PTS backar om bank-spärren

Post och Telestyrelsen har idag meddelat att de släpper sitt tidigare krav, gentemot .SE, om att ordet bank ska förprövas för .se domäner.

Det här är vad de själva säger om saken:

Arbetet med .SE:s hantering av ordet ”bank” kommer dock att fortsätta. Tillsynen kommer att bedrivas genom dialog med .SE och Finansinspektionen, för att hitta en lösning för starkare prövning i efterhand av bankrelaterade domännamnsansökningar.
Målsättningen är att finna en bra lösning som skyddar konsumenterna mot att registrering av domännamn som innehåller ordet ”bank” – i betydelsen penningbank – används på ett vilseledande sätt.

Är det dags att börja jubla nu då? Nej, inte alls.

Det PTS måste inse är det faktum att det redan finns 1) ett system för att efterpröva rättigheten till domännamn samt 2) ett system för att skydda användare från ”felaktiga” domännamn (nätfiske).

Innan det sker kommer .SE få arslet fullt av att behöva rodda med PTS och FI om bank-frågan. Till dess är detta inget annat än ett enormt slöseri med de resurser som vi – alla innehavare av .se domäner – får stå för.

1) ATF
2) DNSSEC

2 svar på ”PTS backar om bank-spärren”

  1. DNSSEC kräver ju att operatörerna är med på det hela.

    Bredbandsbolaget använder inte DNSSEC i sina DNSer, inte ens den välkända tjänsten OpenDNS använder DNSSEC.

    För att DNSSEC skall ha genomslagskraft så krävs det att operatörerna drar sitt strå till stacken.

    • Helt rätt. Tänk om vi kunde få samma uppmärksamhet kring DNSSEC som denna fråga fick? Då jävlar skulle det börja hända saker.

Kommentarer är stängda.