Loopia biffar upp sig

Loopia har idag lanserat något som de kallar för Autobahn. Det är en uppsättning servrar, med Nginx, dedikerade för statiskt material såsom vanliga HTML-sidor och bilder. Nginx är, enkelt förklarat, en väldigt nedstrippad webbserver (som Apache), i stil med lighttpd.

Vid en första anblick är detta väldigt positivt. Nu får man, som kund på Loopia, möjlighet att snabba upp åtkomsten till statiska filer för sin hemsida. Och det hanteras genom kontrollpanelen, på samma sätt som UNIX- och Windows-konton på Loopia.

Eller, för att citera Jimmie Eriksson – ”enklare och mer kraftfullt än så blir det inte”.

Men så började jag fundera…

traffic_jamHur enkelt är det egentligen att använda separata utrymmen (läs: olika domäner/subdomäner och FTP-konton) för att hantera materialet för en hemsida? Och hur fungerar det med ett publiceringssystem, såsom WordPress eller Joomla? Vad händer om en plattform inte fungerar? Fler plattformar tenderar att leda till fler problem.

Personligen skulle jag prioritera andra saker (läs: dieselaggregat) på Loopia och min uppfattning om ”enkelt” är snarare en lösning där kunderna laddar upp sina filer till ett enda utrymme, för att därefter (innan webbservrarna) styra om trafiken till olika webbservrar helt ”osynligt” för kunderna (beroende på vad det är för material).

Men jag förstår varför Loopia gör detta (heja Daniel!) och jag tycker det är skönt nördigt likaså. Jag hoppas att mina farhågor inte besannas och att ledningen på Loopia och Mamut verkligen förstår vad detta innebär. Om inte annat så kan det sporra ytterligare aktörer till liknande förbättringar (och kanske ännu enklare lösningar).

6 svar på ”Loopia biffar upp sig”

 1. En snabb kommentar bara:

  Man kan ange vilken mapp statiska filer i wordpress laddas upp i och om du då har wordpress i /sulo.se/public_html så är det en baggis att ställa in så att uploads kommer i /static.sulo.se/public_html.

  • Allt är möjligt, om man är tillräckligt tekniskt kompetent. Men det är knappast ”enkelt”. Och hur funkar det om man använder en cache-funktion med WP?

 2. Autobahn gick snabbt att sätta upp, tack vare att man får så mycket gratis i OpenBSD och FreeBSD. Autobahn är en tjänst som hamnar i kategorin ”relativt lite effort för stor payoff”, sånt där man kan göra för att sätta guldkant på kundernas vardag medan man väntar på att andra skall bli klara med sina delprojekt…

  Som kuriosa kan jag nämna att den är galet snabb och helt idle. Jag är nöjd, nästan lika nöjd som Joe Biden om det nu är möjligt 🙂

  • Jag betvivlar inte att det gick snabbt och enkelt att sätta upp er lösning. Det jag funderar över är huruvida det är så pass enkelt som Jimmie påstår, ur ett användarperspektiv.

   Hur många användare har ni av Autobahn nu? Ser ni att det gör någon faktiskt nytta, eller är det bara ett fåtal eldsjälar som uppskattar det?

Kommentarer är stängda.