Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/kwcq.php/kwcq.php:76) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/nhii.php/nhii.php on line 75

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/kwcq.php/kwcq.php:76) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/xrvq.php/xrvq.php on line 75
En reflektion från Internetdagarna - Jonathan Sulo
Warning: Undefined array key "title" in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wp-youtube-lyte/wp-youtube-lyte.php on line 530

En reflektion från Internetdagarna

Idag var jag på .SE/IIS/NIC-SE:s konferens Internetdagarna. Det är ett evenemang som jag brukar undvika, då jag anser det vara hutlöst dyrt (2 500 kr) samt att föredragen är av väldigt skiftande kvalitet. Det är även för många slipsnissar och förståsigpåare där. Desto bättre då med SSWC och liknande knytkonferenser.

Hur som. Jag tog mig dit för att socialisera och delta på Nordic Domain Days, som hade en agenda som verkade lovande. Den sociala biten gick alldeles utmärkt. Det var många trevliga återseenden, särskilt från min tid i Västerås.

Föreläsningen av Evgenij Nozorov, om ekonomin med de globala företagen och deras övervakning, var väldigt givande. Om du missade det, kolla då in den här:

Nu var jag dock främst på plats för Nordic Domain Days. Och där blev jag tyvärr inte lika imponerad.

Jag arbetar egentligen inte med domännamn nuförtiden. Visst, vissa av mina arbetsuppgifter inkluderar domännamn (eller snarare marknadsföring av dessa) samt att jag har ett sådant där ”.SE certifikat” (ett kunskapsprov som är obligatoriskt för .SE:s registrarer), men mer engagerad i domänfrågor än så är jag inte längre.

Dagen inleddes med en presentation av de nordiska toppdomänerna. Det var inga nyheter, det mest intressanta är att .fi domänen ska öppnas upp nästa år. Efter lunch blev det en paneldiskussion, där de nya toppdomänerna och relationen mellan registry och registrarer, behandlades.

Paneldiskussion på Nordic Domain Days

Jag har all respekt för de personer som ingick i panelen. Flera av dem är gamla bekanta, som jag vet är kunniga inom sina områden. Det var till stor del pga denna panel som jag besökte Internetdagarna. Men, för att vara rak på sak, så var panelen helt åt fanders fel.

– De nya toppdomänerna

Jag har tidigare skrivit lite om de nya toppdomänerna. Nu har några av dessa varit ute på marknaden i ett år och ingen i panelen såg dessa som ett större hot mot befintliga toppdomäner. Det är inte så konstigt, då de nya toppdomänerna främst säljs i Asien (Kina/Japan).

Att då inte ta med någon från de större registrarerna för de nya toppdomänerna, i en engelsk paneldiskussion om detta, är ett direkt tjänstefel. Alla paneldeltagare nickade och upprepade vad de andra påstod. Det var rätt skrämmande.

– Hot/möjligheter från Google

En annan diskussion som uppstod var hotet, eller möjligheterna, med Google. Google har som bekant blivit en registrar för de traditionella toppdomänerna, de har registrerat en massa egna nya toppdomäner och har även släppt en domäntjänst. Allt detta var inget som oroade panelen, tvärtom. Då blev jag rädd på riktigt.

Google är de-facto ett hot, både mot registrarer och registryn.

För en tid sedan ersatte Google, i sitt mobila sökresultat, samtliga domännamn/toppdomäner med sk. brödsmulor. Detta för den amerikanska marknaden, men det lär sannolikt spridas överallt inom kort. Och vad hindrar dem från att göra detsamma med sökresultatet för vanliga datorer? Vad händer då med allmänhetens uppfattning av domännamn och toppdomäner?

Jag skrev några rader om detta tidigare hos FS Data också.

Dessutom hävdade en person i panelen att Googles kundtjänst inte är bra. Det är ren och skär okunskap. Jag har haft kontakt med Googles kundtjänst och även om de, än så länge, enbart erbjuder support på engelska så är de extremt bra. De felsöker, svarar och följer även upp i efterhand (både via telefon och e-post).

Google är så mycket mer än bara Google Domains.

Nu fick jag ur mig en kort kommentar om detta i slutet av paneldiskussionen, men jag vet inte om det gick fram ordentligt. Att se så stora registrarer och registryn ignorera Google, det var inte roligt.

För att löst citera Evgenij Nozorov (från videopresentationen ovan) – vi måste erbjuda bättre alternativ själva.

Ps, till nästa års upplaga av Nordic Domain Days får .SE gärna arbeta lite med jämställdheten också. Det var pinsamt att se hur en manlig paneldeltagare betedde sig mot en kvinna i panelen. Gubbslem och ”lilla gumman” för hela slanten, usch.