Helvetes jävla iPhone-skit

Jag älskar min iPhone. Det är den bästa mobil jag någonsin har haft. Och den sämsta.

iPhone Cupcakes

iPhone har fått mig att inse storheten med den mobila webben. Med den har jag alltid kunnat kolla min e-post och surfa, när som helst och var som helst. Allstädes uppkopplad och uppdaterad, det har aldrig varit en tråkig minut sedan jag skaffade mig den.

Även om jag inte köpte min iPhone exakt på lanseringsdagen så var jag rätt så tidigt ute. Jag valde den grymmaste modellen, med kortast möjliga bindningstid och det minsta abonnemanget (med fri trafik). Det var en dyr affär, som både Apple och Telia har tjänat grovt på, men det kändes ändå rätt.

Fram till förra veckan.

Jag har under en längre tid haft problem med att min iPhone har hängt sig och tappat ljudet. Till en början var det inte så farligt, men med tiden blev det värre. Till slut dog den så snart man försökte ringa, så för ett par veckor sedan lämnade jag in den till Telia.

I fredags ringde dem mig. De berättade att min iPhone har fått en fuktskada, som inte täcks av försäkringen, och att Apple varken kommer reparera eller ersätta telefonen. Jag kommer istället att behöva betala 500 spänn för deras kontroll. Men som tur är så kan jag få köpa en ny iPhone för ett reducerat pris.

Det kommer bara kosta mig 6 papp.

Under många år har jag varit en stor förespråkare och stark anhängare av Apples produkter och tjänster. Jag har på egen hand (privat) spenderat åtminstone 50 loppor på hård- och mjukvara (iPods, datorer, program, iTunes osv) från dem. Flera vänner och bekanta har även köpt saker från Apple efter rekommendation från mig.

Jag har varit extremt försiktig med min iPhone. Även om jag har använt den mycket så har jag undvikit regn och skyddat skärmen med en plastbetäckning. Om det hade handlat om en telefon från Nokia eller Sony Ericsson så hade den blivit utbytt på stört. Men Apple saknar uppenbarligen all form av känsla för sina iPhone-kunder.

Jag har därför bestämt mig för att helt och hållet bojkotta iPhone, till förmån för en Android-baserad telefon. För er som inte känner till Android så är det Googles nya mobila operativsystem. Det erbjuder möjligheter liknande de man har med en iPhone, fast utan Apples begränsningar och censur.

Det har ännu inte kommit någon Android-telefon till Sverige. Den första telefonen som är på väg hit är HTC Magic, som ska släppas nästa månad. Men den telefonen är både ful som stryk och skiljer sig knappt, rent hårdvarumässigt sett, från iPhonen.

Jag ska istället skaffa mig en Samsung i7500.

Samsung i7500 har bl a en OLED-skärm (som drar 50 % så mycket energi som en LCD-skärm), 8 GB hårddisk (som kan utökas, t ex med 32 GB) och en kamera på 5 MP. Enligt Samsung så ska den släppas i flera europeiska länder nästa månad, men den kommer till Sverige först i september. Så det blir sannolikt en liten import för mig.

Om Android är hälften så bra som det verkar vara så kommer jag sannolikt även se över mitt val av dator och operativsystem. Kopplingen mellan Android och Ubuntu utvecklas rasande fort och Linux fortsätter gå starkt framåt på skrivbordet (du har väl inte missat Compiz?).

Men till dess att jag skaffat mig denna telefon får jag klara mig med min trasiga iPhone. Om du vill kontakta mig så får jag rekommendera SMS eller e-post, för något samtal lär det knappast bli. Tacka Apple för det.

19 svar på ”Helvetes jävla iPhone-skit”

  • HTC Magic släpps i Sverige nästa månad (och den kommer säljas av Tre). Men den är fortfarande ful som stryk.

   • Hehe, jag tänke faktiskt skriva det, att oavsett när den går att köpa så kvarstår det faktum att den är ful som struk 🙂
    Men jag tog bort det eftersom det trots allt är ett stort framsteg mot HTC G1 som verkligen är ofattbart ful.

    Hur öppet är egentligen Android? Får vem som helst tillgång till 100% av källkoden? Och kan man modifiera den, kompilera och lägga in den i sin Android-mobil?
    Vad jag har hört så är ju Android rätt låst till Google och deras tjänster så en modifierad och mer ”upplåst” version skulle ju inte vara fel.

     • Det där var väl mer om 3 versioner som ställer olika krav beroende på hur mycket Google man vill fylla den med. Det svarar förvisso på min undran om man måste vara så låst till Google, det behöver man uppenbarligen inte.

      Men frågan angående open source kvarstår. Kan vem som helst få tillgång till 100% av källkoden så att man kan ändra på den, kompilera den och lägga in den i sin Android-mobil?
      Finns det möjligheter för tillverkarna att låsa enheten så att den bara accepterar just deras godkända Android-versioner?

     • Asteroid är öppen källkod ”på riktigt”. Det är möjligt för vem som helst att ta del av den fullständiga källkoden för operativsystemet.

      Nu har jag inte studerat licensvillkoren alltför ingående, men vad jag förstår så finns det en variant som möjliggör det du efterfrågar, dvs en helt egen anpassning/kompliering av Android.

      Oavsett vad så verkar det vara avsevärt enklare att få egna applikationer publicerade på Asteroid Market (Googles motsvarighet till iPhone Apps). Bara det gör egentligen Asteroid till ett mer intressant alternativ än iPhone.

     • Jepp, Apples begränsningar i App Store är verkligen tråkiga. Tycka vad man vill om Windows Mobile, men man både får och kan installera vilka program man vill.
      Google lyckas kanske ta det bästa av båda världarna.

      Men du, en sak… har du tagit för många av dina banan-öl? ”Asteroid”? 🙂

 1. Äntligen! 😉

 2. Nokia & SE gör samma sak. Min N95 fick också en fuktskada, kostade mig ungefär samma summa som det kostar dig. Så att gnälla på Telia & Apple för det gör du enbart för att gnälla på dom.

  ”Skulle felet i fråga inte täckas av garantin utan vara en så kallad yttre åverkan så får du själv stå för reparationskostnaden. Viktigt här är att du noterar, att om så är fallet, att verkstaden då kontaktar dig innan de reparerar varan. Väljer du i detta läge att inte reparera din mobil så får du bekosta en serviceavgift samt frakt för att verkstaden kontrollerat din mobil. Har du en fuktskada på din mobil är detta inget som kan repareras. Skickar du in en fuktskadad mobil för service skickar vissa verkstäder din mobil automatiskt i retur mot en kostnad på ca 250kr som du själv får stå för.”

Kommentarer är stängda.