Domän, WordPress & e-post – så billigt & enkelt som möjligt

Även om jag främst sätter upp rätt så avancerade lösningar för WordPress så får jag ofta frågor om hur man kommer igång med WordPress så billigt och enkelt som möjligt.

Alldeles för många gånger har jag sett hur folk har köpt plats hos ett billigt webbhotell, bara för att drabbas av plågsamma laddningstider, urusel service och obefintlig support. Om du främst är ute efter en så billig lösning som möjligt så finns det bättre alternativ.

Jag ska nu visa hur man fixar ett eget domännamn och hemsida med WordPress och e-post hos Google – för endast 200-250 kr/år (!).

Det här är en lösning som passar alla som vill komma igång med WordPress så snabbt, enkelt och billigt som möjligt. Lösningen bygger på den kommersiella versionen av WordPress – WordPress.com.

Kort om WordPress.com

Med WordPress.com slipper du bry dig om tekniskt trams, säkerhetsuppdateringar osv, men du blir samtidigt mer begränsad än med den öppna lösningen från WordPress.org.

Det finns dock väldigt stora möjligheter att anpassa utseendet även på sidor hos WordPress.com. Förutom 100+ olika teman så kan man, mot en mindre kostnad, fritt anpassa sin stilmall (typsnitt, färger osv).

Hur bra fungerar WordPress.com då? Jag använder själv WordPress.com för denna sida. Bland mina grannar märks bl a Carl Bildt, TechCrunch och I Can Has Cheezburger?

När ska du inte välja WordPress.com? Om du vill ha fullständig frihet och/eller särskilda tillägg, teman eller andra anpassningar så ska du använda den öppna lösningen från WordPress.org med ett bra WordPress-webbhotell.

Är allt klart och tydligt? Då kör vi!

1. Registrera ett domännamn
Börja med att registrera din domän hos valfri domänleverantör. Exakt hur du gör detta varierar beroende på din leverantör. Jag vill givetvis rekommendera FS Data (jag arbetar där), men även Frobbit är ett bra alternativ.

Kostnaden för t ex en .se domän brukar inte vara mer än 100-150 kr/år. Om du betalar mer än så, kontakta då gärna din leverantör och fråga vad det är du betalar extra för.

2. Skapa konton hos WordPress.com och Google
Börja med att skapa dig ett konto hos WordPress.com. Ange valfria uppgifter här, förslagsvis att du döper din blogg till detsamma som din domän. Besök även Google och skapa dig ett Google Apps-konto (klicka på knappen Kom igång). Ange domänen som du har registrerat och fyll sedan i dina personuppgifter.

Efter båda dessa registreringar kommer du få e-postmeddelanden med länkar du behöver klicka på för att aktivera dina konton. Glöm inte bort detta.

3. Peka om ditt domännamn
Peka sedan om din domän till följande namnservrar (DNS-servrar):

ns1.wordpress.com
ns2.wordpress.com
ns3.wordpress.com

Om du registrerar ditt domännamn hos FS Data så behöver du bara skicka e-post till [email protected] för att få snabb hjälp med din ompekning.

En ompekning kan ta allt ifrån några timmar upp till ett dygn. Låt det gå åtminstone 2-3 timmar innan du går vidare till nästa steg.

4. Koppla din domän till WordPress.com
Nu är det dags att logga in på WordPress.com (högst upp till vänster). När du är inloggad så klickar du (i toppmenyn) på ”My Blog” > ”Dashboard”.

Nu är du i panelen för din hemsida hos WordPress.com. Här skapar du sidor, skriver blogginlägg, väljer teman osv.

Men allt är på engelska, så gå in under ”Settings” > ”General” i vänstermenyn och välj ”sv – Svenska” under ”Language”, allra längst ner på sidan. På denna sida kan du även ange rätt tidszon, datum/tidsformat osv.

Expandera därefter ”Uppgraderingar” (klicka på nedåtpilen på samma rad) i vänstermenyn och klicka på ”Domäner”. I rutan för domän anger du ditt domännamn, utan ”www.” t ex sulo.se och klickar på knappen ”Lägg till en domän till bloggen”.

På nästa sida klickar du på knappen ”Map Domain”, så kommer du till en sida där du får betala för kopplingen av domänen. Kostnaden, som är en årsavgift, ligger på $12 USD, vilket motsvarar ca 80 kr. Betala detta med ett kontokort eller med Paypal och klicka till sist på knappen ”Purchase Domain Mapping” för att slutföra transaktionen.

När domänen är tillagd så anger du den som primärdomän för din WordPress.com-sida under ”Uppgraderingar” > ”Domäner” (bocka i ”Primär” framför domänen och klicka på knappen ”Uppdatera primärdomän).

När sedan bytet av namnservrar (DNS-servrar) har gått igenom ordentligt (kom ihåg, det kan ta upp till 2 dygn) så kan du surfa till ditt domännamn och komma in direkt till din sida hos WordPress.com.

5. Aktivera e-post och domän
Fortfarande inne på ”Uppgraderingar” > ”Domäner”, klicka på länken ”Ändra DNS”. Under ”Google Apps” öppnar du sedan länken ”verifieringskod” i en ny flik (högerklicka och välj detta). I den nya fliken öppnas Google Apps (där du kan behöva logga in).

Nu väljer du ”Ändrar CNAME-posten för …” och klickar på knappen ”Fortsätt”, så får du upp lite instruktioner och en kod, under punkt 2, som börjar med ”google”. Kopiera denna kod och gå tillbaka till fliken med din panel hos WordPress.com.

Åter på samma sida som tidigare klistrar du in koden i rutan till höger om länken ”verifieringskod” och klickar på knappen ”Generera DNS protokoll”. I formulärsrutan ovanför skapas det nu ett CNAME-inlägg med din Google-kod.

Kopiera därefter in nedanstående textrader i formulärsrutan (låt Google-koden vara kvar) och spara det hela genom att klicka på knappen ”Spara DNS-protokollet”.

CNAME calendar ghs.google.com.
CNAME docs ghs.google.com.
CNAME groups ghs.google.com.
CNAME mail ghs.google.com.
CNAME sites ghs.google.com.
CNAME start ghs.google.com.
MX 5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
MX 5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
MX 1 ASPMX.L.GOOGLE.COM.
MX 10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.
MX 10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.
TXT v=spf1 include:aspmx.googlemail.com ~all

När du har sparat detta och sidan har laddats om, så kan du gå tillbaka till fliken hos Google Apps och klicka på knappen ”Jag har slutfört stegen ovan”. Därefter klickar du på länken ”Instrumentpanel” högst upp till vänster.

Nu är du i panelen för Google Apps. Här hanterar du alla dina tjänster hos Google.

Nu aktiverar du e-posten för din domän genom att klicka på länken ”Aktivera e-post” under sektionen ”E-post”. Gå bara ner på sidan du kommer till och klicka på knappen ”Jag har slutfört stegen ovan”.

Det kan ta upp till 48 timmar för e-posten och domänen att aktiveras hos Google, men det brukar i regel bara handla om någon timme (förutsatt att du pekade om ordentligt tidigare).

När e-posten har aktiverats så kan du välja en enklare adress till den. Klicka bara på ”E-post” i ”Instrumentpanelen”, välj ”Byt webbadress” och ange ”mail” (utan citattecken) i formuläret på andra raden. Spara sedan denna inställning.

6. Hantera WordPress och Google Apps

När allt är färdigt hanterar du dina tjänster på följande adresser:

WordPress, panelen: https://sulo.se/wp-admin/
Google Apps, e-post: https://mail.sulo.se/
Google Apps, panelen: https://www.google.com/a/cpanel/sulo.se/

Ersätt bara sulo.se med din domän.

Du kan även skapa ytterligare e-postadresser i panelen hos Google och lägga upp fler webbplatser i panelen hos WordPress.com. Med Google Apps får du likaså tillgång till fräcka tjänster såsom kalender, dokumenthantering osv. Dessa tjänster hanterar och aktiverar du på samma sätt som med e-posten.

Det var allt! Har du några frågor på det? Lämna gärna en kommentar!

43 svar på ”Domän, WordPress & e-post – så billigt & enkelt som möjligt”

 1. Grymt bra guide.
  Tack.

 2. Väldigt bra inlägg! Gillar att du visar på en bra oberoende lösning även fast du är förknippad med ett företag som erbjuder samma tjänster!

 3. Mycket bra guide. Man kanske skulle prova på nån liten kund ändå..

  En liten sak bara apropå referenserna: Techcrunch och I Can Has Cheezburger kör ju WordPress.com VIP hosting. Den är lite dyrare än 250:-/år..

  http://vip.wordpress.com/hosting/

 4. Tack för en bra guide! – Kommer nog att provas på en av kunderna inom kort. :-I)

 5. Håller med…Kanon enkelt! – Själv har jag installerat WordPress med ett enkelt klick på Loopia (man kan koppla på det på vilken domän som helst som man har där). Använde det till (domän borttagen pga spam) – vet dock inte om det är wordpress.com eller wordpress.org i detta fallet. 🙂

 6. exakt var går jag in för att ”peka om”??

  • Det beror på var du har registrerat ditt domännamn. Kontakta det företaget om du är osäker.

 7. Finns heller inge flik som heter ”uppgraderingar”. domäner ligger under inställningar. fungerar det på samma sätt då?

  • Jo då, fliken ”Uppgraderingar” ligger alldeles under fliken ”Panel” (och ovanför ”Inlägg”).

 8. Hej! tack för hjälpen! Jag är nybörjare! Beställde precis ett domän på FS data. varför behöver jag lägga till en google apps-konto. när jag får mitt domän från er kan jag alltså koppla det till min wordpress?

  allt gott och tack för svar!
  /emilia

  • Om du vill ha e-post kopplad till domänen, utan att ha ett webbhotellskonto, så kan du använda Google Apps. Det är givetvis inget du måste ha.

 9. Är nybörjare…. Hur kan jag skapa en lista till höger på min blogg, vill ha viktminskningen där men hittar ingen passande Widget???
  Hoppas på hjälp!
  C

 10. Hej jonathan. Nu komemr säkert frågor du tidigare svarat på. Jag gillar inte wordpressformatet så mycket och skulle vilja frakta hela min aftonbladetblogg till en egen bloggsida med mitt egna namn eller så som domain. anedningen är att jag vill ha stora bilder på min blogg. kan man få det med wordpress.org eller .com?

  tack
  m

  • Vad menar du med stora bilder? Ska det vara stora bilder direkt i dina blogginlägg eller ska bilderna bli stora när man klickar på dem? Det är sannolikt möjligt att hitta ett tema som passar om du vill ha stora bilder. Hos WordPress.com kan du använda över 100 olika teman till din hemsida. Förslagsvis att du testar dig fram lite där.

 11. hej igen. jag gick in på ditt foretag och beställde en adress med .se men när jag reggar på wordpress finns inte .se utan måste ha nåt som passar deras normer. vad ska jag göra nu då. allt detta är så krångligt. jag vill inte ha wordpress med i min bloggadress alls.

  • Skicka ett mail till [email protected] och be dem peka om din domän enligt punkt 3 i ovanstående guide. Följ därefter guiden vidare så ska du se att det är möjligt att koppla en .se domän till ditt konto hos WordPress.com.

 12. Hej igen, brukar du starta bloggar till personer? Jag tror jag behöver hjälp med överföringen samt starta upp den nya. Det finns inga templets på wordpress som intresserar mig men har hittat ett par som jag tycker är fina. Jag undrar om jag kan kontakta dig via email?

  Tackar
  m

  • Jag har dessvärre varken tid eller möjlighet att hjälpa enskilda personer att komma igång med WordPress, mer än med blogginlägg som detta och svar på kommentarer här.

 13. jag blir inte klok på det här.
  Jag har mailat er support i fredags om ompekning. Jag har en ny blogg på wordpress.com men måste nog regga ännu en ny på wordpress.org för jag vill ha ett annat utseende. Kan ni prka om till den oxå och fixa mitt egna domän dit. allvarligt så fattar jag ingenting av detta. Killen som ska hjälpa mig med layouten på mitt tema säger att han bara kan göra det i .org???

  • Hos WordPress.com kan man välja mellan 100+ olika teman. Du hittar dem om du loggar in på WordPress.com och i toppmenyn väljer ”Mina bloggar” och ”Panel” till din blogg och sedan kollar under ”Utseende” > ”Teman”.

   Vill man däremot välja vilket WordPress-tema som helst (bland alla de som finns ute på nätet) så behöver man köra WordPress hos ett webbhotell. Det är vad WordPress.org handlar om (man kan ladda ner WordPress därifrån). Då tillkommer det givetvis en kostnad för webbhotellet också.

 14. Hej
  Måste man köpa en domän hos tex FS-data för att blogga på WP?????

  hoppas på svar……

 15. Bra guide. Tack!
  Jag har en domän köpt från Loopia som jag har lyckats peka om till WP.com bloggen.
  Nu vill jag fixa till en mailadress också och undrar över wordpress.org.
  Om jag har förstått det rätt är det större valfrihet med layout där, men går det också att fixa en mailadress därifrån istället för att blanda in Google?
  Och vad kostar wp.org?

  Tacksam för svar

  • För att kunna köra WordPress.org så behöver man ett webbhotell. Kostnaden för det kan variera mellan några kronor/månad till flera hundra kronor/månad. Som med mycket annat så får man vanligtvis vad man betalar för, undvik därför de alltför billiga webbhotellen. Med ett webbhotell behöver du inte Google för e-posthanteringen, eftersom det brukar ingå hos webbhotellet (jag rekommenderar dock Google för e-posten även om man har ett webbhotell).

   • Tack!
    Jag har provat följa både dina och googles instruktioner för att få till mallen och koppla ihop dem med WP. lyckas inte.

   • Tack för ditt svar.
    Jag avvaktar nog med web hotell ett tag och kör på mail från Google. Lyckas dock inte alls få till det varken jag följer dina eller googles instruktion. Verkar hänga på nåt med DNS eller vad vet jag. Är det endast WP och Google som behöver va inblandat? Jag behöver inte göra nåt på Loopia där jag köpt domänen?
    /Lotten

    (ps. Du kan väl kasta de tidigare svaren, missade inloggningen)

 16. Tack,
  Nu har jag provat att följa dina instruktioner o google instruktionerna. Får ändå inte till kopplingen med mellan till WP..

 17. Vet du om man kan ha flera olika domäner kopplade till samma person på ett Google Apps-konto? Om jag till exempel har två verksamheter kpsdiscjockey.se och vemringde.se. Kan jag då ta emot och svara på mail från båda domänerna utan att den andra syns på något sätt? Helst i samma inbox.

  • Ja, man kan ha upp till 600 domäner kopplade till ett Google Apps-konto. Att separera dem, med olika e-postadresser osv, är inget problem heller.

   • Tack! Konstigt att de inte är tydligare med att man kan skicka från olika domäner utan ”on behalf of”.

 18. Hej

  TACK för all din info ovan!Har köpt flera adresser:-) Har en fråga dock gällande googleappen. Den säger att jag ska verifiera att jag äger domänerna. 
  Vet inte riktigt hur jag ska göra och vilket jag ska välja.:Så här står det:


  Lägg till en metatagg till webbplatsens startsidaDu kan använda det här alternativet om du har möjlighet att redigera webbplatsens HTML-kod.Överför en HTML-fil till din serverDu kan använda det här alternativet om du har möjlighet att överföra nya filer till din webbplats.Använd Google Analytics-kontotDu kan använda det här alternativet om webbplatsen redan har en spårningskod för Google Analytics där ett asynkront kodavsnitt används. Du måste vara administratör för Analytics-kontot. ”Var hittar jag denna info? Jag har wordpress och köpte adresser på FS DataJag kan också välja att lägga till DNS post i domänens konfiguration. Var hittar jag det?Jättetacksam för hjälp:-)

  • Hej Anna, roligt att du har haft nytta av min guide! 🙂 Följande manual hos WordPress.com bör kunna hjälpa dig med att verifiera domänerna hos Google: http://en.support.wordpress.com/domain-mapping/google-apps-email/

Kommentarer är stängda.