Mitt nya jobb

Ok, det är nu dags att lätta på locket och avslöja vad jag har fått för nytt jobb.

Efter en lång och byråkratisk rekryteringsprocess, en religös konvertering och fasteperiod samt en ordentlig avlusning och uppskolning/hjärntvätt är jag stolt över att få berätta för er, med några timmars förbehåll, att jag har tillträtt som…

VD för .SE.

svensk_algMina främsta prioritet på .SE är att allvarligt effektivisera hela dess organisation. Alla medarbetare som är överflödiga, inkompetenta eller helt enkelt bara lata kommer att fasas ut på ett så smidigt sätt som möjligt (läs: vi ska finta facket).

Hela domängruppen, en massa jurister, konsulter och halva FoU ryker på stört.

Till detta kommer .SE Direkt även att fasas ut. Jag har till slut fått .SE:s styrelse att inse det faktum att .SE Direkt faktiskt är ett allvarligt missbruk av den dominerande ställning som .SE besitter och stor kraft kommer därför att läggas på att stimulera en skyndsam överföring av kunder från .SE Direkt till övriga registrarer.

Våra registrarer kommer att stimuleras ordentligt, både med tekniska och marknadsmässiga bidrag, för att kunna hantera den enorma tillströmning av kunder som detta innebär. Vi har lärt oss en rejäl läxa av den katastrof… ehh, smidiga övergången till den nya affärsmodellen.

.SE kommer nu att börja arbeta som ett riktigt Registry.

Vi kommer även delvis att hörsamma förslaget från PTS, med betoning på det jag tidigare hänvisat till som domänpundarnas död. .SE:s regelverk kommer att uppdateras så att det blir enklare, tydligare och mer flexibelt. Rent konkret innebär det att alla som försöker luras med .se domäner garanterat åker dit.

Då vi effektiviserar både vår organisation och regelverk så kommer vi även kunna sänka priset på våra domäner, utan att ge avkall på .SE:s vision. För er som inte känner till den sedan tidigare så kommer här en upprepning:

.SE:s affärsidé

 • Vi levererar ett unikt och attraktivt domännamn som ger företag och privatkunder en egen identitet på nätet
 • Vi arbetar på ett kostnadsmedvetet och effektivt sätt. På så sätt skapas resurser för forskning och utveckling av produkter och tjänster som breddar .SE:s verksamhet och som förbättrar och förenklar användandet av Internet
 • Vi säljer genom högkvalitativa och högpresterande återförsäljare som paketerar domäner efter kundens behov

Lägre priser + bättre regler = fler (schysst) registrerade domäner.

.SE kommer även att bli en öppen organisation, med ett tydligare engagemang i sociala medier. Det är en fundamental omställning från tidigare arbetsmetoder och det är till stor del pga detta som så många kommer ryka. Vi vill ju inte att folk ska fatta vad vi egentligen gör (eller inte gör).

Eftersom .SE sedan tidigare försörjer halva Internetsverige på konsultbasis samt skriver böcker om de som ”byggde Internet i Sverige” (läs: .SE:s konsulter och kompisar) så finns det en väldigt stor och stark ryggdunkarkrets runt .SE.

svenskt_fanDenna krets kommer nu att försvinna, men vi hoppas kunna kompensera för detta genom att ta bort den löjligt höga entréavgiften till Internetdagarna och köra riktigt intressanta och givande seminarium, för att på så sätt få hela Sverige på vår sida.

Elitismens dagar är räknade.

.SE:s Forskning och Utveckling (FoU) kommer nu att fokusera på det som verkligen gör nytta. Internets framtida utveckling i Sverige, vad det gäller teknik, tillgänglighet, utbildning och (konkret) visionsarbete kommer att prioriteras. Vi kommer sluta slänga pengar på bloggande pirater och andra dumma tilltag.

Min företrädare kommer, som seden är här på .SE, att omplaceras inom organisationen (med fortsatt hög lön). Det är dessvärre något jag inte kan påverka (det är en del i hans anställningsavtal, som måste lösas med facket).

Under 2009 kommer .SE att skalas om och ner, för att 2010 bestå av max 10 personer. Fler medarbetare än så är inte nödvändigt i ett effektivt Registry. .SE är idag allvarligt överbefolkat (därav det extremt stora antalet externa konsulter). På detta sätt kommer vänster hand kunna prata med höger hand och tidigare frekventa ”god dag yxskaft”-situationer elimineras.

Tror ni mig inte?

do_less_evil

Det här är en del i .SE:s nya ”Do less evil”-kampanj. Relativt nyligen rekryterade .SE Peter Forsman, en tidigare domänpundare/nätskojare, och min position inom denna organisation är en tydlig motpol till honom. Hos .SE är allting möjligt 2009!

Ett pressmeddelande om detta kommer att publiceras lite senare idag.

19 svar på ”Mitt nya jobb”

 1. Synd att det är första april idag, för det hade nog varit en bra nyhet annars 😉

 2. Haha, den var bra 🙂
  Men känns rätt mycket som ett ’you wish’ jobb. Erkänn att du är sugen på att ta över..

  • Klart som fan att jag är sugen! 🙂 Har redan tänkt igenom en massa förbättringar och förändringar, nu ska de verkställas illa kvickt (innan styrelsen hinner reagera).

 3. Du behöver inte ta allt för allvarligt på min kommentar 😉 , jag vet att du jobbar för en bra/bättre .se domän.

 4. Damn! Hade hoppats på att detta var sant! 🙁
  /tess

 5. ja som sagt var – hade det inte vart för datumen.
  😀

 6. Jonathan! Detta va sjukt roligt och sant..

  Lycka till med nya jobbet! 😀

  Bråka inte för mycket med Peter bara..

Kommentarer är stängda.