Dumsnåla Viasat

Disclaimer: det här är ett inlägg med fokus på fotboll. Läs det på egen risk 😉

Sextondelsfinalerna i Champions League har nu äntligen inletts. Igår spelades det fyra matcher, varav matchen mellan Inter och Manchester United var klart mest intressant.

Christiano Ronaldo vs. Zlatan Ibrahimovic, som både media och reklammakare har försökt pränta in rätt så länge (med både lyckat och misslyckat resultat).

Ronaldo vs gubben i tuben

För er som inte är fotbollsintresserade så kan jag berätta att Champions League är årets fotbollshöjdpunkt. Det är en turnering med världens absolut bästa klubblag. En enorm fotbollsorgasm helt enkelt.

I Sverige har Viasat rättigheterna till att visa matcherna från Champions League i år. Viasat har flera TV-kanaler, både med ett allmänt och sportfokuserat utbud, bland dessa märks bl a TV3, TV6, Viasat Sport och Viasat Fotboll. Antalet människor som kan se dessa kanaler varierar väldigt, från åtskilliga miljoner för TV3 och TV6 till några hundratusen för sportkanalerna.

Av någon idiotisk anledning (läs: för att få så många nya abonnenter som möjligt till de sportfokuserade kanalerna) så visade Viasat givetvis matchen mellan Inter och Man U. på Viasat Fotboll igår.

Tänk att tjänsteleverantörerna aldrig lär sig.

Denna dumsnåla inställning från Viasat innebar att ett klart mindre antal personer kunde se gårdagens toppmatch. Det innebar även att annonsörerna, som betalade rejält för exponeringen i samband med denna match, gick miste om en enormt stor målgrupp.

Sist men inte minst innebar det även ett stort långfinger från Viasat, riktat mot alla svenska fotbollsentusiaster. Jag, och många med mig, har nämligen valt Canal Plus eftersom de visar fotbollsmatcher från Premier League, Serie A, den spanska och holländska ligan samt Allsvenskan.

Men inget ont som inte för något gott med sig.

Igår kväll fick jag upp ögonen för live-streaming av fotboll på nätet. Jag har kikat lite på Sopcast och en del andra P2P-baserade streamingtjänster tidigare, men nackdelen med dessa är det faktum att de många gånger kräver Windows. Nu hittade jag istället Ustream.TV.

Ustream.TV är, väldigt förenklat, en amerikansk och klart mycket mer kommersiell variant av Bambuser. Användarna av sidan spelar in saker, såsom fotbollsmatcher, som därefter streamas vidare över nätet till ett (teoretiskt sett) obegränsat antal mottagare. Det är den kostnadsfria varianten.

Sen finns det en kommersiell variant av Ustream.TV med anpassningsmöjligheter, ett programmeringsgränssnitt (API), en spännande betalningsmodell (för publicisterna) och mer därtill.

Det slutade med att jag såg denna fotbollsmatch, som förövrigt slutade mållös, tillsammans med 13 000+ andra mottagare på en (av flera) live-streams från Ustream.TV. Och det utan reklam och torra svenska kommentatorer.

Ikväll spelar Liverpool och Real Madrid. Gissa vad jag gör då. 😉

11 svar på ”Dumsnåla Viasat”

 1. Du går från klarhet till klarhet. Visste inte att du hade ett brinnande intresse för fotboll?

  Tradig match igår hur som helst

  • Fotboll är mer än ett intresse, det är en passion. Läs gärna mina tidigare inlägg om det här, för mig är fotboll på många sätt jämställt företagande.

 2. Eller så betalar man som fotbollsentusiast också för Viasat-kanalerna om man vill se världens bästa fotboll? Det är värt det, jag lovar. Åtminstone jag betalar gärna för något som är ett av mina största intressen. Annars finns ju alltid puben.

  Jag vet inte hur Viasat har skött det med annonsörerna, men annonsörerna måste ha varit klipska nog att förstå att halva svenska folket inte skaffar Viasat-kanalerna för att få se Zlatan i nån match eller två.

  Och förresten – det här var åttondelsfinalerna i Champions League. 😉

  • Martin, jag har följt Champions League tidigare år och jag väl inte påstå att jag är imponerad av Viasats hantering av det. Det är inte omöjligt att det är bättre i år, med deras nya (eller om det var flera nya) kommentator.

   Jag står kvar vid min åsikt om att det var snålt av Viasat att visa denna match i Viasat Sport och att deras annonsörer ändå blev lurade på konfekten. Detta oavsett hur duktiga Viasats annonssäljare är 😉

   Sen har du helt rätt i att det var åttondel. Jag har fortfarande inte lärt mig räkna.

 3. Skoj att du säger att ”Fotboll är mer än ett intresse, det är en passion” hur kan du då heja på liverpool och AIK? nu får du allt förklara dig lite;-) Själv såg jag Inter och Manchester United på viasat fotboll i HD… skoj skoj

  Lets go chelsea

  • Hah! Att du håller på Chelsea säger egentligen allt. I rest my case, som de säger i amerikatt.

 4. for the record, jag hejade på dom innan det kom en ryss och börja pumpa in pengar i klubben.

  • Ja, mitt tidigare svar var väldigt skämtsamt menat. Jag har alltid, så länge jag minns, hållit på AIK och Liverpool (och Milan). Att du är en genuin Chelsea-supporter tvivlar jag inte på för en sekund. Hoppas du inte färgar premierleague.nu för blått nu bara 😉

 5. Milan? det finns hopp för dig hör jag:-) Fortsätter du och säger real madrid också blir jag ännu gladare

  Alla heter Glenn i göteborg.

  • Den spanska ligan är inte (längre) så intressant för mig. En gång i tiden, när jag följde den, så höll jag faktiskt på Real Madrid. Hellre det än alla besserwissers som håller på FC Barcelona.

Kommentarer är stängda.