En stor spoiler

Idag drar rättegången mot The Pirate Bay igång. Det sägs bli årtiondets rättegång, en spectrial (spectacle trial), som inte är över förrän om åtskilliga år, överklaganden och miljontals kronor.

Det här är helt idiotiskt.

Det finns nämligen inte en chans att TPB fälls. Om det skulle ske så är Internet och dess grundläggande principer allvarligt hotade. Då kan vi helt enkelt packa ihop allt. Så TPB kommer frias, det kan jag sätta mitt lilla röda hus på.

Men, det finns faktiskt en bra sak med detta. Ingen annan enskild händelse kommer nämligen att skapa så mycket internationell uppmärksamhet om Sverige som TPB-rättegången de närmaste åren. Så helt åt fanders är det inte.

visit_tpb

Vi får helt enkelt hoppas att rättegången kan finansieras av Svensk Turism, så att våra skattepengar kan läggas på utbildning, sjukvård, företagande och andra trevligheter istället för enskilda (internationella) enorma företags intressen.

5 svar på ”En stor spoiler”

 1. Är det så självklart att TPB inte fälls? I svensk lagstiftning så är väl alltid uppsåtet viktigt och det i kombination med brottet ”medhjälp till brott” tycker jag gör att utgången inte alls är så självklart.

  Jag är själv emot piratkopiering men jag anser också att det är stora problem med hur speciellt filmbolagen sköter allt. Börja med att sälja filmerna på DVD och Bluray redan på bion efter första visningen, ta bort alla regionsskydd och eventuellt sänka priset lite så tror jag att försäljningen skulle gå mycket bättre.

  För musik så känns definitivt Spotify som framtiden, i kombination med digitala nerladdningar givetvis utan kopieringsskydd och gärna i lossless-format.

  Men starkast väger ändå rätten att bestämma hur och till vilket pris man vill ge ut sina egna verk. Det finns ingen mänsklig rättighet att få se alla filmer och lyssna på all musik oavsett hur ens ekonomiska situation ser ut. Alla som förespråkar att man tex kan ge ut musiken gratis för att sen leva på konserter kan göra det redan nu så som upphovsrätten ser ut idag, men tvinga inte på nån annan den lösningen om dom inte vill.

  Tycker du inte att musiken inte är värd pengarna, köp den inte och lyssna heller inte på den. Är filmen för dyr, köp den inte men se den inte heller.
  Och påstå inte att sprider kultur när du piratkopierar.

  (Inget av det här är riktat mot dig Jonathan, det är bara ett inlägg i den allmänna debatten)

 2. Thomas, din kommentar var tyngre än mitt lättsamma inlägg 🙂 Jag har som sagt svårt att tro att TPB kommer fällas, mycket tack vare principen i tjänsten (TPB är en sökmotor).

  Men det betyder inte att jag är någon pirat eller anhängare till deras filosofier. Jag har, precis som alla andra, använt TPB (och Napster, Kazaa, osv osv). Men nuförtiden sker det väldigt sällan. Nu är det främst Spotify + diverse vinylinköp som gäller här. Har enbart en 3G-uppkoppling hemma, att försöka pirata med det är bara dumt.

  I grund och botten tycker jag det är fel med piratkopiering, men jag har inget emot det så länge det inte finns några bra (och då menar jag verkligen bra) lagliga alternativ.

 3. Dom kommer inte att fällas pga sökmotorn, det har du alldeles rätt i. Men däremot pga trackern som sköter själva ”bittorrentandet”. Att det är två skilda delar av TPB säger dom själva i sin senaste presskonferens (http://qrl.se/27).

  Trackern är en viktig del av TPB och det ihop med uppsåtet tror jag mycket väl kan avgöra fallet. Skulle TPB däremot koppla bort trackern och enbart köra trackerlösa torrenter (DHT) så tror jag att det skulle bli mycket svårare.

  Sen tror jag inte att TPB försvinner bara för att personerna bakom blir fällda och även fast TBP skulle göra det så finns åtskilliga alternativ ändå. Piratkopieringen lär bli kvar ett bra tag till.

  Du och jag har antagligen samma åsikt för även hos mig har det kommit ner en och annan fil av diskutabelt innehåll 🙂 En stor skillnad mellan mig och många av TPBs användare är att jag inser att det jag gör är fel och jag försöker inte skydda mig bakom någon fasad genom att påstå att jag ”sprider kultur”.

 4. Enligt Aftonbladet (http://qrl.se/28) så gäller åtalet plötsligt bara framställningen av torrentfilerna och nu tror inte heller jag att dom kommer att dömas.

Kommentarer är stängda.