som vanligtvis besvaras med käcka påståenden som ”skriv ofta”, ”variera dig” och ”var aktuell”. Men sanningen är långt därifrån.

Om du vill få en populär blogg så måste du bli en mobbare.

Det är vad Perez Hilton, som driver en av världens största nöjesbloggar, sysslar med. I Sverige var supermobbaren Alex Schulman den första riktigt stora bloggaren och bland företagare och entreprenörer på Internet är Dan Nilsson väldigt populär.

Bloggmobbarnas attraktionskraft är med andra ord inte begränsad till en viss målgrupp, nationalitet eller yrkesgrupp. Alla älskar att få gotta sig i andra människors olycka. Men ingen vill givetvis erkänna det.

Jag har själv ett tydligt exempel på mobbeffekten. Nu har jag inte bloggat privat mer än en vecka, men det mest lästa och kommenterade inlägget här, undantaget förklaringen till varför jag lämnade Binero, är mitt ”elaka” svar till Jonathan Gabor på Surftown.

top_posts_090204

Även om det var ett skämt, som följdes av en vänskaplig dialog, så har inlägget både länkats och lästs flitigt. Liknande trender existerade även när jag senast bloggade privat, för ungefär en 2 år sedan, så det här är ingen engångshändelse.

Där har ni det kära läsare. Receptet för en framgångsrik blogg är mobbning.

Oavsett om det är riktat mot företag eller privatpersoner så har du allt att vinna på att skriva ner andra. Och glöm för allt i världen inte bort att illustrera dina inlägg på ett dåligt, roligt och provocerande sätt.

four_funny_fellows

4 svar på ”Bloggande mobbare”

 1. Du har rätt men det finns fler faktorer (kanske inryms de i mobbing-metoden):

  -David- och Goliat-kampen. Tjafsa med de stora och var kaxig så att du spricker.
  -Var inte hemlig. Dela med dig av hemligheter och siffror som ingen annan gör. Om du är fjortisbloggare så berätta vem du hade sex med igår och hur det var. Du kommer få tusentals läsare snabbt.
  -Flamea. Twinglyhora med helt bisarra rubriker för att få hög klickrate. Har någon dött i en bilolycka? Länka med rubriken ”De får skylla sig själva”.

  Självklart använder jag aldrig dessa metoder utan jag skriver bara helt seriöst och objektivt om entreprenörskap….

 2. Jupp, den första faktorn är tydlig mobbning, de två andra är mobbning av bloggläsarna (freudiansk mobbning). Du är den mest seriösa och objektiva mobb.. eh, bloggaren jag känner till.

 3. Alla har väl en gräns på hur man vill vrida på en persons uttalande.
  Att mobba folk är inte acceptabelt, och allra minst göra förtal mot en individ.
  Men annars är det bara se på Aftonbladet, vem vill läsa om roliga saker där, folk vill läsa om hemskheter.

Kommentarer är stängda.