Länkförkortare fixar inte IDN

Ni vet de där förhatliga länkförkortarna som alla slänger sig med på Twitter? De lirar inget vidare ihop med IDN-domäner, dvs domäner med tecken som å, ä och ö.

Det innebär att över 44 000 .se domäner (rätt så gamla siffror, sen tillkommer alla andra toppdomäner) inte funkar om du kör dem genom en tjänst som bit.ly, is.gd, tr.im osv osv.

Om du har en hemsida med en IDN-domän, fortsätt marknadsföra den med det (enkla) domännamnet (t ex räksmörgås.se). Men var noga med att IDN-domänen blir translittererad (skrivs om till domänen utan prickar) åt dina besökare, så att de kan använda olika länkförkortare för att tipsa om din hemsida.

Jag ska förövrigt fördjupa mig i RevCanonical, nu när jag kör WordPress i molnet. Förhoppningsvis att jag kan få fram en liten guide på hur man sätter upp en egen länkförkortare, som fungerar oberoende av andra domäner/aktörer osv.

4 svar på ”Länkförkortare fixar inte IDN”

Kommentarer är stängda.