Quake Live är live, nästan

De häftiga grabbarna på Id Software (ja, de var iaf häftiga på 90-talet) har precis öppnat dörrarna för betan till Quake Live. Quake Live är en webbanpassad version av Quake 3, med lite annorlunda utseende och ett flertal nya banor och spelvarianter.

Quake 3 är ett rätt så gammalt (men naggande gott) spel. Det häftigaste med Quake Live är dock inte spelet i sig, utan den affärsmodell som tillämpas för det. Att spela Quake Live kostar inget. Det är gratis, som i gratis på riktigt. Spelet finansieras av reklam.

Reklamen kommer att visas i spelet. Exakt hur framgår inte riktigt än, men med tanke på att reklam visas relativt smidigt i andra sporter (dataspel är på många sätt en sport) så lär det nog gå bra ihop. Att det finns en intressant målgrupp för annonsörerna är utom all tvekan.

Id är inte ensamma om att tänka i dessa banor. Det svenska spelföretaget Digital Illusions CE (Dice) håller även på att utveckla ett reklamfinansierat dataspel, med inslag av mikrotransaktioner, vid namn Battlefield Heroes. Av en slump har Dice släppt ett stort antal nya betakonton idag också.

Men om inte Id skalar upp infrastrukturen för Quake Live så har Dice inte mycket att oroa sig över. Efterfrågan är, milt uttryckt, rätt så stor. Jag försökte logga in ikväll, bara för att få besked om att närmare 30 000 personer stod före mig i kö. Ouch!

Men hur bra kan ett webbaserat dataspel egentligen vara? Tja, döm själva.

http://www.youtube.com/watch?v=mwDhpGmj8_w

4 svar på ”Quake Live är live, nästan”

  1. Vadå, så man spelar Q3 i browsern? Då är det ganska fetball ja 🙂

    • Om jag inte har helt fel så kör man det genom webbläsaren, med hjälp av ett tillägg.

  2. warcraft kan man ju köra i browsern med någon flashplugin, reklam i dataspel är väldigt intresant ämne som jag har vart intresserad av sen man först såg det i dom tidiga nhlspelen från EA

  3. Det första de kommer att tjäna pengar på är möjligheten att köpa sig förbi kön in till spelet (4500 personer före mig just nu).

Kommentarer är stängda.