Nötter istället för skit

Tvättmedel är skitiga grejer. Dom innehåller en massa kemikalier som varken är bra för miljön, dina kläder eller din hud. Om man har velat vara någorlunda miljövänlig med sin tvätt så har Grumme länge framstått som det enda alternativet. Men nu finns det en ännu bättre lösning.

tvattnotterTvättnötter, eller Sapindus, är nötter som odlas bl a i Indien. De innehåller ett naturligt tvålämne som heter saponin och som utlöses vid 30 grader. Nötterna tvättar ordentligt rent, bevarar färgerna och är helt fria från kemikalier. Tvätten blir även naturligt mjuk och skön.

Även bortsett från miljöfrågan så är tvättnötterna extremt intressanta. Ett kilo tvättnötter räcker ungefär ett år, om man tvättar 2-3 gånger i veckan. Och det kostar bara 150 kr. Med vanligt tvättmedel klarar du knappt en månad för det priset.

Tvättnötterna odlas utan bekämpningsmedel och de kommer med båt från Indien till Sverige. När nötterna är uttjänta (en nöt räcker ca 3 tvättar) så kan man kompostera dem. Jag har beställt en påse tvättnötter från Jordklok. Gör detsamma du också.

14 svar på ”Nötter istället för skit”

 1. Tyvärr Sulo, tror du gick på en nit här. De där nötterna är rena rama lurendrejeriet. Tvättar lika eller sämre(!) än med bara vatten. Se detta test från norska forbrukerportalen (liknande vårt Råd och Rön) http://forbrukerportalen.no/Tester/2008/test_av_alternative_vaskemidler

  Bra därmot att du värnar om miljön. Akta dig bara för lycksökarna i den här ”miljöbranchen” som bara vill tjäna snabba pengar på dig som konsument.

  • Kanske, kanske inte. Jag ska iaf testa det och berätta hur det funkade här senare. Om det funkar, lovar du att köpa det då också? 😉

   • Inget jag kan lova men prova gärna du. Skulle i faktiskt vara spännande att se resultatet av en test här på din blogg. Men du måste lova att du i så fall för den objektivt med samma förutsättningar för testet med nötter och det utan.

    En tanke, om det nu funkar, borde det inte bli kvar ”tvättmedel” i tvätten när maskinen är klar eftersom man lägger dem i tvätt-trumman och de klarar 3-4 tvättar per nöt? Borde inte vara helt bra för huden!

    • Jag är alltid objektiv i mina tester, när jag inte är onykter 😉

     Man lägger nötterna i en liten tygpåse, som man sedan lägger i maskinen. När nötterna värms upp tillräckligt (över 30 grader) utsöndrar de ett tvålliknande ämne (saponin), som rengör tvätten. När tvätten är över tar man bara ut kläderna tillsammans med påsen.

 2. Ännu en som köpt en testpåse, men efter att ha läst den norska testen är jag skeptisk till att barnens sylt- och gräsfläckar fixas av nötterna. Men jag måste nog ändå prova utifall att… 😉

 3. Även jag beställde en påse.

  Ska bli intressant, då jag har två 9-månaders hemma och dom har en förmåga att helst äta med skeden upp-o-ner och maten överallt förutom i munnen.

 4. Tvättnötter funkar i alla fall jättebra för mig, jag har använt dom i 2 års tid nu, tvätten blir ren och mjuk, vilket gör att man ej behöver använda sig av sköljmedel.

  Jag älskar mina tvättnötter och kan rekommendera dom starkt, jag har ej hittat något som är dåligt med dom.

 5. Har nu provat tvättnötter i fem tvättar…HA HA inget hokus pokus som jag trodde…Det fungerar perfekt. Det går även lättare att stryka nu. Skit i sköljmedlet det funkar ändå.. Handlade på
  http://www.webbsmart.se som hade bästa pris…

Kommentarer är stängda.