Två uppköp, en vinnare

Sent igår kväll utannonserades Facebooks köp av Friendfeed. För er som inte känner till Friendfeed så är det en sida där man kan lägga in sina aktiviteter inom sociala medier, såsom Twitter, Flickr, WordPress osv, för en samlad och enkel presentation.

Nyheten om denna affär spred sig snabbt som en löpeld över hela nätet.

Det här kommer knappast innebära något nytt och revolutionerande för Facebook eller dess användare. Tidigare i år ändrade Facebook sitt utseende, med anklagelser om Friendfeed-plagiering som följd, och båda företag/sidor är mer eller mindre redan identiska (givetvis med större funktionalitet hos Facebook).

Det mest fascinerande är egentligen det faktum att Facebook betalar $50 miljoner för Friendfeed. $50 miljoner för något man praktiskt taget redan har. Kan det möjligtvis vara ett förebyggande uppköp, avsedd att förhindra juridiska påföljder? Det känns onekligen så.

Men samtidigt som affären mellan Facebook och Friendfeed kablades ut över djungeltrumman ut så offentliggjordes ett annat, desto mer intressant, uppköp. Om än med avsevärt mindre uppmärksamhet. VMware köper SpringSource för $420 miljoner.

VMware är en av världens äldsta, främsta och största aktörer inom virtualisering. SpringSource erbjuder lösningar för utveckling och hantering av Java-applikationer, med kopplingar till molnet.

Och där har vi det igen, det där molnet. Varför i hela världen vill ett så pass seriöst företag som VMware, som praktiskt taget varenda traditionell administratör använder, köpa upp ett molnföretag?

Jo, därför att molnet är mer än en vindpust. Det är molnet som är framtiden på nätet. Oavsett vad alla kritiker påstår så håller molnet på att revolutionera vårt sätt att arbeta med Internet. Och VMware är ena riktigt smarta jävlar.

Men smartast av alla, och det här är riktigt coolt, är förmodligen Bencmark. Det är ett investeringsföretag som äger rejäla andelar i både Friendfeed och SpringSource (samt flera andra intressanta molnföretag). De skrattar hela vägen till banken idag.

4 svar på ”Två uppköp, en vinnare”

  1. Benchmark verkar vara ett riktigt kompetent företag om man ser till vilka bolag de har investerat i. Jag hade inte hört talas om dem innan, tack för tipset.

Kommentarer är stängda.