Det stora eko-öl-testet

Det är inte alltid lätt att vara miljömedveten. I fredags testade jag alla eko-öl som jag hittade på Systembolaget. Tanken var att detta skulle ha blivit publicerat i lördags, men mitt huvud ville inte detsamma. Jag är tydligen inte 20 år längre.

Ölsortimentet på Bolaget varierar rätt så bra mellan olika butiker. På Värmdö (Mölnvik) finns det ett bra sortiment, med uppskattningsvis 100 – 120 olika ölsorter. Även vid Gullmarsplan är sortimentet bra (för er innerstadsbor).

Trots det stora utbudet så hittade jag bara 6 st eko-öl. Det är skandalöst.

Även om jag är rätt så resistent vad det gäller öl så är jag på inget sätt någon expert. Ölen konsumerades långsamt, med stegrande promilleordning, och jag varvade med vatten, både i glas och mun, för att kunna särskilja smakerna ordentligt.

Utan vidare fördröjning, här är mitt stora eko-öl-test! 🙂

Whitstable Bay

Whitstable Bay, 4,5 %, 22,40 kr.

Det här är en ljus ale med smått beska toner. Att det är rikligt med malt i den märks väl. Ölen slinker enkelt ner och eftersmaken är mild. Jag har druckit den vid ett tidigare tillfälle och kan varmt rekommendera den igen.

Oxford Gold

Oxford Gold, 4,6 %, 14,50 kr.

Här kommer en ale med karaktär. Även denna ale har en tydlig maltsmak, med en mild fruktton. Eftersmaken avtar dock väldigt snabbt. Det var en intressant variant, som är värd att testa om man vill ha lite mer smak.

Circle Master

Circle Master, 4,7 %, 23,50 kr.

Denna ale är väldigt besk inledningsvis. Smaken slår till ordentligt, men försvinner lika snabbt. Lite söt fruktsmak finns där också. Den var helt ok, men inte mycket mer.

Ekholmen

Ekholmen, 4,7 %, 28,90 kr.

Här hittar vi en distinkt och smått kantig smak, med små frukttoner, som stannar kvar rätt så länge. En positiv överraskning, med tanke på flaskans utseende. Prislappen är hög, men det kan det vara värt.

Åbro Sigill

Åbro Sigill, 5,2 %, 11,90 kr.

Detta var en väldigt mild öl. Om det är ölen i sig, eller det faktum att jag enbart druckit ale innan, låter jag vara osagt. Lätt och fruktigt utan kanter. Den är billig och läskande, inte helt fel en varm sommardag.

Falcon Special Brew

Falcon Special Brew, 5,7 %, 14,30 kr.

Det är mer smak i denna öl. Den har inte bara en viss skärpa, den luktar även lite säreget (illa). Vissa fruktsmaker antyds, men de avtar snabbt. Den är nästan lite sträv också. Kan inte rekommendera denna.

Till sist då, för att inte vara så där Anna Skipper-enerverande-och-jobbig, så testade jag även en öl som är väldigt anti-eko. Det här är en öl som är tillredd med ett innehåll som vanligtvis besprutas väldigt kraftigt. Jag snackar givetvis om bananer.

Wells Banana Bread Beer

Wells Banana Bread Beer, 5,2 %, 22,90 kr.

Det här är rätt så sjukt. Ölen luktar banan väldigt tydligt. Smaken påminner starkt om banana-skids (godiset med banan och kola). Kan funka i mindre mängder, men det är inget man dricker en hel kväll.

Uppdaterat: som David påpekade så borde jag nog utse en vinnare. Petitesser. 🙂

Om du vill ha en billig, lätt och svalkande eko-öl så är Åbro Sigill rätt val för dig. Personligen föredrar jag nog Whitstable Bay. Den kostar lite mer, men är desto mer smakrik. Ekholmen är valet för lyxlirarna.

10 svar på ”Det stora eko-öl-testet”

  1. Ekologiskt odlingar är själviskt och slår hårt mot de fattigaste i världen där maten inte räcker till. Stöd istället utvecklingen som gör att man kan odla mer på mindre yta. Vi är nästan 7 miljarder människor och växer fort. Det kommer bli brist på mat och ekologisktodlat mat / öl tar mer yta och resurser.

    • Den konstgjorda odlingen, dvs den som inte är ekologisk, förgiftar inte bara maten utan även odlingsmarken. När det blir svårare att odla, så tillsätts det ytterligare gifter. Det är en ond cirkel, så som jag ser det.

      Men jag tycker ändå det du skriver är intressant och jag skulle gärna vilja läsa mer om det. Har du någon/några källor till detta?

      • Marit Paulson påstog också i gp att eko va ego!Men blev besvarad som en skitsnackande borkommen oinsatt lögnare(kanske bara dumm)av B Svalander ordförande Sv småbrukare.
        INTERNATIONAL ASSESEMENT OF AGRICULTURE SCIENCE AND TECHNOLOGY FOR DEVELOPMENT – IAASTD (PUH!) med mer än 400 forskare från 60 länder dödförklarar industrijordbruk och efterlyser
        nödvändiga och brådskande åtgärder för att undvika elologiska och humanitära katastrofer.
        Deras recept är familjejordbruk (eller småskaliga) med resursbevarande EKOLOGISKA odlingsmetoder!
        Long live eko!
        Ps-
        av egen erfarenhet kan jag lätt påstå att man blir mycket mindre bakis av ekovin!

    • Men det ju är precis det som händer med dagens icke-ekologiska odlingar? De tillför så mycket och tunga gifter att jorden blir obrukbar efter ett tag, till skillnad från t ex ett traditionellt (ekologiskt) växelbruk.

      Marit Paulsen har rätt i att vi kastar alldeles för mycket mat. 100 kg mat/person motsvarar lika mycket koldioxid som 700 000 bilar genererar. Det är sjukt mycket.

      Artikeln känns dock onekligen som en flamebait. Om Marit Paulsens avsikt var att få uppmärksamhet så var det lyckat. Vi kan lika gärna vända på det och konstatera att det ekologiska jordbruket säkerligen skulle kunna försörja oss om vi lät bli att kasta så mycket mat.

      Men om du vill äta gifter så får du givetvis göra det. 😉

  2. Oxford Gold är helt klart det starkaste kortet i denna samling (4 Pilsner av 5 möjliga på http://GottÖl.se/).
    Bananölet är ett ritkigt bottennapp (2 Pilsner) medan de övriga är ganska hyggliga (3-3.5 Pilsner)

  3. Var så goda sända brochure
    Namn
    Mitsu Nishiyama
    1-49-8 Nagaoka
    Nagaoka-kyo City
    Kyoto 6170823Japan

    Var så goda sända mynt gave
    Please send coins

Kommentarer är stängda.