.SE vs One.com

Du har väl inte missat att One.com har stängts av som registrar till .SE? Danny Aerts kallar det ”den allvarligaste förbrytelsen de senaste åren”, One.com har erkänt sitt fel och vissa kollegor hånar dem lagom subtilt.

Det här gör mig lite ledsen.

One.com hävdar (i sin redogörelse) att de försökte rädda ett stort antal av sina kunders domäner, mitt i sommaren, genom att förnya dem utan kundernas kännedom (dock utan att debitera för förnyelserna).

Att så många domäner löpte ut vid denna tidpunkt beror på övergången till .SE:s nya affärsmodell.

One.com har haft en dialog med .SE om denna situation, innan den inträffade, utan att få till en lösning. De har även haft problem med kunder vars domäner blivit felaktigt indikerade för .SE Direkt.

Till sist hävdar One.com att många kunder tycker att det är förvirrande att .SE förnyar domänerna från år 2 (om än att det är något som den nya affärsmodellen löser, snarare än förvärrar).

Vem har rätt och vem har fel?

För det första så borde One.com ha fört sin dialog med .SE genom registrarföreningen Registrars.se. Att ensam försöka påverka .SE är lönlöst (såtillvida man inte gör det genom media). Jag har själv pratat med One.com och försökt få dem att gå med i Registrars.se, utan resultat.

One.com:s inställning till samarbete måste förändras. Det lär dock inte hända så länge kollegorna beter sig som Surftown och Loopia. Registrars.se behöver likaså skaffa sig stake. De kan inte vara en tyst betraktare i en sådan här situation, oavsett om det berör en medlem eller inte.

För det andra så borde .SE rannsaka sig själva. Hur tror .SE att One.com kommer agera här framöver, när de har hängt ut dem på detta sätt? Jag vet att Danny är en hårdförd ledare, men man kan inte förnedra en av sina största återförsäljare på detta sätt (apropå att bita den hand som föder en).

Hela det här utspelet känns extremt krystat, på snudd till en rökridå. Frågan är vad som gömmer sig där bakom. Och dessutom, var inte Crystone:s agerande vid den numeriska frisläppningen – när de sänkte .SE:s system ett helt dygn – snäppet värre?

Till sist så är det här ett verkligt problem som måste lösas. Sådana här saker får bara inte drabba domäninnehavarna. Det är det viktigaste i sammanhanget. Fokusera på detta nu, alla inblandade.

Övergången till .SE:s nya affärsmodell tog inte slut när servrarna och systemen kopplades om. Övergången tar slut när .SE Direkt inte längre behövs.

Uppdaterat: Kristian Ørmen har även skrivit ett bra inlägg om detta.

2 svar på ”.SE vs One.com”

  1. Mycket bra skrivet Jonathan!
    Vi får hoppas att One.com överväger att gå med i Registrars.se i framtiden och jag delar din oro för hela agerandet, av alla inblandade.

  2. Spot on Jonathan, en rimligare lösning vore att förklara för one.com att deras hack tillsynes gjort i god tro inte är ok för .SE, ta bort domänerna igen samt kreditera de felaktiga förnyelseavgifterna.

    Fast att kasta dem till vargarna var väl enklare.

Kommentarer är stängda.