Tack och hej, Samsung

Jag var en av de första i Sverige med en Samsung Galaxy. När min iPhone brakade ihop så importerade jag denna telefon från Tyskland, eftersom Galaxyn var snyggast och mest tekniskt imponerande av alla dåvarande Android-telefoner.

Även om kostnaden blev lite högre så var valet ändå enkelt.

Under de 7-8 månader som jag har haft denna telefon så har den skänkt mig stor nytta och glädje. Som en tidig användare så har jag predikat telefonens storhet för många, inte minst bland de 280 besökarna på SSWC (det var iofs prylgalne Gunnar, som lånade telefonen konstant, som predikade mest).

Samsung Galaxy är fortfarande en högst aktuell telefon, inte minst tack vare dess OLED-skärm, grafikprocessor, expansionsmöjligheterna och den stabila kameran. Telefonen släpptes trots allt officiellt så sent som i november här i Sverige.

Samsung Galaxy är en populär Android-telefon. Den har släppts i olika färger, fått en lillebror, som heter Galaxy Spica och Samsung har en hel serie med nya Android-telefoner på gång. Det märks att Samsung träffade en riktig guldådra med Galaxy och Android.

Eller missar jag något nu?

Jo, Samsung kommer inte uppgradera Android för Galaxy. Den senaste versionen av Android är 2.1 och Galaxy snurrar med 1.5. Detta trots att Android 1.6 finns sedan september 2009 och Android 2.x släpptes i slutet av oktober 2009 (dvs innan Galaxy ens släpptes i Sverige).

Samsung har själva sagt att det inte kommer någon uppgradering till Galaxy. Det har ryktats om en uppgradering till Galaxy Spica, men man bör ta det med en nypa salt. Samsungs nyare Android-telefoner har givetvis 2.0/2.1.

Går det inte att köra Android 2.x med Galaxy? Jo, det finns flera (privata) initiativ för att portera Android 2.x till Galaxy. De är ännu inte tillräckligt mogna för vanlig användning, men jag har själv testat dem och de fungerar (bortsett från saker som att kameran och GPS:en inte funkar osv).

Det finns bara ett sätt att avsluta detta. Håll i er nu.

Samsung skiter helt i sina kunder.

Galaxy är inte den enda Samsung-produkt jag har/haft problem med. Min TV (som kostade 30 papp) har buggat ut rejält (dynamiskt bildläge funkar inte) och min Samsung NC10 (netbook) har rejäla problem med skärmen.

Jag kommer aldrig mer köpa något från Samsung. Och jag vill be alla som jag har rekommenderat Samsung för så hemskt mycket om ursäkt. Det händer inte igen.

Samsung är ett riktigt skitföretag.

51 svar på ”Tack och hej, Samsung”

 1. Fy fan vad tråkigt att höra. Har ju varit sugen på Galaxyn hur länge som helst nu, och blev direkt sugen på Galaxy 2 när jag läste om den, även om Nexus One frestar mest. Men det här får man nog att tänka om…

  Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig köpa en Galaxy i alla fall, förutsatt att de lovar att de kommer uppgradera Android efter hand som nya versioner släpps.

 2. Men Jonathan! Android-lurar baserade på grundplattformen med 528 MHz-processorn går inte och får inte (för Google) uppgraderas till Android 2.0. Det gäller alla tillverkare. Upplevelsen blir helt enkelt för dålig resonerar man.
  Däremot förekommer det en hel del homebrews på 2.1 till såväl HTC G1/Magic/Hero som just Samsung Galaxy GT.

 3. Jag har också en dyr Samsung-TV som kostade ca 25000 när jag köpte den november 2008. Bilden är fenomenalt bra samtidigt som den inte kan få till dom mest grundläggande sakerna.
  Dels så lider den av input/output lag så att ljudet blir osynkat med bilden. Det är förvisso mer regel än undantag när man köper en platt-TV men tex Sony brukar vara exemplariska på området så borde en sån stor leverantör som Samsung också klara det. Men ok, det problemet visste jag om redan innan köpet och det går att fixa genom att fördröja ljudet i förstärkaren.
  Däremot så blir det även sporadisk osynk när man kollar på vanlig TV vilket är svårare lösa eftersom problemet inte är konstant. Mycket irriterande.
  Men det jobbigaste är att ingen Samsung-TV verkar klara ryckfri uppspelning av 24p-material. Oavsett hur man spelar upp filmen så stannar bilden till då och då så fort det handlar om 24 fps (http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=3221).
  Varför har jag då inte lämnat tillbaka TVn? Visst hade det säkert varit enkelt om jag hade upptäckt alla problem medans jag hade öppet köp, men att få den tillbakalämnade på garantin verkar inte vara lika enkelt, av vad jag har kunnat läsa i div forum.
  Och oftast så fungerar allt bra, men betalar man 25000 så vill man ju ha en bra upplevelse hela tiden…

  Angående att Google inte tillåter uppgraderingar till 2.0 på ”dålig” hårdvara verkar ju jätteskumt. Är inte hela poängen med att Android är open source att man ska slippa inlåsninar a la Apple?

 4. Har varit nära att köra samsung-skärm, men kändes inte 100 då, så det har blivit att man avvaktat.
  Det trista är att det inte finns så många märken att välja på om man vill kunna se skärmen i någon butik före man köper den.

 5. Nu när du säger det. Jag har nog bara köpt en Samsung produkt någonsin, och det var en 19″ ”Spelskärm” till spelburken. Den var rätt dyr (2600:- på rea för c:a 2.5 år sedan) och den höll i ungefär 2 år. Den verkar dock inte riktigt trasig, utan bara allmänt förvirrad. Testbilder fungerar som det ska, men både analoga och digitala bildporten verkar helt åt skogen. Den visar fel färger, vägrar visa bilden i rätt position, inställningarna är olika varje gång man startar den etc. Om man startar om den tillräckligt många gånger så brukar den i alla fall hitta en bild och visa den helt fel kalibrerad.

  Förutom att den inte fungerar så var den bra…

Kommentarer är stängda.