Spray lägger ner sitt webbhotell

En smärre bomb har precis briserat i den svenska webbhotellsbranschen.

Spray lägger ner sin webbhotellsverksamhet inom en (1) månad och ett samarbete har inletts med Ballou för överflytt av kunder. Orsaken uppges vara att Lycos Europe ska lägga ner sin verksamhet.

Spray har ett av Sveriges största webbhotell. De har varit med i toppen länge, även när det gäller omdömen och recensioner från Internetworld och Råd & Rön. Men de har likaså haft stora problem med sina e-posttjänster, som Lycos Europe har ansvarat för.

Lycos Europe har ansvarat för den tekniska driften (läs: servrarna) för Sprays webbhotellsverksamhet. Det har gjort detta rätt så länge och om jag inte har helt fel så beror det på gemensamma ägare till båda bolagen (om inte annat historiskt sett). Lycos Europe har dock gått knackigt rätt så länge, så det här är inte helt oväntat.

Att Ballou kommer in så här är både förvånansvärt och roligt. Min tidigare kontakt med Jonas Gustafsson, som är VD hos dem, har varit väldigt positiv. Sen tycker jag det är bra om de stora drakarna får lite mer (svensk) konkurrens.

Det här är inte bara trevliga nyheter för Ballou, även övriga svenska webbhotell kommer att märka av det här. Att det sammanfaller med övergången till den nya affärsmodellen hos .SE är dock rätt så oroväckande. Många webbhotell är nämligen helt upptagna med denna omfattande och tidskrävande process.

Mest av allt hoppas jag att det löser sig till det bästa för Sprays webbhotellskunder.

Uppdaterat: nu har även IDG plockat upp detta.

7 svar på ”Spray lägger ner sitt webbhotell”

 1. Vågar man ens byta till Ballou? Deras vanliga konton är ju milsvid från de Spray Konto man har idag vad gäller transfer och utrymme… Ingen chans att Ballou klarar att ta över tusentals konton med 4-20 Gb data och upp till 300 Gb transfer när de idag bara erbjuder fjuttiga 1 gb!

 2. Ja det känns ju kul för Ballou men jag hoppas de inte tar sig vatten över huvudet! Jag minns när Telenordia lade ner sitt ”Internethotellet” för ett antal år sedan. Det var också en chock! Undrar om Telia någonsin tar steget? 😀

 3. Hej! Jag känner mig mycket komfortabel i att vi kan hantera detta, både vad det gäller Ballous resurser i form av personal, teknik, kapacitet och inte minst ekonomi. Visserligen är det många kunder det handlar om till antalet, men i kapacitet räknat (bandbredd, diskutrymme, mailkonton, etc) är det faktiskt bara en mindre del av det vi redan levererar till befintliga Ballou kunder. Dessutom innebär erbjudandet att man får samma paket som man hade på Spray till samma pris, erbjudandet gäller under minst 2-år.

  Som ett exmpel har alla våra paket minst 80 GB transfer redan idag..och vår största kund drar enskilt 300 Mbit/s.

  http://blogg.ballou.se/
  http://spraywebbhotell.spray.se/

  • Jonas, roligt att du svarar här. Att Ballou har kapacitet till att hantera övertagandet av Sprays webbhotellskunder låter rätt så självklart.

   En sak jag har funderat över är er prissättning mot dessa kunder. Kommer ni att debitera dem för den tid de redan har betalt hos Spray eller kommer den tiden att vara kostnadsfri hos er? Kan tänka mig att det inte är alltför billigt att ta över kunderna, utan att debitera något för detta.

 4. Hej igen! De innestående månader som kunderna har kommer Spray att återbetala till resp. kund. Man får 1-månad gratis hos Ballou, ingen startavgift, vi hjälper till med datamigrering, sedan börjar vi debitera samma kostnad som man tidigare haft för motsvarande tjänst. Bättre kan det inte bli för kunden 🙂

  • Ah, ok. Det låter som en schysst lösning för alla inblandade parter. Att just kunderna inte drabbas negativt är viktigt i mina ögon. Tack för klargörandet.

Kommentarer är stängda.