Här är ett av mina favoritklipp på Youtube. Det har aldrig marknadsförts, det är bara 17 sekunder långt och det laddades upp för lite mer än 2 år sedan. Klippet har visats mer än 220 000 gånger.
Här är Hovets klipp om förlovningen mellan Victoria och Daniel. Rapporterna om förlovningen har varit många och långa, från varje tidning och TV-kanal i vårt avlånga land, den senaste månaden. Klippet har setts av ca 280 000 personer.
Och vad vill jag säga med detta?
Förlovningen mellan Victoria och Daniel är en väldigt stor nyhet. Oavsett om man anser att kungafamiljen fyller ett syfte eller inte (den diskussionen kan vi ta en annan gång) så har det varit smått omöjligt att undgå det hela. I synnerhet i traditionell media (eller gammelmedia som vissa säger).
Men på Internet, i sociala medier, är det långt från lika intressant.
Ta bara det faktum att Hovet inte tillåter några kommentarer till sitt klipp. Om det är något man måste tänka på, för framgångsrik marknadsföring på nätet, så är det användardialogen. Youtube är inte bara en videosida, det är en samlingsplats för diskussioner. Och som publicist på Youtube har du möjlighet att plocka bort mindre roliga kommentarer (om än att det inte är att rekommendera).
Sen är förlovningsklippet tråkigt. Riktigt, riktigt, riktigt tråkigt. Deltagarna läser innantill och leendena känns påklistrade (Victoria undantaget). Hur kommer det sig, är inte kungafamiljen mediatränade sedan barnsben? Den enda behållningen är kungen (eller väntan på att han ska säga något tokigt). För att skapa uppmärksamhet så måste man våga stå ut lite, även om man heter Bernadotte i efternamn.
En sak ska däremot kungahuset ha creds för. De möjliggör spridningen av klippet, utanför Youtube, genom att tillåta externa infogningar. Det är något som allt fler, i synnerhet skivbolag, inte tillåter. Detta, i kombination med spärrade kommentarer, är dödsstöten för ett Youtube-klipp.
Med Tarras-Wahlberg ur bilden är det dags för Hovets informationsavdelning att ta nästa steg. Till skillnad från gammelmedia, som många gånger är väldigt svart/vit, så är de sociala medierna på nätet mycket mer flexibla, roliga och medgörliga. Men då krävs det även ett engagemang och intresse för det. För Sverige, på Internet.
http://www.youtube.com/watch?v=PsAzZ80IjmU&feature=related tycker den är bättre. Det var en fin dag i solna när änglarna visade aik hur man spelar boll 🙂
Ajaj, det verkar som att spamfiltret i min blogg inte fungerar som den ska 😉
Nu är det i och för sig mer än bara att välja hurvida man ska ha på kommentarer eller inte. Såg man – innan kungahuset valde att moderera och stänga av kommenterarna till exempel var det typisk ”flame” som inte hade något med klippet alls att göra med själva förlovningen i sigh utan handlade om personangrepp och allmän smutskastning. Detta är problemet med anonymitet på internet. Många klara inte av den.
Lätt att glömma när man kommer in sent i något – som dessutom inte förklaras så bra i övrig media.