Tack och hej, Facebook.

Idag raderade jag mitt konto på Facebook. Att lämna Facebook är något jag funderat på rätt länge. Det som som främst har hållit mig kvar är det faktum att jag måste hantera ett par FB-sidor. Men efter att ha funnit en lösning till det så är mitt privata konto nu raderat.

10299753_931558080271056_1913073055_n.jpg

Eller ja, det är borta om 14 dagar.

– Varför lämnar jag Facebook?

Jag skulle nog kunna skriva en mindre uppsats om det, men det finns två huvudsakliga orsaker:

Personlig integritet/inlåsning

Facebook är ett amerikanskt företag som äger allt du publicerar där. Visst, det kanske inte är exakt så (jag har inte läst deras villkor, har du?) men principen är densamma. Det som händer på Facebook, det stannar på Facebook. Jag avskyr att vara inlåst och begränsad.

1443899639186

Distraktionsmoment

Facebook är världens största tidsslöseri. Även om man försöker arbeta seriöst, hantera det i tjänsten, blockera alla spel och inbjudningar samt anpassa flödet minutiöst så bränner man enormt mycket tid i onödan där. Sen är det i princip bara skit som läggs upp där.

Och vardagsrasismen, den äckligt motbjudande främlingsfientligheten som tränger sig in i flödet, som sipprar in med vad ens vänner gillar och kommenterar (och tro mig, jag har rensat ut en massa). Nej, det får mig bara att må illa, att tappa fokus och koncentration.

– Vad ska jag göra istället för Facebook?

Jag älskar min inkorg. Det har jag alltid gjort, det kommer jag alltid göra. Det som är viktigt hanteras via e-post. Emellanåt hamnar något på Twitter eller Instagram (ja, jag vet att de ägs av Facebook). Samt att jag ska försöka ta upp min blogg (som du läser nu) igen.

För min omvärldsanalys har jag sedan lång tid tillbaka RSS (och lite annan magi). Det är inget som påverkas utan Facebook. Samt att jag även är engagerad i olika forum/gemenskaper utanför Facebook. Nu kommer jag få desto mer tid till det istället.

Viktigast av allt, Facebook kommer inte få störa det verkliga livet.

– Hur hanterar man FB-sidor utan ett konto?

Jag har ordnat renodlade konton på Facebook enbart för dessa sidor. Dessa konton har inga vänner, inga aktiviteter, inget flöde. Men allt av vikt som sker med FB-sidorna förmedlas snabbt till mig, via e-post, med dessa konton. Och jag kan fortsätta arbeta med annonsering, spårningsanalys, konverteringar osv.

– Kommer jag aldrig använda Facebook igen?

Man ska aldrig säga aldrig, men jag vill verkligen inte använda Facebook privat igen. Jag kommer sakna mina (goda) vänner där, en del diskussioner, inlägg osv. I en svag stund kan jag falla tillbaka. Men jag ska göra allt i min makt för att stå utanför Facebook.

Nu skriver jag inte detta inlägg för att säga ”kolla, vad bra jag är” eller något liknande. Jag uppmanar ingen annan att lämna Facebook (herregud, ni kan tänka själva). Detta inlägg är främst skrivet för mig själv, för att vara ett avstamp och en gränsdragning.

Nu börjar livet utan Facebook. Vi hörs mer här inom kort.