Bra svenska VPS-leverantörer

Webbhotell i all ära, men när man behöver mer än ett konto på en delad server så är en VPS att föredra. En VPS är en virtuell server som man får fullständig kontroll över och som man både snabbt och enkelt kan uppgradera/nedgradera vid behov. Det är att föredra mot t ex en dedikerad server, med fasta hårdvarubegränsningar.

När folk frågar mig om bra svenska VPS-leverantör så har jag länge svarat: Ipeer och Glesys.

Uppdaterat: Jag har tagit fram en prisjämförelse av svenska VPS-leverantörer. Nu rekommenderar jag FS Data om du vill ha en riktigt bra och billig svensk VPS.

Ipeer rekommenderar jag eftersom jag är väl bekant med de personer som driver detta företag. Det är nämligen gänget bakom Carambole (som blev den svenska delen av Active ISP/Active 24) som står bakom Ipeer.

Ipeer kan sin sak när det gäller drift, säkerhet, infrastruktur osv och de har även satsat ordentligt på en helt ny och miljövänlig serverhall i Karlstad. Det är helt enkelt en stor och trygg leverantör.

Glesys känner jag egentligen inte till mer än genom det jag hört från andra och läst på nätet. Det är ett mindre företag som är på väg upp. Deras prissättning är låg och servicen är god. Om de kan behålla detta upplägg så kommer de kunna bli VPS-leverantörernas motsvarighet till Binero.

Att Glesys skickade mig följande meddelande, efter mitt tidigare inlägg om spelbloggen.se, är knappast till deras nackdel heller.

Tjena,

Med anledning till din klena VPS hos Slicehost så kan du få en gratis VPS hos oss, så ska du få se på lite fart. 🙂

Eller om du vill ha den till något annat projekt.

Trevlig helg!

Mvh
Sven, Internet Engineer

17 svar på ”Bra svenska VPS-leverantörer”

 1. Medhåll. GleSYS har fungerat fantastiskt bra för min del det senaste året. Perfekt om man kör Ruby on Rails exempelvis.

 2. Även jag kan slå ett slag för GleSYS. Jag har egentligen lite för många och stora VPS:er där för vad jag utnyttjar, men det funkar så bra så jag har inte orkat ändra i parken.

 3. Hmm, då kanske jag ska göra slag i saken och beställa en VPS från GleSYS – har snurrat runt och kikat på deras sida ett tag.

 4. Även vi kör en VPS (Premium) från GleSYS och kan inte säga annat än att vi är supernöjda!

  /Joel

 5. Även vi kör numera en platinum-vps hos glesys.

  Tanken var att flytta fysisk hårdvara dit, VPS-hostingen skulle bara vara temporär. Men det fungerade lite för bra på VPS:en, det vår gamla dual core-maskin på 3Ghz med nöd och näppe mäktade med flyter utmärkt på VPSen, något som jag aldrig trodde.

  Supporten är bra och svarar snabbt, något jag inte kan säga om min förra leverantör, och eftersom 1.2TB trafik ingår så är priset riktigt bra.

 6. Ett annat alternativ som kan bli riktigt bra och intressant är Crystone Grid, http://www.server.se, det är i beta än så länge, men när det väl släpps så kan det mycket väl bli en bra tjänst. Om de nu sköter korten rätt.

  GleSYS är populärt inom Ruby on Rails-communityt, dock har väl vissa haft lite problem, men överlag ska allt funka grymt bra där.

 7. Oj, det var många som gillade Glesys här! Jag kanske skulle ta tillvara på deras erbjudande ändå. 🙂

  När det gäller Crystone så skulle jag inte ens rekommendera dem till mina värsta fiender. Det spelar ingen roll hur mycket de försöker putsa på sin fasad, det är ett bolag som behöver konstrueras om från grunden (och kasta ut ett flertal personer) för att jag ska få något som helst förtroende för dem. Tyvärr.

 8. Tack för detta inlägg. Vi är startgroparna för Priskraft och måste hitta en bra lösning för detta gigantiska system. I denna bransch har dina ord stor betydelse.

 9. En nackdel med Glesys är att de kör någon budgetvariant där alla delar samma kernel (eller något liknande) vilket ledde till att vi aldrig kunde få igång den uppsättning vi ville ha.

 10. Mja, gratis är gott 😀

 11. Jag gillar Crystone. Det var tack vare deras (usla) övertagande av mitt förra webbhotell som jag bytte till Binero. Tack, Crystone! 🙂

  Hur Crystone Grid är/kommer att vara, har jag ingen aning om. Men jag tvivlar inte på att Crystone kommer att sköta sina kort helt fel, som vanligt.

 12. Jag kör både VPS och co-location hos Glesys och kan inte annat än att berömma dom.

 13. Glesys kan jag hålla med om att de är bra. Har kört Ruby och PHP och är helnöjd.

 14. Har funderat på VPS länge och så mycket positivt man hört och hör om Glesys så behöver man inte ödsla tid på att leta upp något vettigt som det verkar.

 15. Jag har just idag inlett en gratis testmånad hos iPeer.se bla baserad på dina tips Jonathan. Det är inte mycket jag begriper av Plesk ännu men det ger sig väl 🙂 Lyckades med nöd och näppe ftp:a mig fram till webbrooten.
  Kravet på teknisk kompetens stiger markant när det är dags att byta från vanligt webbhotell till VPS eller colo.

  • Gunnar, du har så rätt. Att det är en användarmässigt sett stor skillnad mellan en VPS och ett webbhotell är inte alltid så tydligt. Hoppas din VPS hos Ipeer fungerar bra, rapportera gärna tillbaka om den lite senare.

 16. Okej, jag letar efter vps, jag planerar att lansera en ganska stor tjänst för oss som är domain-aholics, och letar därmed efter en stabil lösing.

  Jag sökte på ”Svensk Vps” i google, och kom först till Dan, och sen till Sulo, jag vill tro att Glesys med andra ord är ”the way to go”

  Tack för bra artikel 🙂

  MVH Fredrik Näs

Kommentarer är stängda.