Se upp för dårarna

Jag åker kollektivt till och från jobbet varje dag, med undantag för fredagar. Det är en resa på ungefär 45 minuter med buss, tunnelbana och tvärbana. Förutsatt att trafiken flyter på bra är det en rätt så angenäm tur, som bl a ger mig möjlighet att kolla av min e-post och RSS-flöden.

Men det finns några mörka moln på denna himmel.

En del människor tenderar nämligen att bete sig som idioter i kollektivtrafiken. För mig, som flyttade från Stockholm och bodde i Västerås i ungefär 7 år, är det kanske extra tydligt. Eller så börjar jag bara bli gammal. 😉

När tunnelbanan/tåget stannar på en perrong så brukar de påstigande passagerarna flockas framför dörrarna på tåget. När dörrarna öppnas tränger de sig på, utan någon hänsyn till avstigande passagerare.

Jag har flera gånger delat ut en skarp armbåge och en ond blick till sådana personer.

Att tränga sig på ett tåg är både dumt och farligt. Tåget åker givetvis inte vidare förrän samtliga passagerare har stigit på och i trängseln som denna idioti skapar kan passagerare få problem med att hinna stiga av, eller ännu värre, trampa fel mellan tåget och perrongen.

När jag senast bodde i Stockholm brukade tågförarna ropa ut ”ge plats för avstigande resenärer”. Nu är det mer sällan det händer, men nog borde folk fatta det själva?

Ett annat problem i kollektivtrafiken är det faktum att många inte ger plats åt äldre människor, handikappade personer eller gravida kvinnor.

Min fästmö börjar få en rätt så stor (och vacker) mage nu. Hon åker likaså kollektivt varje dag och hittills har inte en enda person gett plats åt henne när det har varit fullsatt. Det är några månader kvar till dess att bebisen kommer, vi får helt enkelt testa och se om någon kommer ställa sig upp för henne.

Låter det här som onödigt gnäll? Det kanske det är. Men det är något som har gnagt i huvudet på mig rätt så länge, något som jag behövde få ur mig. Nu ska det här inte klagas på kollektivtrafiken mer. Jag gillar den ändå skarpt, med dess smidighet, miljövänlighet och allt.

Dessutom är tunnelbanan i Stockholm långt från lika tokig som tunnelbanan i Japan.

10 svar på ”Se upp för dårarna”

 1. Det är samma i Örebro sen de började tillåta ombordstigning via mittendörren. Det är sällan avstigande ges det utrymme de behöver och ibland kliver en handfull människor på varpå tjejen med barnvagnen som ska av..måste tränga sig förbi de nypåstigna.

 2. Förstår att det inte är ett alternativ för dig men jag stod inte ut med folk som trängdes på tunnelbana och bussar så numera cyklar jag till och från jobbet. Och jag blir en gladare människa på grund av det. Ska Stockholm fungera som vänlig ”storstad” måste folk skärpa till sig.

  • Helt rätt. Om jag kunde så skulle jag cykla.

   Tror faktiskt jag ska kolla upp hur lånecyklarna fungerar i Stockholm. Borde inte vara omöjligt att ta bussen in till Slussen, för att därifrån cykla till Sjöstaden.

   • Buss till Henriksdal och sedan cykla till Sjöstaden borde vara perfekt för dig. Finns Alvedoncyklar vid Henriksdal

 3. Ja.
  Det är sannerligen ett intressant socialt experiment.
  Undrar hur tjock man behöver bli?

 4. Känner igen det du skriver och tyvärr är det likadant i Småland. Att det ska vara så svårt att förstå att det går betydligt snabbare att komma ombord om man låter folk kliva av först.

 5. Åker aldrig pendeltåg, men på tunnelbanan ställer jag mig gärna upp för folk som frågar. Så mitt tips är att fråga, om den man frågar inte reser sig upp så är det alltid någon annan som gör det.

 6. Jag var ju i Japan nyligen, och där väntade folk med att gå på tågen tills folk hade gått av. Folk lämnade dessutom plats åt den gravida tjejen i vårt sällskap i stort sett varje gång. Så vi har en del att lära. 🙂

 7. Va? Har stockholmarna gått ifrån köerna på vänster och höger sida om dörrarna? Det var väl smart annars.

  I Tokyo har man en annan variant: ett streck i marken som påstigande väntar bakom och som ger avstigande typ två meter manöverutrymme utanför dörrarna. Påstigning sker självklart när alla avstigande gått av.

  Men så är ju japanerna lite artigare än vi också.. =)

Kommentarer är stängda.