Riktigt dåligt av Eurocloud Sweden

Förra veckan publicerade världens främsta leverantör av undersökningar, Forrester Research, en tung rapport om ett stort antal molnleverantörer och deras tjänster. Undersökningen fokuserade på tjänster för de som vill skapa ett eget moln, ett sk. private cloud.

15 leverantörer deltog och värderades efter 10 kriterier. Undersökningen var väldigt omfattande, det var t om så att varje leverantör spelade in en egen videodemonstration av sin tjänst. Man kan, utan att överdriva, säga att detta är det största testet av sådana här molnleverantörer hittills.

Hur gick det då? Här är en liten sammanställning:

Många kända namn här som ni kan se. I särklass sämst, det var företaget Enomaly.

Har du aldrig hört talas om Enomaly? Det är deras tjänst som ligger till grund för City Networks låtsasmoln. Vad jag tycker om dem, det är ingen hemlighet. Och min tidigare åsikt kvarstår – det finns inga riktiga svenska molntjänster (än).

Varför skriver jag nu om detta?

Det finns väldigt mycket att skriva om både Enomaly och låtsasmoln, men med tanke på min position så undviker jag det helst (för den som ändå vill läsa mer rekommenderas t ex Sam Johnstons blogg).

Jag älskar molnet och dess möjligheter (ja, mina tidigare åsikter kvarstår även här). Senast idag rekommenderade jag t ex Amazons molntjänst till ett visst projekt. Men jag hatar alla lurendrejare i molnbranschen.

Och ett av de största svinen i Sverige har precis visat sitt fula tryne.

Den sk. ”branschorganisationen” Eurocloud Sweden har nämligen utsett City Networks låtsasmoln till ”Sveriges bästa molntjänst”. De går tvärt emot Forrester Research och hävdar att denna Enomaly-baserade lösning är det bästa vårt avlånga land kan erbjuda.

Wow. Öhh. Okej?

Jag blev först helt ställd av detta, men sen slog det mig. Bland Eurocloud Swedens medlemmar finns ett flertal leverantörer till City Network. Bingo!

Det här priset är lika mycket värt som de diplom som brukar sitta på väggarna hos pizzerior runt om i Sverige. Diplomen från pizzeriornas leverantörer.

Ja, det här är verkligen riktigt illa agerat av Eurocloud Sweden. Pinsamt dåligt.

Nej, om du vill ha en riktig molntjänst så ska du kolla in Amazon och Rackspace. Deras svarstider räcker mer än väl även för svenska kunder (oavsett vad vissa påstår).

16 svar på ”Riktigt dåligt av Eurocloud Sweden”

 1. Bra att du lyfter fram det här. Titta på de s.k. molntjänster som var nominerade i City Clouds kategori så ser man också att det var upplagt för det här resultatet. Jag håller med dig om att det inte finns några riktiga svenska molntjänster, men av de svenska tjänster som ändå finns så är det ju skrattretande att utnämna City Cloud till den bästa.

  Det är sådant här trams som gör att man knappt vågar prata om molnteknik för att inte bli tagen för en pajas.

  • Helt rätt där. Vi skämmer ut oss internationellt sett. Att lyfta denna fråga är inte enkelt, med tanke på min position. Men jag försöker vara neutral. Min arbetsgivare erbjuder trots allt, i likhet med andra svenska företag, ingen molntjänst.

 2. Lurendrejare? Svinen? Verkligen synd att du har en så negativ inställning till tjänster och försök till att driva marknaden framåt i Sverige. City Cloud är idag hem till flera av Sveriges största sajter, organisationer och myndigheter.

  Trots många förfrågningar om att du har felaktiga priser i din VPS-lista så har du bara ignorerat oss Jonathan och inte velat uppdatera. Varför? Får mer känslan att du har något emot alla andra som inte heter FSData än något annat.

  @Martin – tråkigt att du känner så. Vore roligt att få lite sund kritik så vi kan förbättra tjänsten än mer. Vi kan absolut bli än bättre.

  • Jag är inte negativ till tjänster som främjar utveckling. Tvärtom. Jag anser däremot att det är väldigt fel med organisationer som utger sig för att vara något de inte är, som sprider falsk information och som missleder allmänheten. Det är vad Eurocloud Sweden sysslar med och det är riktigt, riktigt illa.

 3. Sverige är en ung nation när det gäller molntjänster. Vi har en bit att vandra. Det hjälper dock inte någon att försöka hacka på organisationer som lägger tonvis med fritid på att utbilda och driva viktiga frågor famåt. Kom med vettig kritik istället om du känner det är fel. Föreslå vad de kan göra bättre Jonathan. De är ivriga på att få med sig personer som engagerar sig och bryr sig.

  Vi försöker snällt be om en uppdatering (i en månad nu) så du skall kunna hålla din VPS-lista med korrekt information (inte falsk). Trots det ignorerar du oss. En sak är att inte veta om att något inte stämmer i en jämförelse – en annan att aktivt försöka behålla inaktuell information. Då blir det lite att sprida falsk information eller? Som en politiker ignorerade du även frågan i ditt svar ovan… Kanske vi får ett svar nu?

  • Jag vill minnas nåt mail från dig, i samband med min dotters operation för en liten tid sedan. Hon har varit så sjuk, sedan jul, att jag knappt har har haft möjlighet att arbeta 50 % det senaste kvartalet. Min att göra-lista är i dagsläget längre än ett större lands BNP-rapport. Och du klagar över att jag inte har uppdaterat ett gammalt blogginlägg?

   I kategorin ”att svälja kameler och filtrera mygg” tar du definitivt första pris. Se nu till att hålla dig till ämnet, att sluta med er falska marknadsföring och lögner. Jag är ledsen att behöva säga det, men ni skämmer ut en hel bransch med ert nuvarande agerande. Så kom igen nu, ni kan bättre!

   • Flera mail och dessutom Twitter – alla ignorerade. Om du kommer ihåg detta inlägget så vet du att du fullständigt sågade oss för en jämförelse vi hade försummat och inte uppdaterat: https://sulo.se/2010/09/16/city-network-ljuger-om-amazon-ec2/ Efter att skriva så om andra – måste det väl ändå vara viktigt för dig att inte göra samma fel?

    Hoppas verkligen din dotter mår bättre.

    • Så där, nu är min VPS-lista uppdaterad. Om ni vill utge er för att vara ett moln, då ska ni givetvis inte vara med i den listan. Nu är de felaktiga prisuppgifterna borta.

     Min dotter opererades för 3 veckor sedan. Era lögner om Amazon låg ute i flera månader. Någon måtta får det ändå vara.

     Oavsett detta så kvarstår mitt ursprungliga argument med ovanstående inlägg. Eurocloud är ett pinsamt skämt, precis som de svenska ”molntjänsterna”.

     • Som du säger är det stor skillnad på City Cloud och tex containers som många kör i den listan du har. Prisbiten kanske ändå hade varit intressant för dina läsare? Speciellt då City Cloud ger mest för pengarna där?

      Bara för att sära på äpplen och päron även när det gäller Forresters undersökning. Som du vet var den undersökningen för ”privata moln” och Enomaly jobbar mot publika moln och den funktionalitet som krävs där. Stor skillnad som du vet även om vissa drag och kriteria är liknande.

 4. Fast är problemet verkligen svenska hostingbolags definition på moln?

  Jag håller med om att Glesys/CityCloud och gänget ligger ljusår efter Rackspace/Amazon, men är inte det främst i tjänsteutbud?

  För mig är moln en lika svårdefinierbar term som ”web 2.0” var..

  • Det handlar inte bara om tjänsteutbud (även om skillnaderna är enorma även där). Du kan inte, som vissa svenska leverantörer har gjort, ta ett gäng servrar, slänga på ett färdigt system och kalla det för ett moln. Det är rent ut sagt lurendrejeri.

   • Ursäkta min okunskap nu, men: varför inte?

 5. Man får kongratulera City Network på att dom ändå slagit (nya) rekord i sliskighet.

  Inte nog med att dom slickar folk i öron och brygga på Webmaster Network, Twitter, Facebook och smyger in egenreklam överallt där det överhuvudtaget går.

  Lägga till fina fejkawards på det, det är grejer det.

  IDG’s webbhotellstest var inte det bästa i världen eller det mest relevanta – men det var inte helt och hållet buffel och båg i alla fall.

 6. Synd att det inte finner snabba molntjänster i Sverige. Vad är anledningen Jonathan?

  Har själv nyligen signat upp för Rackspace cloud och har sällan varit mer nöjd..

  • Efterfrågan på molntjänster är helt enkelt för låg i Sverige. Det är bara att kolla på t ex VPS-tjänsterna. De har funnits i 6-7 år, men det är först de senaste 1-2 åren som försäljningen av VPS:er har dragit igång ordentligt här hemma.

Kommentarer är stängda.