Årets viktigaste val

Igår var jag på den öppna informationsdagen hos .SE. Det var dessvärre inte många med mig där. Som jag berättade på Bloggy igår så var det främst en predikan för de redan frälsta.

Det här är synd, riktigt synd. Vi står nämligen inför den mest omfattande förändring av vår nationella toppdomän på väldigt lång tid. Inte sedan 2003 har något så stort och intressant hänt med .se domänen. Och allt går av stapeln om mindre än en månads tid (den 9:e mars).

Det var dock en sak som fick mig att reagera kraftigt.

För inte alltför många år sedan hade .SE närmare 400 st ombud. Efter ett mindre byte av affärsmodell/system är antalet ombud nere på strax över 200 st idag. Inom en månad finns det en stor risk att detta antal är decimerat till enbart 10 %.

För att kunna erbjuda registreringar och tillhörande tjänster för .se domäner i den nya affärsmodellen hos .SE så måste man bli en ackrediterad registrar. I dagsläget är det endast 14 st företag som har blivit ackrediterade. 14 av 200+. Med mindre än en månad kvar till övergången. Det är oroväckande.

Jag hoppas verkligen att fler ombud blir ackrediterade till övergången, om inte annat för att underlätta sin egen och deras kunders hantering av .se domänerna. Det finns mycket att vinna på att vara med den 9:e mars, även som innehavare till en .se domän. Till dess bör man nämligen välja en registrar.

Men vem ska man då välja?

Jag har varit med och utvecklat Sveriges största .SE ombud. Jag har varit med och utvecklat Sveriges mest öppna .SE ombud. Jag är väl insatt i hela den svenska domänbranschen och känner praktiskt taget varenda registrar.

Jag kommer att välja Sveriges mest kompetenta registrar för mina .se domäner.

Eva Frölich och Patrik Fältström, som står bakom Frobbit, har en samlad kunskap och erfarenhet om domäner och Internet som ingen annan kan matcha. Eva har varit VD Utvecklingschef och International Relations Manager för .SE (eller NIC-SE, som de hette då), ordförande i PIR (som ansvarar för .org domänen) och sitter med i styrelsen för Registrars.se. Patrik är… paf, helt enkelt. 🙂

Om du vill ha en registrar som verkligen kan sin sak, som arbetar föredömligt och som är starkt bidragande till en positiv utveckling av Internet så ska du också välja Frobbit. Dom kommer att ta 175 kr inkl. moms per år för en .se domän och det är bara att kontakta dem om du vill det bästa för dina .se domäner.

4 svar på ”Årets viktigaste val”

  1. noll kommentarer… säger ngt om ngt.

    snacka om markandsimperfektion. om jag skulle sitta vid rodret, skulle jag förlänga ansökningstiden och se till att markandsföra det här lite mer…

  2. Roman, du har helt rätt. .SE har aldrig varit något vidare på att marknadsföra sig.

    Det kommer dock att finnas en ”andra chans” för de ombud som inte blir ackrediterade registrarer till mars. De får ungefär en månad ytterligare på sig att bli klara. Det lutar tyvärr åt att alldeles för många tar denna andra chans.

Kommentarer är stängda.